Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre osude napada na bivšu urednicu Zerija i članicu DPK Džaru


Napad na Džaru (na fotografiji) su osudili predstavnici asocijacija novinara Kosova i mnoge ličnosti, među kojima je i zamenik predsednika DPK i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj

Prištinski mediji su javili da je nešto posle ponoći ispred svog stana u Prištini pretučena Arbana Džara, bivša glavna i odgovorna urednica dnevnika Zeri, koja je pre nekoliko dana pristupila Demokratskoj partiji Kosova (DPK).

Ona je s povredama prebačena u Urgentni centar Kliničko-bolničkog centra, odakle je nešto kasnije otpuštena, javljaju mediji.

Najviši zvaničnici i međunarodni predstavnici na Kosovu danas su najoštrije osudili napad Džaru i zatražili kažnjavanje odgovornih.

Saopštili su da su šokirani napadima na ljudske vrednosti i pozvali institucije reda i zakona da otkriju i kazne izvršioce ovog dela.

U saopštenju šefice kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove kaže se da je šokirana napadima na Džaru, što je ocenila kao "napad na ljudske vrednosti za koje se zalaže EU".

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi je na Tviteru napisao da je prestravljen brutalnim napadom na Džaru.

Šefica Euleksa Aleksandra Papadopulu ocenila je da je napad na Džaru neprihvatljiv i izrazila je spremnost Euleksa da pomogne vlastima na Kosovu u rasvetljavanju ovog slučaja.

Napad na Džaru je osudio i predsednik Kosova Hašim Tači, zahtevajući kažnjavanje napadača.

I odlazeći premijer Kosova Isa Mustafa je osudio ovaj napad kao "nizak i sramotan akt" i da izvršioci moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Napad na Džaru su osudili predstavnici asocijacija novinara Kosova i mnoge ličnosti, među kojima je i zamenik predsednika DPK i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

“Duboko sam uznemiren zbog ovog kukavičkog napada. Šokiran sam da se to može dogoditi ženi, majci i pre svega smeloj aktivistkinji koja se nije ustručavala da svih ovih godina smelo i otvoreno kaže šta misli. Nismo uspeli da zaštitimo ženu koja izražava drugačije mišljenje”, napisao je Hodžaj na fejsbuku i pozvao organe reda da preduzmu mere na rasvetljavanju napada.

Arbana Džara je dobitnica mnogih novinarskih priznanja, a 2015. godine američki državni sekretarijat dodelio joj je nagradu za smelost i istraživačko novinarstvo.

Prošle nedelje predsednik DPK Kadri Veselji je predstavio Džaru kao jednu od najznačajnih ličnosti koje su se pridružile ovoj stranci.

XS
SM
MD
LG