Dostupni linkovi

Severna Mitrovica, nakon uklanjanja barikada 29. decembra
Severna Mitrovica, nakon uklanjanja barikada 29. decembra

Kurti: Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili

  • Otvoren je granični prelaz Merdare, neposredno nakon što je uklonjena barikada koja se nalazila dva kilometra u teritoriji Srbije. Prelazi Jarinje i Brnjak još su zatvoreni.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova da od 29. decembra kreće uklanjanje barikada na severu Kosova.
  • Premijer Kosova Aljbin Kurti, komentarišući uklanjanje barikada, je rekao: "Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili. Drugim rečima - džabe su se umorili oni koji su sami sebe blokirali".
  • Od 10. decembra srpsko stanovništvo podiglo je barikade na severu Kosova, blokirajući ceste koje vode prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.
  • NATO je pozdravio napore za deeskalaciju tenzija.
10:44 11.12.2022.

Putevi na sjeveru i dalje su blokirani

Dobar dan dragi čitaoci. Nastavljamo direktan prenos događaja sa sjevera Kosova.

U nedjelju ujutro na sjeveru zemlje mirno, ali su putevi i dalje blokirani.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa rekao Besim Hoti, direktor kosovske policije za region Sjeverne Mitrovice.

O mirnoj situaciji javljaju i novinari RSE sa terena.

KFOR i EULEX prate situaciju. Trenutno se malo ljudi vidi na barikadama u Rudarima i Zvečanima.

U Rudaru su se 10. decembra popodne okupili lokalni Srbi u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića iz redova srpske zajednice. Na ovom mjestu su postavili barikade.

Kao rezultat toga, kosovska policija je zatvorila puteve koji vode ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak koji povezuju Kosovo i Srbiju, smatrajući ovu odluku bezbjednosnom mjerom.

10:47 11.12.2022.

Vučić tvrdi da su Srbi 'naterani na barikade'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 11. decembra da je njegova poruka Srbima sa Kosova da "nema i neće biti predaje", tvrdeći da su oni "naterani na barikade".

"Poruka svima drugima jeste da formiraju ZSO (Zajednicu srpskih opština), poštuju prava i slobodu Srba i Srbije i ponašaju se u skladu sa potpisanim sporazumima i međunarodnim pravom, jer to je jedini put za početak normalizacije odnosa i života svih nas", naveo je Vučić na Instagramu 11. decembra.

Vučić je dodao i da će vlasti u Srbiji nastaviti "borbu svim pravnim sredstvima za mir".

10:49 11.12.2022.


Bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEX-a

Iz misije EULEX-a je saopšteno da je 10. decembra kod Rudara u Zvečanu bačena šok bomba na njihovu izviđačku patrolu ali da nijedan službenik nije povređen, niti je pričinjena materijalna šteta.

U Rudaru, na mjestu koje je među lokalnim stanovništvom poznatije kao "kod krsta", postavljene su barikade.

Iz misije EULEX-a podvlače da je napad na njihove jedinice ali i na službenike Policije Kosova, neprihvatljiv.

"Snažno osuđujemo nasilna dela koja su počinila naoružana lica na severu Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju, te pozvali kosovske institucje da počinioce privedu pravdi.

11:27 11.12.2022.

Hovenier: Napadi na EULEX i kosovsku policiju su neprihvatljivi

Američki ambasador na Kosovu Džefri (Jeffery) Hovenier je osudio napad šok bombom na posmatračku patrolu Euleksa, te zatražio da da odgovorni budu kažnjeni.

"SAD se pridružuju Euleks-u u oštroj osudi sinoćnjeg napada na patrolu Euleksa. Nasilni napadi na kosovsku policiju i osoblje međunarodne bezbednosti su neprihvatljivi i odgovorni moraju da odgovaraju kroz kosovski pravosudni sistem", napisao je Hovenier na Tvwtteru.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG