Dostupni linkovi

Prvi dan bez papira na Jarinju: 'Prešli smo granicu kao da je EU'


Bez dodatnih dokumenata na granici Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Bez dodatnih dokumenata na granici Kosova i Srbije

Srbija je prestala da izdaje ulazno-izlazne dokumente za građane Kosova.

Sa ovakvim dokumentom, koji se koristio u zamenu za ličnu kartu, Kosovari su već 11 godina bili opremljeni za ulazak na teritoriju Srbije. Sada, ni Kosovo neće izdavati takva dokumenta građanima Srbije.

U Jarinju i Merdaru građani sa obe strane granicu prelaze bez problema, sa ličnim dokumentima.

Sjedinjene Države i Evropska unija pozdravljaju primenu nedavno postignutog sporazuma o ulazno-izlaznim dokumentima između Srbije i Kosova, koji je počeo u ponoć, 1. septembra.

Prelaz sa ličnim kartama na Jarinju i Merdaru

Dragan Milosavljević, profesor Univerziteta u Mitrovici, koji je na Kosovo ušao 1. septembra preko prelaza Merdara, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je na granici sve proteklo u najboljem redu.

Nije želio komentarisati dogovor Kosova i Srbije postignut po ovom pitanju proteklog vikenda, rekavši da ne gleda mnogo vijesti.

Na Jarinju na severu Kosova bio je i Liridon Šalja iz Podujeva, koji je sa kosovskim dokumentima prešao granicu sa Srbijom.

"Prošli smo bez problema, nismo imali problema ni kada su bili papiri (dokumenta za ulazak/izlazak), samo što smo morali da ih vadimo, nikada nismo imali problem, nismo imali bilo kakve prepreke".

Ali, s njihovom smenom, kaže da se oseća kao da je u Evropskoj uniji.

Zoran, iz Lešaka na severu Kosova, dogovor o uklanjanju ulazno-izlaznih dokumenata opisao kao nešto dobro.

"Očekujem dogovor, mir, da živimo mirno", poručio je on prilikom prelaska granice na Jarinju.

Američki vojnici stoje pored puta za granični prelaz Jarinje severno od Severne Mitrovice, Kosovo, 1. septembar 2022.
Američki vojnici stoje pored puta za granični prelaz Jarinje severno od Severne Mitrovice, Kosovo, 1. septembar 2022.

Nebojša Lekić iz Preoca, u opštini Priština, smatra da se sporazum Kosova i Srbije o dokumentima uglavnom odnosi na sever Kosova jer Srbi na jugu imaju dokumenta iz obe zemlje.

"Imam obe lične karte, tako da nemamo nikakvih problema. Čini mi se da je ceo ovaj sporazum uglavnom za Srbe na severu. Inače, neprihvatanje dokumenata samo otežava komunikaciju građana, bez obzira da li su Albanci ili Srbi", rekao je on za RSE, dok je na Kosovo ulazio iz Srbije preko graničnog prelaza Merdare.

Ekipe RSE javile su da su Merdare i Jarinje, granična prelaza koji povezuju Kosovo i Srbiju, prošle bez problema sa kosovskim ličnim kartama.

Ukidanje ove mere je u ranim satima 1. septembra potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova, Đeljalj Svećlja(Xhelal Sveçla), sa granične tačke u Brnjaku.

"Mogu potvrditi da se ista stvar desila (sa graničnih prelaza) u Merdaru, Brnjaku, Mučibabi, Beloj zemljo. Na Jarinju još uvek nemamo automobil koji je prošao, ali realno možemo zaključiti da su srpske vlasti prestale da izdaju ulazno-izlazne karte za naše građane", rekao je Svećlja.

"Ovo je veliko olakšanje za naše građane, koji putuju u Srbiju ili kroz nju", dodao je on.

Dogovor o uklanjanju ovog dokumenta postignut je prošlog vikenda.

Svećlja je izrazio nadu da će se ovakvom dinamikon nastaviti i sa "ostalim inicijativama" te se nada da će neće biti problema ni prilikom reregistracije vozila sa srpskim tablicama na one RKS (Republika Kosovo), u naredna dva meseca.

Granični prelaz Merdare. Ujutru 1. septembra stvorena je kolona automobila u pravcu Srbije.
Granični prelaz Merdare. Ujutru 1. septembra stvorena je kolona automobila u pravcu Srbije.

