Dostupni linkovi

Kurti: Polaganje zakletve gradonačelnika na severu Kosova 25. maja


Ovo nije izbor, nego naša obaveza: Premijer Kosova Aljbin Kurti
Ovo nije izbor, nego naša obaveza: Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je najavio da će 25. maja u “javnim zgradama” novoizabrani gradonačelnici u opštini Zvečan, Zubin Potok i Leposavić položiti zakletve, ne precizirajući tačna mesta.

Međutim, Iljir Peci, koji je pobedio na izborima u Zvečanu, za RSE je rekao da će on zakletvu položiti u selu Boljetin, u zgradi osnovne škole "Isa Boljetini“.

Novoizabran gradonačelnik Leposavića Luljzim Hetemi će mandat preuzeti u selu Bistrica, u osnovnoj školi "Kadri Bistrica".

Izmir Zećiri, novi gradonačelnik Zubinog Potoka, zakletvu će položiti u selu Čabr, u prostorijama opštinske kancelarije za zajednice.

Prethodno je 19. maja zakletvu položio gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić.


U ovim opštinama na severu Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojktovalo lokalne izbore 23. aprila i ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Za razliku od Severne Mitrovice, u kojoj postoji zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu, u drugim opštinama na severu, do sada su lokalne vlasti Kosova bile smeštene u zgradama Privremenih organa koji rade u sistemu Srbije.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer je ranije izjavio da ne bi trebalo upotrebiti silu oko pristupa opštinskim zgradama na severu, odnosno da je važno izbeći sukobe ili tenzije na terenu.

Premijer Kurti je na sednici Vlade rekao da su akcije oko polaganja zakletve usmerene na demokratsko funkcionisanje državnih institucija i pružanje javnih usluga svim građanima bez razlike.

“Ovo nije izbor. To je naša obaveza. Posvećeni smo tome da štitimo ljudska prava, građanske slobode, vladavinu prava, politički pluralizam, mir i bezbednost u zemlji”, rekao je Kurti.

Ocenio je da su pritisci i ucene zvaničnog Beograda “direktno uticali na slabu izlaznost Srba na aprilskim izborima”.

S druge strane, rukovodstvo Srpske liste je najavilo da će se od 1. juna pripadnici srpske zajednice “braniti svim sredstvima protiv represije Vlade Kosova”, uz napomenu da je preuzimanjem dužnosti gradonačelnika Severne Mitrovice počela “okupacija severa”.

Kao “represiju”, Srpska lista vidi proces eksproprijacije na severu od strane Vlade Kosova, održavanje lokalnih izbora u tom regionu, te krivično gonjenje ili hapšenje Srba od strane kosovskih organa.

XS
SM
MD
LG