Dostupni linkovi

Kurti: Ukidanje takse se traži jer je sporazum sa Srbijom spreman


Sednica Skupštine Kosova, 3. februar
Sednica Skupštine Kosova, 3. februar

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je u sredu u Skupštini Kosova da je ubeđen da između predsednika Kosova i Srbije postoji sporazum i da se zbog toga traži ukidanje takse. Naglasio je da taksa neće biti ukinuta, bez uvođenja recipročnih mera Srbiji.

„Ne radi se o ukidanju takse radi početka dijaloga, to je laž. Radi o ukidanju takse radi okončanja dijaloga sa jednim spremnim sporazumom. Između dva predsednika ubeđen sam da ima spremnog sporazuma, a ono što se traži jeste rušenje Vlade Kosova, da se ja kao premijer oborim, kako bi dobio moć onaj koji je u ime Kosova u tajnim pregovorima postigao sporazum koji će sada servirati ne kako bi počeo dijalog, već kako bi okončao bilo kakvu mogućnost za dijalog“, kazao je Kurti na vanrednoj sednici Skupštine Kosova.

Sednica se održava na zahtev opozicione Demokratske partije Kosova (DPK) a povodom, kako su rekli, dovođenja u opasnost odnose Kosova i SAD zbog "neozbiljnog pristupa premijera Kosova u vezi saveta i upustava američkih zvaničnika".

Američki zvaničnici pozivaju Kosovo da ukine takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, uvedene novembra 2018. godine. Zamišljene su u donedeavnoj Vladi Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj), u kojoj je bila i Demokratska partija Kosova, kao odgovor na kampanju Srbije protiv prijema Kosva u međunarodne institucije.

Senatori pozvali razmatranje američkog prisustva na Kosovu

Sednica je inicirana nakon što su američki senatori, republikanci Dejvid Perdue (David) i Rend Pol (Rand Paul) napisali na Tviteru da, ukoliko Kosovo ne ukine taksu, SAD trebaju razmotriti svoju vojnu prisutnost na Kosovu.

Istu objavu je podelio i sin američkog predsednika, Donald Tramp Junior, navodeći da je vreme da se 650 američkih vojnika vrati kući.

Bivši komandant komande američke vojske za Evropu, general Ben Hodžes (Hodges) usprotivio se mogućnosti povlačenja američkih trupa sa Kosova. On je na Tviteru napisao da bi "to bila greška, s obzirom da je KFOR jedino sidro stabilnosti u regionu".

Veselji o zahtevima DPK

DPK insistira da Vlada Kosova reaguje u skladu sa zahtevima SAD i ukine taksu.

„Cilj ove sednice je da nam kažete koji je vaš cilj sa takvim pristupom? Da li možete da garantujete građanima Kosova njihovu fizičku bezbednost i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integritata na celom prostoru Kosova?“, upitao je Kurtija lider te stranke i bivši predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji (Kadri Vesli).

„Kakvu garanciju imaju albanski građani na severu Kosova? Da li možete da garantujete da zbog vaše aktuelne politike američke snage neće napustiti Kosovo? Ko su vaši novi saveznici ako oni odu? Koja je alternativa vaše političke naspram strateškog partnerstva sa SAD-om?“, dodao je Veslji.

DSK podržava Rezoluciju, traži ukidanje taksi

Kurtijevom stavu se protivi i njegov koalicioni partner, Demokratski savez Kosova (DSK), koji zahteva ukidanje takse, odnosno, ispunjavanje zahteva SAD-a.

“Svi smo svedoci da je predsednik Tramp doneo novu energiju, ne samo u stvaranju politike u Vašingtonu, već i svuda u svetu. Ovaj američki predsednik, naš glavni politički i vojni saveznik, traži da uklonimo taksu jer ne može da posreduje u sporazumu između Kosova i Srbije sa ovom taksom na snazi”, kazao je Arben Gaši (Gashi) iz DSK-a.

Međutim i pored takve pozicije DSK-a, pokret Samoopredeljenje i DSK su na sednici koju je sazvao DPK izneli predlog rezolucije, koja na kraju nije stavljena na glasanje zbog nedostatka kvoruma. Za rezoluciju će se glasati na narednoj sednici.

U njoj stoji da je Kosovo posvećeno političkim razgovorima sa Srbijom a koji će rezultirati recipročnim priznanjem, da su državni suverenitet, teritorijalni integritet neugrozivi, i da samo Vlada Kosova, na osnovu odluke Ustavnog suda, ima mandat da vodi te pregovore sa Srbijom.

Krasnići: Najniža tačka odnosa Kosova sa SAD-om

"Zabrinutosti su velike, ne samo za političku scenu, već i za građane Kosova", izjavio je pred početak sednice Skupštine, a nakon što je održan sastanak Predsedništva Parlamenta, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) iz DPK.

On je kao razlog za vanrednu sednicu naveo to što su odnosi Kosova i SAD na "najnižoj tački".

"Svakodnevno imamo izjave, ne samo o suspenziji sredstava za Kosovo, sada je već suspendovano 200 miliona ekonomske pomoći za Kosovo, već i o onom što je još opasnije - moguće povlačenje američkih trupa. Skupština Kosova ima za obavezu da se sastane i diskutuje o tom pitanju jer ovo označava najnižu tačku odnosa Kosova sa SAD-om od kad postoji naša država, pa i pre toga", kazao je Krasnići.

Treba podsetiti i da je premijer Kurti pre početka sednice, a nakon posete Udruženju političkih zatvorenika, izjavio da ne dovodi u pitanje saradnju sa SAD.

„Ja želim da sarađujem sa SAD i mislim da su oni naš nezamenljiv saveznik i partner. Nema NATO-a bez SAD, a bez NATO-a nema sigurnosti ni u Evropi, a kamoli na Balkanu“, kazao je Kurti.

Takođe, Kurti je izjavio da ne misli da američki KFOR treba da se povuče sa Kosova:

"Video smo nešto kao želju sina američkog predsednika ali to nema veze sa taksom od 100 odsto. Ukoliko ta želja postane i odluka predsednika Trampa, to ponovo nema veze sa taksom od 100 odsto već se radi o redukciji snaga koju su SAD poduzele i u Afganistanu i u Siriji", kazao je Kurti u utorak u Podujevu, dodajući da veruje da SAD trebaju 'u svim oblicima nastaviti da budu na Kosovu'.

On je naveo i da će se odluka o postepenom ukidanju takse doneti na sednici Vlade, onda kada se o tom pitanju postigne konsenzus sa koalicionim partnerom Demokratskim savezom Kosova (DSK). Istakao je da bi bilo pogrešno da nema ni takse ni reciprociteta.

Kurti ponovo odbio Tačijev poziv na sastanak

Podsetimo, predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je 11. marta Kurtija da ne kasni sa donošenjem odluke "kako Kosovo ne bi otišlo u pogrešnom istorijskom pravcu".

Tači zahteva od Kurtija da deluje u skladu sa zahtevima Sjedinjenih Država, koje traže ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se omogućio nastavak procesa dijaloga.

Kako je Tači izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare, Kurti je odbio još jedan njegov poziv na sastanak.

"Mislim da bi bilo u interesu da svi posvetimo energiju na jedinstvo i približavanju koraka koji trebaju da se poduzmu. Kosovo nije imovina jednog pojedinca, jedne grupe, ni društvena ni politička", kazao je Tači.

Iz Ureda premijera Kosova rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Kurti može da se sastane sa Tačijem 13. marta a da u sredu nije imao vremena zbog ranije planiranih obaveza.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da su Sjedinjene Države jedina adresa koja je bila uz Kosovo u teškim vremenima.

"Strateško partnerstvo Kosova sa Sjedinjenim Državama ne može se dovesti u pitanje ni po koju cenu", kazao je Tači, dodajući da su lideri na Kosovu zamenljivi, ali ne i odnosi sa SAD-om.

"Lakše će svaki lider Kosova otići kući ili prevremeno penzionisati nego što će američke trupe otići sa Kosova", dodao je Tači.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG