Dostupni linkovi

Srpska lista mora na saslušanje 'milom ili silom'


Protesti nakon akcije policije Kosova protiv krijumčarenja robe na nekoliko lokacija uključujući i opštine na severu, 13. oktobra 2021.
Protesti nakon akcije policije Kosova protiv krijumčarenja robe na nekoliko lokacija uključujući i opštine na severu, 13. oktobra 2021.

Poziv Specijalnog tužilaštva na saslušanje niko ne može da izbegne, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši tužilac pri ovoj pravosudnoj instituciji Sulj Hodža (Sulj Hoxha).

Da nekim srpskim građanima, privrednicima, gradonačelnicima, poslanicima i političkim predstavnicima, kosovska policija pokušava da uruči poziv za saslušanje zbog "napada na ustavni poredak Kosova", rekao je još 25. aprila je na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Hodža dodaje da, ako se neko ne odazove pozivu, nadležni imaju pravo da tu osobu privedu, odnosno uhapse. Podvlači da se poziv ne šalje po drugi put.

"Odbijanje (pojedinca da primi poziv) može dovesti do odlaganja, ali će definitivno (saslušanje) biti obavljeno", naglasio je Hodža.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba i ima podršku zvaničnog Beograda.

Rakić je u međuvremenu 9. juna potvrdio i da je poziv stigao njemu, ali i potpredsedniku Srpske liste Igoru Simiću i članu predsedništva Slavku Simiću.

Inače, Goran Rakić je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, Igor Simić je poslanik u Skupštini Kosova ispred Srpske liste, dok je Slavko Simić zamenik predsednika kosovskog Parlamenta.

Rakić je ponovio stav Srpske liste da se niko sa navodnih spiskova neće odazvati saslušanju te da će u slučaju hapšenja "uslediti protesti svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima pa čak i sprovođenje građanske neposlušnosti".

RSE se obratio Specijalnom tužilaštvu Kosova s upitom zbog čega se vode procesi protiv nekih pojedinaca sa severa Kosova i koji su dalji koraci, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je ranije naveo kako Specijalno tužilaštvo navodno vodi postupak protiv više od 70 pripadnika srpske nacionalnosti sa severa Kosova zbog učešća na protestima od prošle godine, ali nije precizirao o kojim protestima se tačno radi.

Iz Policije Kosova za region sever je ranije za RSE potvrđeno da policija pojedincima uručuje pozive, ali nisu precizno naveli šta stoji u tim pozivima, kome se uručuju i da li je neko prihvatio da primi poziv.

RSE se ovim povodom obratio i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, ali do objavljivanja ovog teksta niko nije odgovorio na upite.

Kada su protestvovali Srbi na severu?

Pripadnici srpske zajednice su protestvovali u oktobru prošle godine, nakon akcije u borbi protiv krijumčarenja robom, koju je kosovska policija sprovela u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Kosovska policija saopštila je da je u toj akciji zaplenjena "švercovana roba, vredna više stotina hiljada evra", a zatvoreno je nekoliko alternativnih puteva, koji su se koristili za krijumčarenje robe.

Takođe, lokalni Srbi na severu Kosova su septembra prošle godine dve nedelje držali u blokadi dva granična prelaza Jarinje i Brnjak, nakon što je Vlada Kosova uvela recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica.

Na tim prelazima su sve vreme sa građanima bili i predstavnici Srpske liste.

"Tužilaštvo moralo da spreči dezinformacije"

Veroljub Petronić, izvršni direktor nevladine organizacije Humani Centar Mitrovica, koji se bavi i bezbedonosnim pitanjima, smatra da je Specijalno tužilaštvo iz Prištine trebalo odavno u javnost da izađe sa preciznim podacima oko procesa koji se vode protiv nekih pojedinaca.

Prema njegoovj oceni, jedino na taj način je mogla da se izbegne moguća destabilizacija.

Ovako, kaže Petronić, kruže razne dezinformacije a narod je uplašen jer putem aplikacije Viber kruže razni spiskovi s imenima ljudi iz redova srpske zajdnice sa severa Kosova.

"Tako se širi strah kod građana koji može da destabilizuje, ionako već nestabilnu situaciju. Sama činjenica kada neko zna da je na nekom spisku, ne znajući da li je taj spisak tačan ili nije tačan. Skoro se Policija oglasila da ima saznanja da se traga za nekim licima", podvlači Petronić u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

U tom kontekstu, dodaje on, državni tužilac Kosova je bio u obavezi da razjasni kako su ti spiskovi došli do samih građana i za šta se oni tačno terete.

Petronić navodi da je sada već i evidentno da će prva hapšenja izazvati proteste građana.

"Plašim se da se na tome neće završiti, nemiri su neminovni", smatra Petronić.

"Moguća eskalacija situacije"

I politički analitičar iz Prištine Agon (Maliqi) Maljići ocenjuje da situacija na severu Kosova može da eskalira ukoliko pojedinci nastave da odbijaju pozive tužilaštva i ako policija bude morala da reaguje.

On u izjavi za RSE navodi da niko ne bi trebao da bude iznad zakona, ali da u ovom slučaju tužilaštvo ipak treba da razmotri moguće opasnosti po bezbedonosnu situaciju, te da pronađe načina da upravlja situacijom.

"Pretnje bojkotom institucija ili (najava) građanske neposlušnosti su stalne na severu (Kosova) ali se do sada nisu ostvarile. Da li će se tako biti i dalje, nije jasno. Nejasan je i stav Beograda oko tog razvoja situacije", kaže Maljići.

Smatra i da bi Beograd ovu situaciju mogao da iskoristi za sticanje političkih poena na međunarodnoj sceni, odnosno za narativ kako se na Kosovu "progone Srbi".

Reakcija Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Petar Petković je 9. juna na svom Twitter nalogu naveo da je obavestio Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, o "progonu čelnika Srpske liste od strane Vlade Kosova” na čijem čelu je Aljbin Kurti.

Petković je napisao da se prevario svako ko misli da će uplašiti Srbe na Kosovu.

"Nije to ni jačima uspelo, neće ni Kurtiju koji bi da ruši mostove saradnje i mira. Srbi će ostati jedinstveni u odbrani legitimnih prava", napisao je Petković.

Inače, Srpska lista je formirana 2013. godine uz podršku zvaničnog Beograda.

Od samog osnivanja učestvuju u radu Skupštine i Vlade Kosova, dok su gradonačelnici u svih deset opština sa srpskom većinom iz redova Srpske liste.

XS
SM
MD
LG