Dostupni linkovi

Tači na slobodi, uhapšen Keljmendi


Kosovo -- Nehat Thaqi, the director of the Regional Police Headquarters in Mitrovica, 11April2013
Kosovo -- Nehat Thaqi, the director of the Regional Police Headquarters in Mitrovica, 11April2013

Zvaničnici Vlade Kosova ocenjuju da je hapšenja građana Kosova u Srbiji "neprihvatljivo i protivzakonito", naglašavajući da su to "prvi znaci osvete Vlade Srbije" da izvrši pritisak kako bi Kosovo "destruktivno reagovalo".

U Srbiji je nedavno uhapšen komadant policije za Mitrovicu, Nehat Tači, na osnovu poternice niškog Višeg suda zbog terorizma. On je, međutim, danas pušten na slobodu.

U međuvremenu, u ponedeljak je uhapšen i Hiljmi Keljmendi pod optužnicom za ratni zločin. Njemu je u utorak sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdio ranije doneto rešenje kojim Keljmendiju određuje pritvor.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova ocenilo je neprihvatljivim još jedno hapšenje kosovskog državljanina u Srbiji, te je pozvalo sve kosovske državljane koji iz bilo kog razloga biraju Srbiju za zemlju tranzita narednih meseci, da je maksimalno izbegavaju. Takođe, kako je navelo Ministarstvo, to će zahtevati i od drugih.

Valjon Murtezaj, zamenik ministra spoljnih poslova, kaže za RSE da izvršna vlast razmatra situaciju hapšenja kosovskih državljanja u Srbiji, te mogućnost delovanja u skladu sa ovom situacijom.

"Ukoliko se ovakvo destruktivno, nezakonsko ponašanje nastavi i u budućnosti, izgleda da će Vlada Kosova biti primorena da preduzme ostale mere kada je reč o pristupu kojeg je do sada imala naspram normalizacije odnosa sa Republikom Srbije", konstatuje Murtezaj.

Ministarstvo, takođe, poziva sve zemlje regiona i Evropsku uniju da, kao što do sada radili, ne uzimaju u obzir naloge za hapšenja iz Srbije protiv građana Kosova.

Bivši poslanik Skupštine Kosova, sada profesor nacionalne sigurnosti, Burim Ramadani, za RSE navodi da pozivi da se Srbija izbegava prilikom putovanja "nisu dovoljni".

"Potrebna je diplomatska i državna ofanziva kako bi se podigla regionalna i međunarodna svest protiv takve logike Srbije u odnosu prema državljanima Kosova, logika koja šteti mogućnost normalizacije odnosa između dve zemlje, mogućnost potizanja saradnje. Ona definitivno, nad svime, minira međunarodni proces dijaloga između Kosova i Srbije", tvrdi Ramadani.

Burim Ramadani: Podići regionalnu i međunarodnu svest protiv takve logike Srbije
Burim Ramadani: Podići regionalnu i međunarodnu svest protiv takve logike Srbije


S druge strane, Valjon Murtezaj kaže da je Vlada Kosova komunicirala sa Briselom u vezi ovih hapšenja u Srbiji da bi se od Srbije zatražilo da prestane sa ovakvim ponašanjem.

Profesor Ramadani, ipak, skreće pažnju da Kosovo ne treba da reaguje osvetnički i s političkim optužnicama protiv Srba, već treba da utiče na kreiranje međunarodnog pritiska, pozivajući se na to da su optužnice Srbije nad kosovskih državljanima političke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG