Dostupni linkovi

Predsednik Srbije zabrinut uoči primene odluke Kosova o tablicama


Na graničnom prelazu Merdare između Kosova and Srbije vozači stavljaju bele nalepnice na tablice, 22. april 2022.
Na graničnom prelazu Merdare između Kosova and Srbije vozači stavljaju bele nalepnice na tablice, 22. april 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zabrinut uoči početka primene odluke vlasti na Kosovu o preregistraciji automobila sa registarskih oznaka gradova na Kosovu, koje izdaju organi Srbije, na RKS (Republika Kosovo) tablice.

"Zabrinut sam i videćemo kako će se stvari odvijati", rekao je novinarima Vučić 28. jula prilikom obilaska radova na Kuli Beograd.

U saopštenju Vlade Kosova od 29. juna se objašnjava da će preregistracija ovih vozila početi od 1. avgusta i da će trajati do 30. septembra.

Radi se o automobilima sa registarskim oznakama PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica) i tako dalje.

"Imam pitanje, to je tamo neki aneks Briselskog sporazuma. Ako je to tako, što ukinuste KS tablice? Koga ste pitali? Nikada ništa nije izbilo zbog tablice, ovde je pitanje bezobzirnost jedne strane, koja misli da može da ponižava koga i kako hoće", rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da vlasti na Kosovu žele da "nigde ne postoje KM tablice".

"Po kom osnovu? Gde to piše? Piše u glavi (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija i zemalja Kvinte, zato što je za njih Kosovo država. Ni iz čega to pravo nisu izvukli, što se tiče ličnih karata. Očigledno je da žele krizu, da prave probleme”, rekao je Vučić.

Tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, u srpskim sredinama južno od reke Ibar su ukinute još 2011. godine, nakon potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja.

Međutim, u opštinama na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, sve vreme je bilo moguće voziti automobile registarskih KM tablica koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

U međuvremenu je Kosovo septembra prošle godine uvelo Srbiji recipročne mere oko registarskih oznaka zbog čega je došlo de eskalacije situacije na severu Kosova, gde je lokalno srpsko stanovništvo na dve nedelje držalo u blokadi prelaze.

Potom su dve strane postigle privremeno rešenje, odnosno da se belim stikerima prelepljuju državni simboli. Imajući u vidu da konačno rešenje još nije postignuto, režim stikera je ostao na snazi.

Do sada su se beli stikeri prelepljivali i na KM tablice.

Takođe na sednici Vlade Kosova u junu je usvojeno i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije.

Objašnjava se da će prilikom ulaska na teritoriju Kosova, sva ona lica koja imaju lična dokumenta koja izdaju organi Srbije, dobiti potvrdu koja zamenjuje isprave.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine. Do sada je potpisano preko 30 sporazuma od kojih većina nije realizovana na terenu.

Vučić: Stižu dva ruska helikoptera

Vučić je najavio i da se za najmanje mesec dana očekuje dolazak dva ruska helikoptera Kamov. On je istakao da su helikopteri, kako je rekao, davno plaćeni.

"Za manje od mesec dana bićemo opremljeni najmodernijim protivpožarnim helikoperima na svetu koji nose po pet hiljada litara vode, dok naši nose vedra sa po hiljadu litara", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da će Srbija, nakon njihovog dolaska, moći da pomogne u požarima zemljama Otvorenog Balkana, ali i svima drugima koji to budu tražili.

XS
SM
MD
LG