Dostupni linkovi

Slavlje pristalica Samoopredeljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Pristalice Samoopredeljenja izašle su na ulice Prištine da proslave pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, iako je vrh tog pokreta pozvao građane da ostanu kod kuća i ne slave na javnim mestima.

Samoopredeljenju najviše glasova na kosovskim izborima, Kurti: Ovo je bio referendum protiv korupcije

Građani Kosova po drugi put su izašli na birališta za manje od dve godine, kako bi glasali na prevremenim parlamentarnim izborima.

  • Na izborima je pravo glasa imalo 1.794.862 državljana Kosova, 143.006 birača manje nego na prethodnim izborima 2019. godine. CIK je sa biračkih spiskova uklonio 122.421 birača koji nemaju kosovska dokumenta, odnosno još uvek poseduju lične karte koje je izdao UNMIK.
  • Pravo glasa do isteka roka 12. februara iskoristilo je 43.477 lica koja žive van Kosova.
  • Glasalo se u 888 biračkih centara ili na ukupno 2.382 biračkih mesta
  • U borbi za 120 mesta u kosovskom parlamentu nadmetalo se ukupno 1.052 kandidata ispred 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa.
  • Kandidati za premijera su iz tri vodeće političke partije: Aljbin (Albin) Kurti je kandidat za premijera ispred Samoopredeljenja, Avdulah (Avdullah) Hoti ispred Demokratskog saveza Kosova (DSK), te Enver (Hoxhaj) Hodžaj ispred Demokratske partije Kosova (DPK).
  • Poslednji parlamentarni izbori na Kosovu su održani oktobra 2019. godine, a za predsednika Vlade posle izbora je izabran Aljbin Kurti. Već marta 2020. godine izglasano je nepoverenje Kurtijevoj Vladi na inicijativu koalicionog partnera DSK. Kosovo tada nije išlo na izbore već su posalnici u junu glasali za izbor nove vlade na čelu sa Avdulahom (Avdullah) Hotijem.
  • Međutim, Ustavni sud Kosova je krajem decembra 2020. godine utvrdio da je poslanik Etem Arifiji bio pravosnažno osuđen zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor Vlade. Zbog toga je njegov glas proglašen nevažećim i naloženo je raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.
23:48 14.2.2021.

Hoti: Rezultati drugačiji od očekivanih, preuzimam odgovornost

Kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini da preuzima "punu odgovornost" za rezultat svoje stranke na kosovskim izborima. Hoti je naveo da su "rezultati drugačiji od očekivanih ".

"U narednim danima ću razgovarati sa organima DSK o svojoj odgovornosti na ovim izborima", rekao je Hoti.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije, DSK je treći po broju osvojenih glasova sa oko 13 odsto glasova.

Na prvom mestu je Samoopredeljenje sa oko 48 odsto glasova, a Demokratska partija Kosova je druga sa oko 17 odsto glasova.

23:28 14.2.2021.

Hodžaj: Jačati državu, nećemo biti deo vlasti

Kandidat za premijera ispred Demokratske partije Kosova (DPK) Enver (Hoxhaj) Hodžaj čestitao je Pokretu Samoopredeljenje pobedu na parlamentarnim izborima.

Hodžaj je pozvao Samoopredeljenje da radi na jačanju države, napominjući da DPK neće biti deo buduće Vlade.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, Demokratska partija Kosova je sa oko 18 odsto, druga partija po broju osvojenih glasova, dok je na prvom mestu Pokret Samoopredeljenje sa osvojenih 48 odsto.

Na trećem mestu je Demokratski savez Kosova sa oko 13 odsto osvojenih glasova.

22:57 14.2.2021.

Goran Rakić na konferenciji za novinare o izbornom rezultatu Srpske liste

Rakić: Srpskoj listi svih deset poslaničkih mesta za srpsku zajednicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

22:22 14.2.2021.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG