Dostupni linkovi

Bisljimi: Nacrt dogovora Srbije i Kosova čeka pristanak Beograda


Barikade na Kosovu: Dogovor postignut, čeka se Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Finalizovan je draft između Kosova i Srbije o rešenju pitanja registarskih tablica. Saglasnost je postignuta uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka, a do zajedničkog susreta delegacija Kosova i Srbije u Briselu nije došlo ni u jednom trenutku.

Prema nacrtu, obe strane će od ponedeljka koristiti takozvane etikete na tablicama, potvrdio je šef pregovaračke ekipe Kosova Besnik Bisljimi na kraju sastanaka u Briselu.

Ovaj dogovor će se primenjivati od ponedeljka ali je naglasio da srpska strana tek treba da da konačnu saglasnost.

Dogovoreno je takođe formiranje radne grupe koja će raditi na konačnom dogovoru o registarskim tablicama. Bisljimi je rekao da ove grupe imaju šest meseci na raspolaganju da postignu dogovor. Prvi sastanak će biti održan već u oktobru.

Takođe prema Bisljimiju, postignut je dogovor o deeskalaciji stanja na severu. Prema njemu u subotu će se na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje rasporediti KFOR trupe a pripadnici specijalnih snaga Kosova će početi sa povlačenjem čim se uklone barikade.

Međutim, ostaje neizvesno koje je stajalište srpske strane. Šef pregovaračke ekipe Petar Petkoviċ se nije oglasio nakon sastanka a nezvanične informacije koje dolaze iz beogradske delegacije nagoveštavaju da, kako se tvrdi, nema dogovora.

Sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije uz pomoć specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Briselu nije kraj, pregovori se nastavljaju da bi se pronašlo rešenje za trenutnu krizu na severu Kosova, poručio je u sredu uveče na Twitteru portparol EU Peter Stano.

Evropski izvori najavljuju mogućnost da se razgovori nastave u četvrtak 30.septembra.

Nije jasno ko bi eventualno učestvovao sa kosovske strane budući da se Bisljimi vratio u Prištinu. Petar Petković sa druge strane i dalje se nalazi u Briselu.

Escobar: Glavni prioritet snižavanje tenzija

U Briselu se ranije u sredu 29. septembra izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar (Eskobar) sreo sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom i imao odvojene razgovore sa šefovima pregovaračkih ekipa Srbije i Kosova Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem (Bisljimi).

Kako je rekao nakon susreta, glavni prioritet je snižavanje tenzija na severu Kosova. "Tenzije su u ovom trenutku jako visoke", izjavio je.

On je naglasio da se mora pronaći rešenje za registarske tablice te da je važno da se strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja. Takođe je istakao da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova borave u Briselu kako bi razgovarali o narednim koracima u smirivanju napetosti na severu Kosova, koje su nastale nakon odluke vlade u Prištini da uvede mere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije.

Sa Lajčakom je najpre razgovarao glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi a nakon njega, pregovarač Srbije Petar Petković.

Lajčak je popodne na Twitteru objavio da su sastanci završeni i da očekuje nastavak razgovora u toku dana kako bi se aktuelna kriza rešila.

Povratak na odvojene razgovore

Najavljujući dolazak glavnih pregovarača u evropsku prestonicu pre dva dana portparol EU Peter Stano je naglasio da će predstavnici Beograda i Prištine doći u Brisel da bi iskoristili platformu dijaloga kako bi razgovarali o narednim koracima, a prema Stanu, ti koraci podrazumevaju deeskalaciju koja je isključiva odgovornost Kosova i Srbije.

Evropski zvaničnici pre sastanaka poručili su kako očekuju da strane dođu sa jasnim mandatom da se razgovara o pronalasku rešenja, a ne, kako su se izrazili ovi izvori, “da iskoriste susret da bi još jednom izneli svoja stajališta”. Međutim, sam dolazak pregovarača i njihova spremnost da se sastaju u briselskim krugovima smatra signalom da su strane spremne da rade na snižavanju tenzija.

Šta se događa na severu?

Ponovo barikade na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Od prošle nedelje, na severu Kosova grupa lokalnih Srba organizuje blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, a nakon što je Vlada Kosova donela odluku da srpske registarske tablice moraju da se zamene probnim, dok se vozilom upravlja na teritoriji Kosova. Radi se o recipročnoj meri Kosova prema Srbiji, jer su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama od 2011. godine na teritoriju Srbije mogli da uđu samo sa probnim tablicama.

Ova mera se poklapa sa isticanjem petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica a koje je Srbija prihvatila Briselskim sporazumom. Rok za važenje KS tablica je istekao 15. septembra 2021.

U isto vreme, kosovske vlasti su najavile da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), UR (Uroševac), PZ (Prizren) GL (Gnjilane) i tako dalje. Ove tablice su za kosovske vlasti “nelegalne” i one su se do sada koristile samo na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovištvo.

Predstavnici EU i međunarodne zajednice redovno pozivaju na hitnu deesklaciju situacije na terenu i angažovanje strana u dijalogu, kako se kaže, „kao jedinoj platformi gde se mogu rešiti sva otvorena pitanja”, uključujuċi i ona koja su vezana za slobodu kretanja.

XS
SM
MD
LG