Dostupni linkovi

Lideri Kosova odustaju od ukidanja Specijalnog suda


Zgrada novoformiranog Specijalnog suda za ratne zločine, Hag, fotoarhiv
Zgrada novoformiranog Specijalnog suda za ratne zločine, Hag, fotoarhiv

Lideri Kosova polako odustaju od ideje o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu koji treba da istraži navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad nealbanskim stanovništvom od 1998. do 2000. Kako kažu, sud je tu da ostane.

Kada su inicijativu o ukidanju suda pokrenula 43 poslanika Skupštine Kosova 22. decembra, uz obrazloženje da je taj sud monoetnički, predsednik Kosova Hašim Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da na tu inicijativu treba gledati kao na alternativu, a ne kao na bežanje od pravde, te je naglasio da poslanike bira narod kojima oni polažu račune.

"Ne ohrabrujem poslanike, ali svaku odluku Skupštine Kosova ću zakonski sprovesti i potpisati. Ukoliko ne potpišem onda kršim Ustav", kazao je Tači 27. decembra za RSE.

I premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon inicijative izjavio da Vlada Kosova "u skladu sa Ustavom i zakonima poštuje odluke narodnih predstavnika".

Međunarodna zajednica je inicijativu o ukidanju Suda ocenila opasnom, te upozorila da se, ukoliko do toga dođe, Kosovo može suočiti sa negativnim posledicama, kao i oni poslanici i političari koji su podržali takvu inicijativu.

U nekoliko navrata je apelovala da se odustane od takve ideje koja bi još više izolovala Kosovo, a sve zbog ličnih interesa pojedinaca.

Međutim, nakon jednomesečne sage o ukidanju suda, rečnik kosovskih lidera je polako počeo da se menja.

Predsednik Tači izjavio je na konferenciji za štampu u četvrtak da se Specijalni sud za ratne zločine ne može i neće ukinuti, te da je to stav države.

On je podsjetio da bi, da Kosovo nije formiralo ovaj sud 2015, to uradio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tači: Sud ne može i neće biti ukinut
Tači: Sud ne može i neće biti ukinut

"Kosovo i Oslobodilačka vojska Kosova vodile su pravednu borbu. Formiramo sud jer nemamo čega da se plašimo. Znamo da je nepravedan, ali to je nešto što moramo da progutamo radi očuvanja partnerstva sa Sjedinjenim Državama, NATO-om i Evropskom unijom", kazao je Tači u četvrtak.

Premijer Ramuš Haradinaj je krajem januara poručio kako Vlada ne polaže račune stranim ambasadorima već Skupštini koja ih je izabrala.

U četvrtak je izjavio kako Vlada još nije zauzela stav po pitanju Specijalnog suda, ali je u intervjuu za Deutsche Welle Tim Sebastianu 31. januara izjavio da sud postoji, da je on formiran ustavnim promenama, da se ne dovodi u pitanje, te da "izgleda da inicijativa poslanika neće proći".

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je nešto ranije izjavio da će Specijalnog suda biti i da on neće dozvoliti iznenađenja i jednostrane poteze koji mogu da dovedu u pitanje partnerstvo sa SAD-om i EU.

Kosovski analitičar Artan Muhadžeri kaže da je inicijativa političara o ukidanju suda bila apsurdna i neshvatljiva, te ističe da javnost nikada nije dobila objašnjenje zašto je pokrenuta inicijativa koja je unapred bila osuđena na propast. Kako je dodao, investicija međunarodne zajednice u formiranje suda bila je ogromna.

"Povlačenje lidera od te ideje je normalan čin koji je trebao da se desi mnogo ranije. Promena stava predsednika Tačija usledila je nakon velikog pritiska Sjedinjenih Država i EU. Imali smo oštre reakcije međunarodnih partnera i to je uticalo da kosovski lideri konačno vide da bi tako nešto bilo katastrofalno za Kosovo i njih posebno, zato su odlučili da se povuku. Cela inicijativa bila je loše osmišljena i nije imala nikakve šanse da uspe", kaže Muhadžeri.

Predsedništvo Skupštine je zahtev o ukidanju suda prosledio Vladi na mišljenje, a ona, ako želi, može da odgovori do 22. februara.

Sa ili bez mišljenja, zahtev o ukidanju Specijalnog suda ponovo može da se nađe pred poslanicima kroz dva meseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG