Dostupni linkovi

Kosovo najavljuje preregistraciju vozila sa KM na RKS, reciprocitet oko ličnih dokumenata


Usvojeno je i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije.
Objašnjava se da će prilikom ulaska na Kosovo, svi sa ličnim dokumentima izdatim od Srbije dobiti potvrdu koja zamenjuje isprave(Granični prelaz između Kosova i Srbije, Merdare)
Usvojeno je i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije. Objašnjava se da će prilikom ulaska na Kosovo, svi sa ličnim dokumentima izdatim od Srbije dobiti potvrdu koja zamenjuje isprave(Granični prelaz između Kosova i Srbije, Merdare)

Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, usvojila je odluku o mogućnostima preregistracije automobila sa registarskih oznaka gradova na Kosovu, koje izdaju organi Srbije, na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Radi se o automobilima sa registarskim oznakama PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica) i tako dalje.

Tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, u srpskim sredinama južno od reke Ibar su ukinute još 2011. godine, nakon potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja.

Međutim, u opštinama na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, sve vreme je bilo moguće voziti automobile registarskih KM tablica koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

U međuvremenu je Kosovo septembra prošle godine uvelo Srbiji recipročne mere oko registarskih oznaka zbog čega je došlo de eskalacije situacije na severu Kosova, gde je lokalno srpsko stanovništvo na dve nedelje držalo u blokadi prelaze.

Potom su dve strane postigle privremeno rešenje, odnosno da se belim stikerima prelepljuju državni simboli. Imajući u vidu da konačno rešenje još nije postignuto, režim stikera je ostao na snazi.

Do sada su se beli stikeri prelepljivali i na KM tablice.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama se tiho održava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

U saopštenju Vlade Kosova od 29. juna se objašnjava da će preregistracija ovih vozila početi od 01. avgusta i da će trajati do 31. septembra.

Napominje se preregistracija automobila sa pomenutim registarskim oznakama neće moći da se izvrši nakon isteka roka.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (Kosova) se obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere u cilju sprovođenja ovog procesa", navodi se.

Takođe na sednici Vlade je usvojeno i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije.

Objašnjava se da će prilikom ulaska na teritoriju Kosova, sva ona lica koja imaju lična dokumenta koja izdaju organi Srbije, dobiti potvrdu koja zamenjuje isprave.

Na ovu odluku Vlade Kosova je reagovala Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije uz navode da "Aljbin Kurti preti ratom protiv Srba na Kosovu".

"Odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova 'KM', 'GL', 'PR', "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra", navodi se u saopštenju.

Inače, svi državljani Kosova koji ulaze na teritoriju Srbije takođe dobijaju potvrdu koja zamenjuje njihova lična dokumenta.

Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu a samim tim ni kosovska dokumenta, pa je izdavanje potvrde za državljane Kosova dogovoreno Briselskim sporazumom o slobodi kretanja. Do sada državljanima Srbije nije trebala potvrda prilikom ulaska na Kosovo.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine. Do sada je potpisano preko 30 sporazuma od kojih većina nije realizovana na terenu.

XS
SM
MD
LG