Dostupni linkovi

Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije


Srbi sa severa Kosova koji rade u policiji skidaju uniforme jer napuštaju kosovske institucije, Zvečan, Kosovo, 5. novembar 2022.
Srbi sa severa Kosova koji rade u policiji skidaju uniforme jer napuštaju kosovske institucije, Zvečan, Kosovo, 5. novembar 2022.

Srbi koji su napustili pravosudne institucije na severu Kosova i policiju još uvek mogu da se vrate na svoje pozicije ukoliko to žele, jer zakonske procedure za njihovo razrešenje još uvek traju.

Ipak, postoji mogućnost da se suoče sa disciplinskim merama zbog odluke da napuste institucije iz političkih razloga, tvrde u Kosovskom institutu za pravdu nakon analize zakonskih propisa.

Početkom novembra je preko 550 policajaca napustilo položaje u opštinama na severu Kosova u znak protivljenja odluci Vlade o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na kosovske.

Srbi napuštaju kosovske institucije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Isto je uradilo i oko 130 sudija, tužilaca i administrativnog osoblja pravosuđa u opštinama na severu gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Zajedno sa političkim predstavnicima iz redova Srpske liste, postavili su dva zahteva za povratak : da se suspenduje odluka o preregistraciji vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice i formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Kurti: Povratak Srba u institucije ne može biti politički

Kosovo i Srbija su postigli dogovor oko registarskih tablica 23. novembra , prema kome se zvanična Priština obavezala da će prekinuti dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom automobila, a Beograd prestati da izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan kasnije potvrdio da će se Srbi sa severa Kosova vratiti u kosovske institucije kada se ispuni i njihov drugi uslov, odnosno formira Zajednica opština sa srpskom većinom. Ova Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije ali je za kosovske vlasti neprihvatljiva zbog neusklađenosti nekih delova sporazuma sa zakonima Kosova.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 24. novembra naveo da povratak Srba u institucije ne može biti političko, nego pravno i ustavno pitanje.

Podvukao je da je apelovao na sve Srbe da ne napuštaju kosovske institucije ali da ih sada nije zvao da se vrate.

“Nemam pravo da im kažem da se vrate. Njihov odlazak je individualni čin, njihov povratak je pravna, ustavna, institucionalna stvar", rekao je Kurti.

Povratak pravosudnih radnika

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu objašnjava da procedura za razrešenje radnika iz pravosudnog sistema još nije završena, te da oni još uvek mogu da se vrate na svoje pozicije ali ističe da isto tako mogu da se suoče sa disciplinskim merama, koje uključuju i otkaz.

Ostavke sudije i tužilaca zakonski mora da odobri Sudski odnosno Tužilački savet Kosova a odluka o razrešenju se šalje Predsedništvu koje u roku od 30 dana mora da donese uredbu.

Miftaraj navodi da ova procedura još uvek nije završena i da se srpske sudije i tužioci i dalje smatraju delom pravosudnog sistema Kosova.

"Sudski savet Kosova i Tužilački savet Kosova ima pravo da odbije ostavke a da isti (radnici) nastave rad u pravosuđu Kosova, ali to ne sprečava mehanizme pravosudnog i tužilačkog sistema da protiv njih pokrenu disciplinske postupke za disciplinske prekršaje", napominje Miftaraj i dodaje da nema sumnje da će protiv predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, biti preduzete mere jer je učestvovala na političkom skupu i držala političke govore.

"Ovakav postupak spada u okvire teških disciplinskih prekršaja, pri čemu se kao disciplinska mera može uvrstiti i otpuštanje", precizira Miftaraj.

Stevanović je učestvovala na protestu u Severnoj Mitrovici, koji je organizovala Srpska lista 6. novembra, sa kog je poručila da ih Srbija neće ostaviti.

Ona je takođe učestvovala na protestu žena 23. novembra, koji je takođe organizovala Srpska lista, politička opcija koja na Kosovu deluje uz podršku Beograda i Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šta je sa policajcima?

Na osnovu Administrativnog uputstva o radnom odnosu u Policiji Kosova, policajci koji dobrovoljno podnesu ostavku nemaju pravo da se ponovno vrate ili zaposle.

Međutim, procedura je da policijski službenik mora 30 dana ranije da najavi svoju ostavku Direkciji za osoblje, tako da je procedura za njihovo razrešenje još uvek u toku. Policijski službenici su svoje ostavke predavali u danima nakon 5. novembra, kada je na sastanku sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem doneta odluka o napuštanju kosovskih institucija.

Inače, ostavke su najpre podneli direktor Policije Kosova za region sever, te šef operative Aleksandar Filipović.

Njima je potom predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena i zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Poseban izbor komandira stanica na severu

Pripadnici srpske zajednice su u Policiju Kosova integrisani na osnovu Briselskog sporazuma u okviru dijaloga Kosova i Srbije iz 2013. godine.

Na osnovu tog dogovora, Kosovo je prihvatilo da regionalni komandir za četiri opštine na severu bude kosovski Srbin koga na predlog tamošnjih gradonačelnika imenuje MUP Kosova.

Ta stavka je ubačena i u Zakon o Policiji Kosova a procedura izbora novog komandira traje duže od mesec dana.

U ovom trenutku je problem i što su gradonačelnici u četiri opštine podneli ostavke, tako da tehnički izbor novog komandira nije moguć.

Za 18. decembar su raspisani vanredni lokalni izbori za gradonačelnike u opštinama na severu, dok su za 25. decembar raspisani izbori za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić.

Opštinsko osoblje

U četiri opštine na severu Kosova ostavke su podneli i civilni službenici, čiji se radni odnos uređuje Zakonom o civilnoj službi.

Prema tom Zakonu, obaveštenje o ostavci moraju da predaju najmanje mesec dana ranije, što znači da je procedura za njihovo razrešenje i dalje u toku.

Kada je reč o povratku, Zakon kaže da "civilni službenici, koji su podneli ostavku i izgubili status civilnog službenika, mogu kasnije zahtevati zaposlenje u Civilnoj službi kroz vanredne postupke zapošljavanja shodno uslovima određenim zakonom".

Povratak u institucije bez formiranja Zajednice?

Miodrag Marinković, direktor nevladine organizacije "Centar za afirmativne društvene akcije" iz Severne Mitrovce, smatra da će se pripadnici srpske zajednice ubrzo vratiti u institucije Kosova na zahtev Beograda.

"Mislim da će međunarodna zajednica, sada nakon velikih diplomatskih napora na smirivanju krize, pritisak preusmeriti na Beograd, da preko njih zahteva povratak u institucije", kaže on za Radio Slobodna Evropa.

Dodaje da će se u narednom periodu voditi "bitka" pod kojim uslovima će se svi vratiti u kosovske institucije, čak iako u nekim situacijama za to ne postoje zakonski uslovi ili postoji "otpor" kod nekih pripadnika srpske zajednice.

Marinković zaključuje da je izlazak Srba iz kosovskih institucija iznuđen i da do njega nije trebalo da dođe, te da će se tek sada osetiti razmere posledica koja je tim potezom naneta.

Sever Kosova je u kosovski sistem integrisan nakon 2013. godine na osnovu pojedinačnih dogovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG