Dostupni linkovi

Von der Leyen: Dijalog je jedino rešenje za krizu na severu Kosova


Fon der Lajen: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) je u Prištini poručila da Kosovo i Srbija moraju da rade na konstruktivnom dijalogu, kako bi se spustile tenzije u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

Fon der Lajen na Kosovu boravi u sredu (29. septembar) u okviru regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana, a nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem je istakla da svi moraju da rade na izgradnji zajedničke budućnosti.

"Dok mi ovde razgovaramo, pregovarači su u Briselu i pregovaraju o tome. To je najbolji način da se krene napred", rekla je ona.

Glavni pregovarači Kosova i Srbije borave u Briselu kako bi razgovarali o narednim koracima u smirivanju napetosti na severu Kosova, koje su nastale nakon odluke Vlade u Prištini da uvede mere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije.

Premijer Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je predsednici Evropske komisije preneo informaciju da je Srbija podigla borbenu gotovost u garnizonima Raška i Novi Pazar. To su gradovi na jugu Srbije, nadomak granice sa Kosovom i prvi gradovi posle graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Kurti je rekao i kako Srbija oružje nabavlja od Rusije i Kine, dok prima donacije od Evropske unije.

Osmani: Srbija teži ka destabilizaciji

Predsednica Evropske komisije se u Prištini sastala i sa kosovskom predsednicom Vjosom Omsani.

Kako je saopšteno iz Predsedništva, na ovom sastanku je bilo reči o aktuelnoj političkoj situaciji, odnosno povećanim tenzijama između Kosova i Srbije, zbog odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mere za srpske registarske tablice.

Predsednica Osmani je poručila da Kosovo samo sprovodi zakone, te da ne postoji nikakva tendencija zvanične Prištine da se pogorša bezbednosna situacija i zaoštre odnosi sa Beogradom.

"Takvu tendenciju otvoreno manifestuje srpska strana koja, pod uticajem ruskih krugova, pokušava da izazove destabilizaciju u čitavom regionu Balkana", poručila je Osmani.

Ona je zatražila da međunarodna zajednica "osudi ove namere Srbije za destabilizacijom".

Kada je u pitanju dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa dve strane, Osmani je navela da je Kosovo konstruktivna strana u tom procesu i da on treba da bude okončan međusobnim priznanjem.

Zbog čega su povećane tenzije između Kosova i Srbije?

Od prošle nedelje, na severu Kosova grupa lokalnih Srba organizuje blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, a nakon što je Vlada Kosova donela odluku da srpske registarske tablice moraju da se zamene probnim. Radi se o recipročnoj meri Kosova prema Srbiji, jer su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama od 2011. godine na teritoriju Srbije mogli da uđu samo sa probnim tablicama.

Ova mera se poklapa sa isticanjem petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica a koje je Srbija prihvatila Briselskim sporazumom. Rok za važenje KS tablica je istekao 15. septembra 2021.

Istovremeno, kosovske vlasti su najavile da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), UR (Uroševac), PZ (Prizren) GL (Gnjilane) i tako dalje.

Ove tablice su za kosovske vlasti "nelegalne" i one su se do sada koristile samo na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

XS
SM
MD
LG