Dostupni linkovi

Demarkacija usvojena uz suzavac i hapšenja


Suzavcem protiv glasanja o demarkaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Suzavcem protiv glasanja o demarkaciji

Skupština Kosova konačno je usvojila danas Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, nakon četiri pokušaja poslanika Samoopredeljenja da spreče usvajanje Sporazuma, bacanjem suzavca. Za Sporazum je glasalo 80 poslanika, a 11 je bilo protiv.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da delovanje Skupštine Kosova garantuje i ojačava evroatlantsku budućnost Kosova i otvara put mnogim važnim procesima.

"Postignuti konsenzus u Skupštini Kosova treba da služi kao dugoročna platforma za saradnju između partija, naročito kada su u pitanju državni interesi. Upravo je i dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pitanje od državnog interesa, oko kojeg trebamo da budemo ujedinjeni", rekao je Tači.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi rekao je da je ovo izvanredna vest i zahvalio se poslanicima koji su podržati Sporazum.

"Danas je okončana duga politička zima i od danas počinje proleće slobodnog kretanja za sve građane", kazao je predsednik Skupštine Kadri Veselji nakon ratifikacije Sporazuma.

Ministarka evropskih integracija Durata Hodža rekla je da je Kosovo ratifikacijom demarkacije ispunilo glavni uslov i da će sada predati izveštaj o tom pitanju Evropskoj uniji.

Hodža je istakla da bi Kosovo trebalo da dobije viznu liberalizaciju u toku ove godine.

Rafitikacija predstavlja stvarno dostignuće, dobrodošao i konkretan napredak, a i u duhu je dobrosusedskih odnosa.
– Mogerini, Avramopulos i Han

U zajedničkom saopštenju visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini, komesar za unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopulos i komesar za proširenje EU Johanes Han pozdravili su usvajanje Sporazuma.

"Današnja rafitikacija Sporazuma o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore Skupštine Kosova predstavlja stvarno dostignuće, dobrodošao i konkretan napredak, a i u duhu je dobrosusedskih odnosa te nove strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan. Ratifikacija je takođe ispunjenje jednog od ključnih kriterijuma za viznu liberalizaciju Kosova. Kako je rekao predsednik Junker (Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije) tokom nedavne posete Kosovu, to je presudan korak ka liberalizaciji viznog režima, što će, pre svega, da koristi ljudima", navodi se u saopštenju.

Još 2016. Evropska komisija je, navodi se u saopštenju, predložila Savetu i Evropskom parlamentu da ukinu zahteve za izdavanje viza za građane Kosova, s obzirom na to da će Kosovo ratifikovati Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i ojačati svoje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Procena dosadašnjih rezultata borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije se nastavlja i u svetlu najnovijih informacija koje su dostavile kosovske vlasti. Evropska unija očekuje da će sve strane na Kosovu da nastave težak posao i napore u cilju postizanja bezviznog režima za građane Kosova što je i u interesu regiona", naveli su Mogerini, Avramopulos i Han u zajedničkom saopštenju.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom Tanja Fajon u saopštenju je čestitala "svojim prijateljima, partnerima i građanima Kosova".

"Današnje usvajanje Sporazuma o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova je važan korak za viznu liberalizaciju građana Kosova i znak posvećenosti u ispunjavaju tog procesa. Srdačno pozdravljam to što je kosovska Skupština konačno prevazišla ključnu prepreku na putu Kosova ka ispunjavanje uslova, pre nego što se vize za EU uklone za građane Kosova", istakla je Fajon.

"Sloboda putovanja u Evropi za sve građane Zapadnog Balkana je zaista naš zajednički cilj. Ovaj korak je takođe presudan i da Kosovo ojača napore za integracije u EU, kao i institucije i vlade EU da priznaju dostignuća Kosova i postupe u skladu s tim", navela je u saopštenju Tanja Fajon.

Fajon: Srdačno pozdravljam odluku kosovske Skupštine
Fajon: Srdačno pozdravljam odluku kosovske Skupštine

Istovremeno, predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti naveo je da se danas 80 poslanika Skupštine Kosova pridružilo prevari predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je inače jedan od potpisnika Sporazuma 2015. i procesu komisije Murata Mehe. Kurti je kazao da je većina poslanika ovog pokreta privedeno ili nepravedno izbačeno sa današnje sednice.

Epilog prekida i bacanja suzavaca je da je pet poslanika Samoopredeljenja uhapšeno nakon trećeg bacanja suzavca, a još dvojica nakon četvrtog.

Posle četiri bacanja suzavca i četiri prekida sednice, poslanici Samoopredeljenja koji nisu uhapšeni napustili su skupštinsku salu na zahtev obezbeđenja. Tokom glasanja u sali je bio samo jedan od poslanika Samoopredeljenja, Glauk Konjfuca.

Policija Kosova je prethodno potvrdila da je poslanike privela na osnovu naloga tužilaštva, a ne neke druge institucije, iako su oni koji su privedeni tvrdili da ih hapse po naredbi predsednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Takođe, policija je saopštila još da je trojicu poslanika Samoopredeljenja privela dodatno, jer su bacali kamenje u pravcu Skupštine.

Suzavac u Skupštini Kosova po drugi put istog dana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Ranije danas predsednik Kosova Hašim Tači je na Fejsbuku ocenio da je nasilje u Skupštini nedopustivo i da je to loša slika Kosova za svet.

"Pozivam sve poslanike da nastave rad, bez obzira na rizične taktike protivnika liberalizacije viza. Demarkacija treba da prođe danas. Nemojte da dopustite da vas iko izaziva, naročito oni koji žele da Kosovo drže daleko od evropskih vrednosti i izolovanim", napisao je Tači na Fejsbuku.

Ambasador Sjedinjenih Država Greg Delavi je nekoliko puta danas poručivao iz kosovske Skupštine da je danas dan kada treba da se izglasa demarkacija.

Celu situaciju ocenio je razočaravajućom, jer se, kako je naveo, "ljudi koji više nemaju nikakvih ideja vraćaju političkom nasilju radi političkih ciljeva". Na Tviteru je poručio kako "nasilju kao političkom oružju nema mesta na Kosovu, te pozvao premijera na nastavak sjednice i okončanje glasanja danas.

I specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova je tokom dana pozvala sve poslanike da "pobede" neprihvatljive postupke koji su protiv demokratskog društva i budućnosti kosovskog naroda.

"Poslanici, glasajte za budućnost, ne za prošlost", napisala je na Tviteru, navodeći da je užasnuta zbog suzavca u Skupštini i zbog toga što se poslanici jedne skupštine u Evropi koriste opasnim taktikama koje Kosovo unazađaju.

Skupština Kosova sinoć je više od osam sati raspravljala o demarkaciji, ali na kraju nije bilo kvoruma za glasanje, koje je odloženo za sredu.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom bila je jedan od poslednjih uslova Evropske unije za ukidanje viznog režima.

Pokret Samoopredeljenje je i u prošlom mandatu nekoliko puta ometao raspravu i glasanje o pitanju demarkacije, bacanjem suzavca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG