Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Specijalni sud za zločine na Kosovu prima optužnice


Sedište Specijalnog suda za ratne zločine Kosova je u bivšoj zgradi Europola, Hag

Specijalni sud za ratne zločine od danas je spreman da primi optužnice, nakon usvojenih dokumenata koji su bili potrebni za njegov rad.

Glavni tužilac David Švendimen ohrabren je usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima koji omogućava pokretanje sudskog rada i vođenje sudskih postupaka.

"Ta pravila razjašnjavaju kako će kancelarija Specijalnog tužilaštva raditi svoj posao u budućnosti", izjavio je za Radio Slobodna Evropa izvršni asistent specijalnog tužioca Joseph Hollerhead.

Na pitanje kada se mogu očekivati prve optužnice pred Specijalnim sudom, Hollerhead je u pismenom odgovoru kazao da tužitelj ne može da komentariše pitanja koja se tiču istrage koja je u toku.

"Kancelarija Specijalnog tužitelja nastavlja svoj rad na osnovu zakona i ustavnih amandmana koji su usvojeni u Skupštini Kosova u avgustu 2015.", podsetio je Hollerhead.

Prošle nedelje je u sedištu suda u Hagu usvojen glavni dokument za rad Suda koji je stupio na snagu ove nedelje.

Više ne postoji nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnice od tužilaštva. Sada zavisi od Specijalizovanog tužilaštva kada će pokrenuti postupke i podignuti optužnice.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, kako je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Specijalni sud ima nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim delima prema kosovskim zakonima, koji se povezuju sa navodima Dika Martija.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Priština Vigan Ćoroli u izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da će doprinos za unapređenje kosovskog društva svakako zavisiti od funkcionalizacije ovog suda.

"To je izgleda uslov između Zapada i Istoka, zbog neslaganja između Sjedinjenih Država i Rusije o funkcionalizaciji države Kosovo. Na Specijalni sud će se gledati kao na poslednju prepreku za neophodno unapređenje kosovskog društva i kosovsku politiku na međunarodnoj sceni. To znači da će zaštita svedoka biti alfa i omega rada Suda", ističe Ćoroli.

Ćoroli navodi da u ovom trenutku nema nikakvih indikacija ko se može naći na optuženičkoj klupi, ali od danas, Sud je spreman da intezivno radi.

"Veruje se da su svi dokazi prikupljeni, a jurisdikacija ovog suda je od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. Sva navodna dela koja su tada počinjena biće predmet Suda", dodaje Ćoroli.

Prikupljeni su svi dokazi: Ćoroli
Prikupljeni su svi dokazi: Ćoroli

Vigan Ćoroli dodaje da je Sud vrlo dobro sačuvao tajnu kada su u pitanju potencijalna imena ljudi koji će biti predmet istrage.

Iako je Sud nepravedan za Kosovo, "on će otkloniti veliku mrlju".

"Sumnje da su počinjeni ozbiljni zločini mogu se otkloniti samo na ovom sudu, kako bi Kosovo moglo slobodno posle da diše na međunarodnoj sceni", ističe on.

Ćoroli ukazuje da Kosovo mora da pruži sve garancije Specijalnom sudu da će izručiti ljude bez obzira ko su oni, te da će zaštiti svedoke.

Nakon formiranja Specijalnog suda, na Kosovu je usledio talas nezadovoljstva, između ostalog, i zahteva poslanika, ali i udruženja porodica poginulih boraca da se ponovo razmotri zakonodavstvo o sudu, zbog toga što se bavi samo pojedincima iz OVK-a, ali ne i zločinima srpskih snaga.

Mnogi procenjuju da je Sud iz tog razloga jednostran, dok drugi veruju da će se suditi za individualnu odgovornost i da će on otkloniti sumnje oko uključenosti osoba iz kosovske politike u teške zločine.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG