Dostupni linkovi

Vlasti na Kosovu ćute oko napada na policiju


Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije na Jarinju 2. oktobra 2021.
Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije na Jarinju 2. oktobra 2021.

Priredila: Sandra Cvetković

Kosovske vlasti do sada nisu saopštile da li su identifikovale osumnjičene za niz napada na pripadnike policije na severu zemlje, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

U utorak, 26. aprila, dogodio se poslednji napad na policiju - šesti u nizu od 13. aprila.

Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima u opštini Zubin Potok – jednoj od četiri opština na severu Kosova – a sumnja se da je korišćeno vatreno oružje. Kako je saopšteno iz policije, osim materijalne štete na vozilu, nema povređenih.

Radio Slobodna Evropa (RSE) se nekoliko puta do sada, uključujući i 26. april, obratio Tužilaštvu Kosova sa upitom oko istrage napada na policiju, međutim odgovor nije stigao.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je 15. aprila na konferenciji za novinare obavestio javnost o ukupno četiri napada na policiju, koja su se dogodila u tri dana.

Potom je 16. aprila Policija Kosova saopštila da se dogodio još jedan napad eksplozivnim napravama, a sumnjalo se u pirotehnička sredstva.

Ministar Svečlja je naveo da je policija "na meti oružanih napada kriminalnih grupa na severu".

Prema ranijim navodima, u napadima na policiju korišćeni su metalni ježevi, kamenje, ručne bombe, automatsko oružje i pirotehnička sredstva.

Postoji i sumnja da su neke od eksplozivnih naprava ali i pucnji stizali sa teritorije Srbije.

U utorak, 26. aprila, je primećeno povećano prisustvo policijskih snaga oko graničnog prelaza Brnjak, opština Zubin Potok.

Policija Kosova je saopštila da je izvršila akciju u Bošnjačkoj mahali, opština Severna Mitrovica, ali se za sada ne zna da li je ta akcija povezana sa napadima na Policiju.

Portparol Policije Kosova Baki (Kelani) Keljani je rekao da tokom ove policijske akcije nije uhapšena nijedna osoba.

Na upite RSE oko bezbednosne situacije na severu, nakon niza napada na policiju, nisu odgovorili iz Ministarstva unutrašnjih poslova ali ni iz Vlade Kosova.

Upozorenja na 'građansku neposlušnost' na severu

Sa druge strane, reagovala je Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, kao i Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije.

Direktor Kacelarije za Kosovo Petar Petković je na svom Twitter nalogu napisao da "podizanje tenzija na terenu, posebno na severu, nema nikakve veze sa Srbima".

Srpska lista je ocenila da "ovaj incident ima za cilj destabilizaciju prilika, ali i pokušaj da se Srbi predstave kao neki nasilnici što ne odgovara istini".

Dan ranije, 25. aprila, predsednik Srpske liste Goran Rakić je na konferenciji za novinare rekao da postoje informacije da je Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo postupke protiv "srpskih građana, privrednika, gradonačelnika, poslanika i političkih predstavnika za napad na ustavni poredak Kosova".

"U pitanju su događaji, to jest protesti protiv jednostranih poteza Prištine u toku prošle godine. Ovo je politički i etnički motivisan progon našeg naroda. Prema saznanjima koja imamo, u pitanju su postupci protiv više od 70 naših građana", rekao je Rakić, ne precizirajući o kom protestu je reč.

Pripadnici srpske zajednice su protestvovali u oktobru prošle godine, nakon akcije u borbi protiv krijumčarenja robom, koju je kosovska policija sprovela u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Kosovska policija saopštila je da je u toj akciji zaplenjena "švercovana roba, vredna više stotina hiljada evra", a zatvoreno je nekoliko alternativnih puteva, koji su se koristili za krijumčarenje robe.

"Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima ili hapšenjima naših građana, bićemo prinuđeni da se tome odupremo svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima, što podrazumeva totalnu građansku neposlušnost, kako bi odbranili ljudska prava naših građana", rekao je predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Naveo je i da se Srpska lista u ponedeljak sastala sa predstavnicima zemalja Kvinte – SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Francuske – od kojih je zatraženo "da obuzdaju Prištinu u nameri da izazove haos na severu Kosova".

Isti dan je Vlada Kosova saopštila da se premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, te da je na tom sastanku bilo reči o političkim dešavanjima na Kosovu i u regionu. Konkretni detalji sastanka nisu saopšteni.

Napade na Policiju Kosova je ranije osudila Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Ambasada SAD u Prištini uz napomenu da strane ne koriste retoriku koja bi mogla da podigne tenzije.

Međutim, u utorak nije bilo reakcija ovih institucija.

Sever Kosova čine četiri teritorijalno povezane opštine sa većinskim srpskim stanovništvom – Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

U tom regionu često dolazi do pčodizanja tenzija i incidenata.

Poslednji nemiri su se dogodili septembra prošle godine, nakon odluke Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica.

Tada je lokalno stanovništvo na dve nedelje blokiralo puteve oko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak, nakon čega su Kosovo i Srbija postigli dogovor o deeskalaciji i privremeni sporazum o registarskim tablicama.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama se tiho održava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

XS
SM
MD
LG