Dostupni linkovi

Tahiri: Nema Zajednice opština dok se ne sruši zid u Mitrovici


Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja, niti će biti treći nivo vlasti na Kosovu: Edita Tahiri
Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja, niti će biti treći nivo vlasti na Kosovu: Edita Tahiri

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, izjavila je za RSE da Srbija nema nikakvu ulogu u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a da srpski predstavnici nemaju ovlašćenja za tako nešto.

„Nije Srbija ta koja imponira datume ili koja može da vrši pritisak“, kazala je Tahiri.

Ona dodaje da je Briselski sporazum o Zajednici međunarodni sporazum, u isključivoj nadležnosti Republike Kosova, a sprovođenje se može očekivati onda kada se ukloni zid u Severnoj Mitrovici.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić medjutim u saopštenju navodi da se zid sa Zajednicom ne mogu dovesti ni u kakvu vezu.

"Jer, Zajednica srpskih opština tiče se kolektivnih prava Srba, dok je zid deo dogovora oko mosta na Ibru i u odgovornosti je lokalne samouprave odnosno severne Kosovske Mitrovice", napisao je Rakić.

I on je nagovestio da ukoliko Priština i Brisel ubrzo ne sprovedu ono što je predviđeno i dogovoreno Briselskim sporazumom oko formiranja Zajednice Srpskih opština, "onda ćemo mi politički predstavnici Srba sa Kosmeta od Sretenja, samostalno krenuti u formiranje ZSO".

Nakon sastanka premijera Srbije, Aleksandra Vučića sa srpskim predstavnicima sa Kosova, rečeno je da ukoliko narednih nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice, srpski predstavnici će od 15. februara sami uspostaviti Zajednicu i dogovarati njene nadležnosti.

Tahiri međutim naglašava da u vreme kada Srbija na Kosovu podiže zidove, do formiranja Zajednice ne može doći. Ona podseća da je Srbija šest godina odlagala sporazum o pozivnom broju za Kosovo, još uvek blokira sporazum o energetici i još uvek održava deo paralelnih opštinskih struktura na Kosovu. Poslednji prekršaj je podizanje zida u Mitrovici, navodi ona.

Lokalna samouprava u Severnoj Mitrovici je, naime, izgradila zid u blizini glavnog ibarskog mosta na kojem se izvode radovi za ponovno puštanje u promet. Lokalni Srbi tvrde da je to deo projekta o izgradnji pešačke zone ali nakon intervencije međunarodne zajednice, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je rekao da će zid biti redizajniran i da će na tom mjestu biti nešto u vidu ljetnje pozornice.

Ceo fokus države sada je da se ukloni zid: Tahiri
Ceo fokus države sada je da se ukloni zid: Tahiri

„Moja poruka njima je da prvo sruše zid i da ne krše Briselski sporazum. U trenutku kada se stvori klima i kada se vidi da Srbija zaista sprovodi sporazume, tada će i Kosovo preuzeti odgovornost da sprovede sporazum o Zajednici. Celo političko rukovodstvo Kosova potvrdilo je da je formiranje Zajednice međunarodna obaveza, ali mi tražimo adekvatne trenutke da se ovaj sporazum sprovede. U ovakvim okolnostima, kada je izgrađen zid koji je prouzrokovao tenzije i preti destabilizaciju, ovo nije trenutak za tako nešto. Ceo fokus države sada je da se ukloni zid“, naglasila je Tahiri.

Ona je takođe ponovila da Briselski sporazum o pitanju Zajednice jasno stavlja do znanja da ta Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja, niti će biti treći nivo vlasti na Kosovu, već će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Republike Kosova.

„Proces izrade statuta još uvek nije počeo ali i kada se sa tim počne, statut će biti u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz decembra 2015, navela je Tahiri.

Na sastanku je rečeno da srpski predstavnici do 31. decembra moraju da povuku “štetne odluke“
Na sastanku je rečeno da srpski predstavnici do 31. decembra moraju da povuku “štetne odluke“

Razlog zašto su srpski predstavnici sa Kosova boravili kod Vučića pre svega je raskol u Srpskoj listi koji je došao nakon što je premijer Isa Mustafa imenovao Mirjanu Jevtić iz Pokreta socijalista (PS) za ministarku administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, umesto Ljubomira Marića, inače iz Srpske napredne stranke.

Na sastanku je rečeno da srpski predstavnici do 31. decembra moraju da povuku “štetne odluke“, i da Jevtićeva, koja nije prisustvovala sastanku, mora da se povuče. Predsednik Srpske liste, Slavko Simić, takođe iz redova PS-a, u utorak nije mogao da da odgovor na to da li će se odluka o imenovanju Jevtićeve povući. Ni iz kabineta Jevtićeve nismo uspeli da dođemo do odgovora.

Marić je inače nekoliko puta bio meta kritika kosovskih vlasti. Boravio je u Briselu bez dozvole kosovskih institucija, potpisao je saopštenje čime je optužio gradonačelnika Leposavića, Dragana Jablanovića da je podržao odluku KFOR-a da na sever „prošvercuje prištinski politički establišment“, odnosno premijera Kosova, Isu Mustafu, te je bio viđen na severu sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za Kosovo, na dan kada su kosovske vlasti zabranile ulazak Đurića na Kosovo.

Nakon sastanka u Beogradu u ponedeljak, Marić je izjavio da je smenjen zato što premijer nije bio zadovoljan njegovim radom i zbog njegovih političkih izjava, te je dodao da sebe smatra političkim zrelijim od Mustafe.

Na to se oglasio blizak saradnik premijera, Bajram Gecaj, inače zamenik ministra u Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave na čijem je čelu do skoro bio Marić.

Gecaj je na svom Facebook profilu napisao da su samo složene i osetljive okolnosti omogućile Mariću “inače izbeglici iz Knina“ da postane ministar u Vladi Kosova, te da je u ministarstvu bio „lutka bez volje i hrabrosti da donese bilo kakvu važnu odluku za kosovske Srbe“.

„Kosovski Srbi nemaju potrebe da ih predstavlja neko ko je napustio svoju zemlju, već to treba da rade domaći političari koji će predstavljati interese kosovskih Srba, a ne interese Đurića ili Vučića“, rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG