Dostupni linkovi

Slavlje pristalica Samoopredeljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Pristalice Samoopredeljenja izašle su na ulice Prištine da proslave pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, iako je vrh tog pokreta pozvao građane da ostanu kod kuća i ne slave na javnim mestima.

Samoopredeljenju najviše glasova na kosovskim izborima, Kurti: Ovo je bio referendum protiv korupcije

Građani Kosova po drugi put su izašli na birališta za manje od dve godine, kako bi glasali na prevremenim parlamentarnim izborima.

  • Na izborima je pravo glasa imalo 1.794.862 državljana Kosova, 143.006 birača manje nego na prethodnim izborima 2019. godine. CIK je sa biračkih spiskova uklonio 122.421 birača koji nemaju kosovska dokumenta, odnosno još uvek poseduju lične karte koje je izdao UNMIK.
  • Pravo glasa do isteka roka 12. februara iskoristilo je 43.477 lica koja žive van Kosova.
  • Glasalo se u 888 biračkih centara ili na ukupno 2.382 biračkih mesta
  • U borbi za 120 mesta u kosovskom parlamentu nadmetalo se ukupno 1.052 kandidata ispred 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa.
  • Kandidati za premijera su iz tri vodeće političke partije: Aljbin (Albin) Kurti je kandidat za premijera ispred Samoopredeljenja, Avdulah (Avdullah) Hoti ispred Demokratskog saveza Kosova (DSK), te Enver (Hoxhaj) Hodžaj ispred Demokratske partije Kosova (DPK).
  • Poslednji parlamentarni izbori na Kosovu su održani oktobra 2019. godine, a za predsednika Vlade posle izbora je izabran Aljbin Kurti. Već marta 2020. godine izglasano je nepoverenje Kurtijevoj Vladi na inicijativu koalicionog partnera DSK. Kosovo tada nije išlo na izbore već su posalnici u junu glasali za izbor nove vlade na čelu sa Avdulahom (Avdullah) Hotijem.
  • Međutim, Ustavni sud Kosova je krajem decembra 2020. godine utvrdio da je poslanik Etem Arifiji bio pravosnažno osuđen zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor Vlade. Zbog toga je njegov glas proglašen nevažećim i naloženo je raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.
00:56 15.2.2021.

Prebrojano više od 90 odsto glasova, Samoopredeljenje pobednik

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića, Samoopredeljenje je dobilo 47,75 odsto glasova, daleko ispred Demokratske partije Kosova (PDK) sa 17,34 odsto, trenutno vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 13,41 odsto glasova i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) sa 7,60 procenata.

To su preliminarni rezultati kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora održanih danas.

Tekst o izborima, šta su rekli lideri stranaka i kako će Samoopredeljenje formirati vlast, sa kakvim prioritetima, možete pročitati u tekstu OVDE

Zatvaramo naš blog uživo, tokom kojeg smo pratili kosovske izbore. Zahvaljujemo vam na povjerenju.

00:20 15.2.2021.

Samoopredeljenju podrška 48 odsto birača

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Kosova, na osnovu 85 odsto prebrojanih glasova, Pokret Samoopredeljenje vodi sa 48 odsto glasova, odnosno dobio je podršku oko 322.000 glasova birača.

Sledi Demokratska partija Kosova sa oko 17 odsto glasova za koju je, prema dosadašnjim rezultatima glasalo 116.000 građana sa pravom glasa.

Demokratski savez Kosova je na osnovu 50 odsto rebrojanih glasova dobio oko 90.000 glasova ili oko 13 odsto.

00:19 15.2.2021.

Kurti: Ovo je bio referendum za pravdu i protiv korupcije

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera ispred te stranke, Aljbin (Albin) Kurti proglasio je pobedu na kosovskim parlamentarnim izborima.

„Ovo je bio referendum za pravdu, protiv zarobljavanja države i korupcije. Ovo je bez presedana na posleratnom Kosovu", rekao je Kurti na konferenciji za novinare iz sedišta svoje stranke u Prištini.

Kurti sa pristalicama u Prištini nakon izborne pobede
Kurti sa pristalicama u Prištini nakon izborne pobede

„Novi dan počinje sutra. Pred nama je mnogo posla i obaveza, jer je zemlja u krizi“, rekao je on i dodao da svi moraju da preuzmu odgovornost kako bi Kosovo postala zemlja u kojoj može da se živi.

Vjosa Osmani, kandidatkinja sa liste Samoopredeljenja, je istakla da će se "Kosovo promeniti" ovom pobedom na parlamentarnim izborima.

„Novim institucijama upravljaće pravda“, rekla je ona.

23:49 14.2.2021.

Vučić: Nadao sam se ovom rezultatu Srpske liste

Upitan da prokomentariše izborne rezultate Srpske liste na parlamentarnim izborima održanim 14. februara na Kosovu, prema kojima je ta lista osvojila svih 10 mesta rezervisanih za srpsku zajednicu na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nadao tome.

“To je važna stvar i nama predstoji težak period”, rekao je Vučić gostujući na Televiziji Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su srpski zvaničnici “dobili informaciju” da predstavnici Kosova pokušavaju da učlane Kosovo u Konferenciju ustavnih sudova, te da će zvanični Beograd, ukoliko je to tačno, Prištini dati odgovor “koji im se neće dopasti”.

“Ako se do kraja februara i početka marta pokaže da je to istina, to znači da oni više ne poštuju nijednu normu Vašingtonskog sporazuma. Mi ćemo biti primorarni da na to odgovorimo. A, odgovor će biti ozbiljan, diplomatski i ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznanja, a ja već sada mogu da kažem da će ih biti”, rekao je Vučić u gostovanju na TV Pink.

Konferencija evropskih ustavnih sudova, koja je osnovana u Dubrovniku 1972. godine, okuplja predstavnike 40 evropskih ustavnih ili ekvivalentnih sudova koji vrše ocenu ustavnosti.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG