Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo odbilo izručenje osumnjičenog za 'terorizam'


Ugur Toksoj (drugi s desna) ispred Suda, Priština

Usled nedostatka materijalnih dokaza i drugih zahteva za izručenje, kosovski tužilac povukao je zahtev za ekstradiciju turskog državljanina Ugura Toksoja (Toksoy) kojeg vlasti u Turskoj traže zbog sumnje da je bio član pokreta Hizmet turskog religijskog vođe Fetulaha Gulena (Fethullah) kojeg Ankara smatra terorističkim, pod nazivom FETO. Turska vlada je optužila Gulena za neuspeli puč 2016. godine.

Toksoj je uhapšen na Kosovu 28. oktobra, kada mu je određen pritvor od 40 dana, a nakon toga je oslobođen uz garancije. Protiv njega se vodi krivična istraga u Turskoj zbog navodnog učešća u oružanoj organizaciji.

U zapisima tužilaštva je navedeno da je Toksoj finansijski potpomagao Gulenov pokret.

Specijalni tužilac Alji Ređa je na početku ročišta kazao da prvobitni zahtev turskih vlasti nije bio kompletan i da nije posedovao materijalne dokaze.

Ređa je od turske ambasade u Prištini zatražio da se što pre osiguraju validni materijalni dokazi za izručenje Ugura Toksaja, što se nije desilo.

"Na vreme sam zatražio materijalne i relevantne dokaze za izručenje. Mesec dana sam svakodnevno putem e-maila kontaktirao ambasadu i tražio dokaze. Odgovarali su potvrdno, ali na kraju nisu obezbedili materijalne dokaze. Stoga, zakon mora da funkcioniše i zahtev da se povuče. Tužilac ne mora uvek da tuži već da pronađe istinu i da deluje na osnovu zakona, a ne na osnovu osećanja ili nečijeg zahteva", kazao je Ređa.

Kako je istakao, on ni prilikom hapšenja Toksoja nije imao dokaze, osim zahteva za izručenje i informacije da se protiv njega u Turskoj vodi istraga.

"Mi smo to trebali da sprovedemo jer imamo dobre odnose sa Turskom, pomažu nam i pomažemo mi njima, ali ovo mora da bude zasnovano na dokazima", ocenio je tužilac Ređa.

Sud je primio k znanju stav tužioca i o tome će uskoro doneti odluku.

Ukoliko se dokazi u međuvremenu pruže, moguće je da će tužilac ponovo pokrenuti slučaj.

Po izlasku iz sudnice Toksoj se zahvalio državi Kosova, tužilaštvu i sudu na dobrom tretiranju.

"Ja sam ovde zaista doživeo pravdu. Doživeo sam dobro ponašanje prema meni. Bez obzira što se u Turskoj vode arbitrarna suđenja i hapšenja i što se krše ljudska prava, očekujem da Kosovo bude aktivnije u odbrani ljudskih prava i da bude jak glas protiv onoga što se tamo dešava", kazao je Toksoj.

Bilo je zadovoljstvo prisustvovati ovom suđenju u kojem je Kosovo pokazalo odličnu zrelost, reči su Adema Vokšija, advokata Ugura Toksoja.

"Ne da je pobedilo Kosovo već i kosovsko pravosuđe. Ročište je bilo javno, tužilac je lepo razjasnio situaciju i odustao od zahteva zbog nedostatka dokaza. Ovakvim korakom pokazano je da je Kosovo spremno da malo bržim koracima ide ka Evropi", kazao je Vokši, dodajući da Turska nema dokaze protiv njega, u suprotnom bi ih dostavila.

"Želim da zatražim od Turske da ne dostavlja Kosovu neosnovane zahteve za izručenje jer je to prijateljska država koja je među prvima priznala Kosovo", naglasio je Vokši.

Tužilac Alji Ređa, koji je inače određen za međunarodnu saradnju u Specijalnom tužilaštvu, kazao je da nema drugih zahteva turskih vlasti za izručenje.

Ovo je pobeda pravosuđa Kosova: Adem Vokši (na fotografiji: zgrada suda u Prištini)
Ovo je pobeda pravosuđa Kosova: Adem Vokši (na fotografiji: zgrada suda u Prištini)

Za Toksojem se na Kosovu tragalo na osnovu zahteva o ekstradiciji Ministarstva pravde Republike Turske od 16. i 19. oktobra 2017. i Krivičnog suda koji je izdao nalog za hapšenje.

Ugur Toksoj već deset godina živi sa porodicom na Kosovu. Radio je kao koordinator u obrazovanoj fondaciji Atmosfera u ogranku u Prizrenu, koja pruža kulturno-obrazovane usluge mladima u zemlji. Poslednje tri godine nije posetio Tursku.

U fondaciji Atmosfera za Radio Slobodna Evropa su ranije naveli da nemaju nikakve veze sa Gulenovim pokretom, ali su istakli da su organizovali promociju njegovih knjiga.

Međutim, Toksoj je juče izjavio da se pokret Fetulaha Gulena zasniva na širenju tolerancije i ljubavi te dijalogu, te da prema tome, fondacija Atmosfera putem obrazovanja promoviše iste vrednosti.

"Prema tome, mi kao pokret i fondacija Atmosfera sa gimnazijom Hasan Nahi, pokušavamo da putem obrazovanja pomognemo državu, s obzirom da smo pokret inspirisan mišljenjima mira, ljubavi i tolerancije Fetulaha Gulena. Delovanja Fondacije ili Gimnazije nikada nisu bila uperena protiv kosovskih zakona ili ljudskih prava uopšte", ukazao je Toksaj.

Kosovski savet za ljudska prava navodi da je ovo politički motivisan slučaj i da Ugur Toksoj ne bi imao fer suđenje u Turskoj.

Turska ambasadorka na Kosovu Kiviljiđim Kilić na konferenciji za novinare u oktobru je rekla da su izjave u vezi sudskih procesa u Turskoj neosnovane i neprijatne, te da predstavljaju otvoreni pokušaj da se prevari pravosuđe.

Kilić je tada izrazila nadu da će kosovsko pravosuđe odlučiti ispravno u vezi ovog slučaja, navodeći da će se Toksoj suočiti sa suđenjem u Turskoj.

Ambasada juče nije želela da komentariše ovaj slučaj.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG