Dostupni linkovi

Severna Mitrovica, nakon uklanjanja barikada 29. decembra
Severna Mitrovica, nakon uklanjanja barikada 29. decembra

Kurti: Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili

  • Otvoren je granični prelaz Merdare, neposredno nakon što je uklonjena barikada koja se nalazila dva kilometra u teritoriji Srbije. Prelazi Jarinje i Brnjak još su zatvoreni.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova da od 29. decembra kreće uklanjanje barikada na severu Kosova.
  • Premijer Kosova Aljbin Kurti, komentarišući uklanjanje barikada, je rekao: "Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili. Drugim rečima - džabe su se umorili oni koji su sami sebe blokirali".
  • Od 10. decembra srpsko stanovništvo podiglo je barikade na severu Kosova, blokirajući ceste koje vode prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.
  • NATO je pozdravio napore za deeskalaciju tenzija.
11:35 11.12.2022.

Kurti: Republika Kosovo će biti branjena snažno i odlučno

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je na svom Twitter nalogu napisao, reagujući na najavu predsednika Srbije da će tražiti povratak srpskih snaga na Kosovo, te da će se braniti snažno i odlučno.

Vučić je u subotu rekao da će uputiti zahtev misiji NATO-a na Kosovu da u skladu sa Rezolucijom 1244 vrati 1.000 pripadnika Vojske i policije Srbije na teritoriju Kosova.

Kurti je ove Vučićeve izjave nazvao pretnjom i vojnom agresijom. "Predsednik i premijerka Srbije su takođe zapretili vojnom agresijom, zahtevajući da se srpska vojska vrati na našu teritoriju. Ne tražimo sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će biti odbranjena – snagom i odlučnošću", napisao je Kurti na Tviteru.

11:58 11.12.2022.

Zasijeda Vijeće bezbjednosti Kosova

U saopštenju za javnost kabineta premijera, navodi se da će se u nedelju sastati Vijeće bezbjednosti Kosova.

Nema detalja o vremenu održavanja sjednice Vijeća, ali se navodi da će nakon sjednice biti održana konferencija za novinare.

Očekuje se da će premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla)prisustvovati konferenciji u 12:30 sati.

12:03 11.12.2022.

Goran Rakić pozvao na mir i suzdržanost

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić pozvao je sve povodom trenutne situacije na severu Kosova na mir i suzdržanost.

"U ime Srpske liste i svoje lično ime pozivam sve građane na mir i suzdržanost. Da ne nasedamo na provokacije - rekao je on.
Rakić je dodao da je svima potreban mir i nastavak dijaloga kako bi se dao prostor pregovaračima koji bi kroz dijalog došli do rešenja ove situacije a ne kroz jednostrane poteze."

"U tom smislu želimo da se naši uhapšeni sugrađani puste, jer su svi svesni da se radi o montiranim optužbama, ali zahtevamo i da se spreči bilo kakav upad kosovskih policijskih ili drugih jedinica na sever Kosova i Metohije", zaključio je Rakić i pozvao građane da omoguće KFOR-u i EULEX-u kretanje.

12:19 11.12.2022.

EU neće tolerisati napade na EULEX

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell (Žozep Borelj)je pozvao na uklanjanje barikada i deeskalaciju.

"EU neće tolerisati napade na EULEX Kosovo ili korištenje nasilnih, kriminalnih djela na sjeveru, napisao je šef evropske diplomatije na Tviteru.

"Grupe kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade. Mir se mora vratiti. EULEX će nastaviti da koordinira sa kosovskim vlastima i KFOR-om. Svi akteri moraju izbjegavati eskalaciju", napisao je Borelj.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG