Dostupni linkovi

Samoopredeljenje pobednik izbora, Kurti: Sledi mnogo posla, Kosovo je u krizi


Slavlje pristalica Samoopredeljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Slavlje pristalica Samoopredeljenja

Pokret Samoopredeljenje pobedio je na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, pokazali su preliminarni zvanični rezultati, što bi moglo dodatno zakomplikovati napore na rešavanju višedecenijskog spora sa susednom Srbijom.

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasačkih listića, Samoopredeljenje je dobilo 48 odsto glasova, daleko ispred Demokratske partije Kosova (PDK) sa 17 odsto, trenutno vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 13 odsto glasova i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) sa oko sedam procenata.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurtij (Albin Kurti), koji je prošle godine bio na funkciji premijera manje od dva meseca, obećao je borbu protiv raširene korupcije i zastupao stav da u dijalogu sa Srbijom ne sme biti kompromisa.

„Ovo je bio referendum za pravdu, protiv zarobljavanja države i korupcije. Ovo je bez presedana na posleratnom Kosovu", rekao je Kurti na konferenciji za novinare iz sedišta svoje stranke u Prištini, proglasivši izbornu pobedu.

„Novi dan počinje sutra. Pred nama je mnogo posla i obaveza, jer je zemlja u krizi“, rekao je on i dodao da svi moraju da preuzmu odgovornost kako bi Kosovo postala zemlja u kojoj može da se živi.

Očekivanja građana Kosova od izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Samoopredeljenje bi ipak moralo da udruži snage sa najmanje još jednom strankom da bi sastavilo Vladu, ako ne obezbedi većinu od 61. mesta u parlamentu.

“Treba nam 61 poslanik da bismo stvorili vladu", rekao je i Kurti nakon izbora.

"Pričekaćemo prebrojavanje svih glasova i sigurno ćemo imati novu vladu bez uključivanja onih koji bi se trebali prebaciti u opoziciju", naveo je lider Samoopredeljenja.

Hoti: Preuzimam odgovornost

Kandidat trenutno vladajućeg DSK za premijera Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini da preuzima "punu odgovornost" za rezultat svoje stranke na kosovskim izborima. Hoti je naveo da su "rezultati drugačiji od očekivanih ".

"U narednim danima ću razgovarati sa organima DSK o svojoj odgovornosti na ovim izborima", rekao je Hoti.

Hodžaj: Nećemo biti deo vlasti

Kandidat za premijera ispred DPK Enver (Hoxhaj) Hodžaj čestitao je Pokretu Samoopredeljenje pobedu na parlamentarnim izborima.

Hodžaj je pozvao Samoopredeljenje da radi na jačanju države, napominjući da DPK neće biti deo buduće Vlade.

Haradinaj spreman koalirati

Lider AAK Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) iskazao je spremnost za koaliciju sa Samoopredeljenjem, nakon što su objavljeni rezultati izbora.

"Rekli smo da nemamo ’crvene linije’, ni za Samoopredeljenje, ni za bilo koji politički subjekat", rekao je Haradinaj.

Kurti sa pristalicama nakon izborne pobede
Kurti sa pristalicama nakon izborne pobede

Dijalog sa Srbijom nije prioritet

Koaliciona vlada koju je vodio Kurti trajala je samo 51 dan prošle godine, pre nego što je srušena glasanjem o nepoverenju zbog poteza tokom pandemije korona virusa.

Kurti je nakon izbora u nedelju uveče ponovio ono što je govorio i pre izbora - da mu prioritet neće biti stvaranje pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom. NA konferenciji za novinare nako izbora dodao je i kako dijalog sa Srbijom zauzima "šesto ili sedmo mjesto u javnom mnenju".

Većina zapadnih država priznala je nezavisnost Kosova 2008. godine, ali Srbija, podržana od Rusije, ne, a pregovori o normalizaciji su u zastoju. Zbog te situacije Kosovo ne može da se pridruži međunarodnim organizacijama poput Ujedinjenih nacija i NATO-a.

Kurti je nakon izbora rekao da će višestruke reforme biti na dnevnom redu nove vlasti.

"Naš prioritet su pravda i zapošljavanje", dodao je Kurti.

Gotovo jedna četvrtina kosovskih radnika bila je nezaposlena prošle godine, prema nacionalnoj agenciji za statistiku. Svetska banka kaže da je korona virus usporio rast zemlje za 4,5 odsto u 2020. godini.

Rakić: Srpskoj listi svih deset poslaničkih mesta za srpsku zajednicu

Srpska lista, koja je kao i proteklih godina jedina od srpskih stranaka na Kosovu imala podršku zvaničnog Beograda, osvojila je više od 36.000 glasova, odnosno dobila je podršku više od 70 odsto birača u većinski srpskim sredinama.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na konferenciji za novinare izjavio da je ta lista, prema preliminarnim rezultatima osvojila svih deset mandata u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

“Ovo je pobeda srpskog jedinstva, srpske sloge, ovo je dokaz da želimo da ostanemo svoj na svome”, rekao je Rakić.

Rakić je naveo da je 99 odsto građana Kosova iz srpske zajednice svoj glas dalo Srpskoj listi. Naveo je i da je prema dosadašnjim rezultatima Srpska lista osvojila pet odsto više glasova nego na poslednjim parlamentarnim izborima 2019. godine.

Rakić: Srpskoj listi svih deset poslaničkih mesta za srpsku zajednicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Zbog čega su bili vanredni izbori?

Oko 1,8 milion glasača bilo je registrovano da bira 120 poslanika među više od 1.000 kandidata iz 28 političkih grupa.

Izlaznost na izborima bila je 47,08 odsto, gotovo tri procentna poena više nego tokom parlamentarnih izbora 2019. godine.

Usred pandemije, birači su nosili maske i držali najmanje dva metra udaljenosti na biračkim mestima, a zaraženi korona virusom mogli su da glasaju putem mobilnih timova za glasanje.

Otprilike 100.000 Kosovara koji žive u inostranstvu takođe je moglo da glasa putem pošte. Na Kosovo je stiglo oko 43.000 glasova dijaspore.

Državne izbore vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani raspisala je u kratkom roku, nakon što je Ustavni sud u decembru 2020. presudio da je parlamentarno glasanje o izboru nove vlade iz juna 2020. neustavno.

Sud je 21. decembra presudio da je izbor premijera Avdulaha Hotija iz DSK bio nezakonit jer je jedan član parlamenta koji je glasao za vladu ranije bio u zatvoru.

Saradnja na tekstu Maja Fićović

XS
SM
MD
LG