Dostupni linkovi

Turska upozorava Kosovo zbog pokreta Fetulaha Gulena


Policajac hapsi vojnika - prizori iz centra Istanbula u noći pokušaja državnog udara, jul 2016.
Policajac hapsi vojnika - prizori iz centra Istanbula u noći pokušaja državnog udara, jul 2016.

Na treću godišnjicu od pokušaja državnog puča u Turskoj, turske vlasti upozoravaju Kosovo od, kako navode, opasnosti pripadnika pokreta Fetulaha Gulena koga je Turska optužila za neuspeli puč, i čiju je organizaciju nazvala terorističkom.

Kosovskim vlastima se poručuje da ne dozvole da ta struktura "koja se krije iza nevine maske, sve loše što je uradila u Turskoj ponovi na Kosovu".

Turski ambasador na Kosovu Ćari Sakar pozvao je Kosovo i da ne dozvoli da ta organizacija "koja nije manje opasna od ISIL-a (Islamska država, prim. aut.), pretvori kosovsku decu u neprijatelje ove zemlje".

On je to kazao u nedelju uveče u Prištini, uoči projekcije dokumentarnog filma "The Network: mračno lice Gulenista", turskog javnog servisa, TRT World. Projekciju je organizovalo Udruženje kosovskih Turaka u Prištini.

Na posebnoj ceremoniji u ponedeljak u rezidenciji ambasadora, kojoj je prisustvovao i kosovski ministar spoljnih poslova Behdžet Pacoli, turski ambasador je kazao i da je do sada iz 20 država deportovano 110 osoba za koje se sumnja da su bili deo Gulenovog pokreta.

Takođe je podvukao da Turska poziva na saradnju sve zemlje u kojima se procenjuje da ta organizacija deluje.

"Ovo nije samo pozitivan korak za Tursku, nego i za njihove zemlje a kako bi se očistili od terorizma", kazao je on.

Pacoli se nije obratio prisutnima, a pored njega događaju su prisustvovali i politički predstavnici turske i bošnjačke zajednice.

Jagdžilar: Stabilna Turska, za stabilan region

Ministar javne administracije u Vladi Kosova, Mahir Jagdžilar, inače predsednik najveće turske partije na Kosovu, KDTP, kazao je da je noć 15. jula bila 'crna noć' ali da je u ranim satima 16. jula "rođena nova epoha i da je trijumfovala demokratija".

On je dodao stabilnost Turske, onoliko koliko je važno za Tursku, bitno je i za region.

"Stabilnost našeg regiona bitno je i za stabilnost Evrope i sveta. Region treba da se očisti od svih terorističkih organizacija i da se brani od pokušaja terorizma i puča", kazao je on.

Kosovo je inače u martu prošle godine uhapsilo i deportovalo šestoro turskih državljana koji su bili radnici privatnih škola na Kosovu pod nazivom Mehmet Akif, bliski pokretnu Hizmet bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena.

Hapšenje i deportacija šestoro turskih državljana u martu 2018. predmet je istrage Specijalnog tužilaštva Kosova.

Pored toga, i Skupština Kosova je krajem juna usvojila izveštaj parlamentarne istražne komisije o deportaciji turskih državljana koji je ustanovio da je, prilikom deportacije, počinjen 31 zakonski prekršaj.

Navodi se i da su dve glavne kosovske bezbednosne institucije, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova, počinile najveće prekršaje, uhapsile turske državljane koji su legalno boravili na Kosovu, i potom ih predale jednoj stranoj službi koja je izvršila nezakonsku ekstradiciju.

Na godišnjicu njihove deportacije, Američka ambasada u Prištini navela je da izveštaj komisije "izaziva zabrinutost u vezi sa prevarama ključnih bezbednosnih agencija, kao i podložnosti sektora bezbednosti političkoj manipulaciji", te je pozvala kosovske institucije da osiguraju punu odgovornost za svakog ko krši zakon.

'Pokušava da ne razmišlja previše'

Među deportovanima bio je i Hasan Husein Gunakan, čija je porodica ostala na Kosovu.

Njegov sin, Mustafa, prethodno je izjavio za naš program da mu je otac uhapšen greškom, i da je na spisku za hapšenje bio Hasan Husein Demiri, a ne Gunakan.

Ono što porodica danas ima sa njim jeste jednonedeljni, desetominutni razgovor.

"Kada ga pitamo kako je, kaže da pokušava da bude strpljiv, da čita, da pokušava da korisno iskoristi svoje vreme i da ne razmišlja previše. Nekad zvuči bolje, a nekada gore. Ali zna da se ne radi lično o njemu, već da je ovo politička stvar", ispričao je Mustafa.

Nakon deportacije turskih državljana, predsednik Kosova Hašim Tači tada je rekao da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova, dok je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je kazao da o akciji nije prethodno bio obavešten, tadarazrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajaca.

Turska poslednjih godina vrši pokušaje da uspostavi obrazovane institucije u zemljama širom sveta, a naročito tamo gde funkcionišu škole bliske Gulenu.

Kosovo je bilo među prvim zemljama gde je otvorena škola 'Maarif', ali one koje su bliske Gulenu i dalje funkcionišu. U kosovskom Ministarstvu za obrazovanje rekli su da imaju urednu dozvolu za rad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG