Dostupni linkovi

Kurti: Reciprocitet sa dokumentima i registarskim tablicama u skladu sa zakonom


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) rekao je da je odluka Vlade koju vodi, a koja zahteva da sva lica koja imaju identifikaciona dokumenta izdata od Srbije, budu opremljena ulazno-izlaznim dokumentom koji će izdavati Kosovo, način da zaštiti Srbe od diskriminatornih radnji.

Ovo će biti i jedna od tema sastanka Saveta bezbednosti Kosova koja se održava u nedelju.

Od 1. avgusta, pored izdavanja takozvane ulazno-izlazne isprave, počinje i preregistracija automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija.

Kurti je, putem video poruke na srpskom jeziku, poručio da odluku Vlade Kosova od 29. juna ne treba drugačije posmatrati nego kao "odgovor na kršenje vaših prava, vaših prava kao građanina Republike Kosovo".

"Ono što sada počinjemo 1. avgusta, Srbija je počela da sprovodi pre 11 godina. Bićemo na raspolaganju dokazujući da je svaki naš postupak samo poštovanje zakona koji, kao takav, svakoga tretira isto", rekao je Kurti.

U međuvremenu, po povratku iz posete Sjedinjenim Američkim Državama, premijer Kurti je na konferenciji za novinare na aerodromu "Adem Jašari" najavio da će u nedelju, 31. jula, biti održan sastanak Saveta bezbednosti na kome će se razgovarati o tome da, kako je rekao, sve dobro ide sa srpskim dokumentima i registarskim tablicama.

"Znamo da postoje ljudi van zakona, postoje kriminalci raznih vrsta i boja koji ne vole zakonitost i ustavnost i koji žele da osporavaju državu Kosovo. Zato će na ovom sastanku da se razgovara o tome da li su preduzete sve mere da sve ide kako je zamišljeno, odnosno kako je uvek planirano po vladavini prava", rekao je Kurti.

Kosovska izvršna vlast je ranije najavila da će se ulazno-izlazni dokument izdavati na svim kopnenim i vazdušnim prelazima i da će važiti 90 dana, baš kao i dokument koji srpske vlasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju. Ovaj dokument će dobiti i lica mlađa od 16 godina koja nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati izvod iz matične knjige rođenih.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

U međuvremenu, što se tiče preregistracije automobila, svi vlasnici automobila sa registarskim tablicama sa nazivima gradova Kosova, koje izdaje Srbija, mogu da ih registruju u RKS (Republika Kosovo). Registrske tablice sa akronimima kosovskih gradova smatraju se nelegalnim na Kosovu.

XS
SM
MD
LG