SAD i EU pozdravljaju primenu sporazuma

Američki ambasadori na Kosovu i u Srbiji Džefri Hovenier (Jeffrey) i Kristofer Hil (Christopher Hill) pozdravili su primenu sporazuma između Kosova i Srbije o ulazno-izlaznim dokumentima.

Hovenier je rekao da je sloboda kretanja neophodna za normalizaciju odnosa, zasnovanih na međusobnom priznavanju.

"Radujem se što ću videti napredak po drugim pitanjima u narednim mesecima", rekao je u tvitu.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je za RSE da je ohrabrujuć napredak koji je postignut u prethodnih deset dana u dijalogu između Srbije i Kosova.

"Nadam se da će se nastaviti dalje sa dogovorima, kao što je to bio slučaj sa ličnim dokumentima. I da Kosovo i Srbija imaju mnogo bolju budućnost", rekao je Hil na sajmu vina u Beogradu u organizaciji "Otvorenog Balkana".

Evropska unija takođe pozdravlja primenu ovog sporazuma. Jedan portparol EU je povodom toga ocenio da je ovo pozitivan ishod, koji omogućava slobodu kretanja i evropsko rešenje.

"Sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima pokazuje da konstruktivan i pragmatičan pristup donosi pozitivne rezultate i apelujemo na obe strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja", naglasio je portparol EU.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković saopštio je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom (Stuart Peach), da dogovor o ličnim dokumentima sa Kosovom "nipošto ne znači priznanje kosovske nezavisnosti".

Petković je, kako se navodi u saopštenju njegovog kabineta, rekao da je tim dogovorom, Beograd uz garancije EU uspeo da sačuva srpske lične karte za Srbe koji žive na Kosovu, i južno i severno od Ibra.

Ukidanje ulazno/izlaznih dokumenata je dogovoreno 27. avgusta između Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a nakon što su na tome insistirali evropski i američki posrednici.

Uoči početka implementacije ovog dogovora, zvanični Beograd je na srpskim stranama prelaza između dve zemlje, postavio disklejmer sa tekstom u kome se objašnjava da će kosovske lične karte moći da se koriste "isključivo iz praktičnih razloga".

Precizira se da je cilj olakšavanje slobode kretanja, na osnovu Sporazuma koji su dve strane postigle u okviru dijaloga 2011. godine.

"Ne može se tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", piše u disklejmeru.

Kako je bilo do sada?

Do sada je Srbija, na osnovu Briselskog sporazuma o slobodi kretanja iz 2011, u poslednjih jedanaest godina kosovskim građanima izdavala ulazno/izlazne dokumente koji su im zamenjivali lične karte.

Kosovo taj sporazum nikada nije primenilo za državljane Srbije a aktuelne vlasti kažu da za tako nešto nije bilo političke volje.

Potom je odulka premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija da Srbiji uvede recipročne mere od 1. avgusta oko dokumenata, naišla na oštro protivljenje lokalnih Srba sa severa ali i zvaničnog Beograda.

Podignute su barikade 31. jula, kojima su bili blokirani putevi koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak a kako bi se kosovske vlasti sprečile da realizuju tu odluku na terenu.

U međuvremenu je Kosovo tu odluku odložilo na 30 dana ali su tenzije između Prištine i Beograda naglo narasle, zbog čega su intervenisali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar).

Oni su nakon neuspešne runde dijaloga u Briselu 18. avgusta, boravili u Prištini i u Beogradu a glavna poruka je bila da nastoje da spreče eskalaciju situacije 1. septembra.

Tako je postignut dogovor oko ličnih karata ali tu je i druga odluka Vlade Kosova oko koje dogovor nije postignut.

Kakav je plan za preregistraciju tablica?

Kosovo nije odustalo od namere da se 1. septembra započne proces preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Taj proces bi trebao da traje dva meseca a Beograd očekuje pregovore i oko tog pitanja.

Procenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i slično, koje izdaje Srbija, cirkulira opštinama na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Te tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute pre 10-ak godina, takođe na osnovu sporazuma o slobodi kretanja.

Za zvanični Beograd, kako je to rekao direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, prihvatljivo rešenje bi bi bilo da se ponovo uvedu statusno neutralne KS tablice, što Kosovo odbija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG