Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila izveštaj komisije o deportaciji turskih državljana


Protest učenika škole Mehmet Akif nakon hapšenja njenih učitelja i nastavnika, Priština, 29. mart 2018.

Skupština Kosova je na vanrednoj sednici u ponedeljak usvojila izveštaj parlamentarne istražne komisije o deportaciji šest turskih državljana u martu 2018. godine. Njih petoro su bili radnici "Mehmet Akif" škola koje su bliske pokretu "Hizmet" bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena koga Turska optužuje za neuspeli puč 2016. godine.

Ovaj izveštaj je ustanovio da je prilikom njihovog hapšenja i deportacije počinjen 31 zakonski prekršaj, da su dve glavne kosovske bezbednosne institucije, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova, počinile najveće prekršaje, uhapsile turske državljane koji su legalno boravili na Kosovu, i potom ih predale jednoj stranoj službi koja je izvršila nezakonsku ekstradiciju.

I pored brojnih kritika tokom rasprave poslanika Demokratske partije Kosova i parlamentarne grupe 6+ koja okuplja manjinske poslanike iz nesrpske zajednice, kao što su oni iz turske, bošnjačke i romske, izveštaj je usvojen sa 59 glasova za, 2 protiv, i četiri uzdržana.

Nakon deportacije turskih državljana, predsednik Kosova Hašim Tači tada je rekao da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova.

Član komisije Driton Seljmanaj je rekao da iako ne postoje dokazi da je naredbu izdao Tači, odgovornost je na njemu.

On je takođe dodao da je komisija tokom ispitivanja naišla na oprečne izjave bivšeg šefa policije a sada šefa obaveštajaca Špenda Mađunija, i bivšeg šefa obaveštajaca Dritona Gašija.

XS
SM
MD
LG