Dostupni linkovi

Tači za RSE: Jesam u SAD, nisam sa Vučićem


Hašim Tači i Ves Mičel u četvrtak nastavljaju razgovore
Hašim Tači i Ves Mičel u četvrtak nastavljaju razgovore

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je za RSE da se nalazi u Vašingtonu, a uoči nastavka dijaloga sa Srbijom u petak u Briselu. Kako je rekao, njegova poseta Americi nije vezana sa posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku.

"Ovde sam kako bi koordinirali angažovanje sa vlastima SAD-a, pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti. Radi se o procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali, glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington", kazao je Tači.

On je kazao da će se u četvrtak u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

"Država Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali, istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi Kosova i Srbije, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu. Naravno, i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO-a i EU", naveo je kosovski predsednik.

I Vučić se sastao sa Mičelom, ali u Beogradu 14. marta, pre nego je otputovao za SAD
I Vučić se sastao sa Mičelom, ali u Beogradu 14. marta, pre nego je otputovao za SAD

Tači je rekao da je Kosovo uvek u koordinaciji sa SAD i svim ostalim partnerima, napominjući da je svaki napredak Kosova bio direktno povezan sa koracima koje je poduzela i međunarodna zajednica. Na pitanje da li će se u Sjedinjenim Državama sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se takođe nalazi tamo,Tači je odgovorio:

"Sasvim je nevažno ko se gde nalazi. Ja sam u Vašingtonu, pročitao sam da je on u Njujorku. To je koincidencija koja se desila. Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog. Naša posvećenost je sada prema tome da se kao Kosovo pripremimo. Naravno, i drugi imaju razlog da budu i u UN-u ili u drugim mestima u Njujorku, kako bi dobili mišljenja od drugih. Ali, danas sam pročitao da je predsednik Vučić rekao da je stav relevantnih međunarodnih faktora super jasan po pitanju podrške konsolidacije i daljeg napretka Kosova, kao i neophodnosti za postizanjem sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa i pomirenju dva naroda", istakao je on.

Dijalog, ali ne i 'čudo'

Tači je naveo da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan. To će, dodao je, otvoriti put evropskoj budućnosti i Srbiji, ali i Kosovu. On je rekao da od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak ovog procesa, ali ne i 'neko čudo'.

"Vidim povećanu odgovornost i angažovanje od strane gospođe Mogerini da normalizacija odnosa Kosova i Srbije uđu u jednu novu, finalnu fazu kako bi se postigao istorijski sporazum koji podrazumeva okončanje svih, da kažem, mračnih poglavlja i konflikata i otvaranje poglavlja saradnje, razumevanja, dobrosusedskih odnosa, normalizacije i pomirenja", naglasio je Tači.

Zamoljen da komentariše Vučićevu izjavu da je Srbija spremna na kompromis, ali ne i na to da Albanci dobiju sve, a Srbija ne, Tači je kazao da je Kosovo suverena i nezavisna zemlja sa svojim Ustavom i zakonima, da je status Kosova okončan jednom zauvek 2008, kada je proglašena nezavisnost. Ipak, dodao je da za Kosovo i Srbiju kao susedne zemlje još postoji prostor za pregovore i razgovore.

"Dijalog će se nastaviti u oviru jednakih odnosa između dve zemlje, uz poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, bez pretenzija za njihovim ugrožavanjem. Kosovo ne pripada samo Albancima, već je to multietnička zemlja koja pripada svim ljudima Kosova. Jučerašnja odluka o demarkaciji, koja je istorijska, pokazala je visoku odgovornost Kosova. Bojkot Srpske liste je bio sasvim neodrživ i neosnovan i sa negativnim odrazom, zato što će od liberalizacije viza imati koristi svi ljudi Kosova, Albanci i Srbi", istakao je on.

Na pitanje da li su Sjedinjene Države i zvanično uključene u proces dijaloga Tači je odgovorio da govori samo u ime svoje zemlje, ali je naglasio da su Sjedinjene Države uvek bile uz Kosovo tokom procesa dijaloga i da postoji obećanje da će one ponovo biti uz Kosovo i jako podržati postizanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu", zaključio je Tači.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG