Dostupni linkovi

Novinari iz regije solidarno uz Parima Ollurija


Parim Olluri se bavi uglavnom pitanjima korupcije

Preko 130 novinara iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore stalo je solidarno uz kosovskog kolegu, novinara Parima Ollurija, koji je napadnut pre nekoliko dana ispred ulaza u zgradu u Prištini, kada se sa suprugom vraćao iz grada.

“Pozivamo vladajuće političare i one koji to pretenduju da budu, da svojim postupcima ne stvaraju društvenu klimu u kojoj se nasilje nad novinarima smatra normalnim, kao i nadležne institucije da pronađu i kazne počinioce i na taj način pošalju jasnu poruku da je nasilje nad neistomišljenicima neprihvatljivo”, navodi se u saopštenju iza kojeg stoji neformalna asocijacija Novinarska mreža, koja okuplja novinare sa postjugoslovenskih prostora.

Napad na Parima Ollurija usledio je nakon njegove kolumne na vodećem kosovskom portalu "Insajderi" (insajderi.net), o institucionalnoj krizi u kojoj se Kosovo našlo nakon izbora u junu, za koju Olluri odgovornima smatra prvoplasiranu koaliciju na čelu sa Demokratskom partijom Kosova (PDK), koja se u ovom trenutku bori za većinski mandat u kosovskoj skupštini.

“Olluri se u kolumni ‘Da je Adem Jašari živ bio bi korumpirani milioner’, kroz satiru obrušio na bivše komandante Oslobodilačke vojske Kosova, od kojih su neki deo PDK koalicije. Podsećamo da je upravo Olurijev portal prošle godine otkrio jednu od najvećih afera kosovskih vlasti objavom snimaka tajnih razgovor šefa poslaničke grupe PDK, Adema Grabovcija”, naveli su u saopštenju.

Parim Olluri i njegov kolega i koosnivač portala insajderi.net Vehbi Kajtazi su pokrenuli Insajderi 2016. godine. Olluri je bio urednik u prištinskom BIRN-u, radio je i za Koha ditore, a sa Kajtezijem deli tri nagrade "Novinara godine".

Prema podacima Asocijacije novinara Kosova, samo do oktobra 2016. godine registrovano je 12 napada i slučajeva pretnji novinarima zbog posla kojim se bave.

“Solidarno stojimo uz našeg kolegu Parima Ollurija i zahtevamo od vlasti i institucija da sem verbalnih osuda, privedu napadače pravdi i da javnim delovanjem omoguće novinarima da rade svoj posao u interesu javnosti”, objavili su novinari iz regije.

XS
SM
MD
LG