Dostupni linkovi

Objavljena odluka Ustavnog suda Kosova, otvoren put za izbore


Zgrada Ustavnog suda Kosova, Priština (fotoarhiv)

Ustavni sud Kosova je 6. januara u celosti objavio odluku o legitimnosti Vlade Kosova, čime je otvoren put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ocenu ustavnosti vlade na čelu sa Avdulahom (Avdullah) Hotijem zatražio je Pokret Samoopredeljenje jer je glas poslanika Etema Arifija iz Aškalijske partije nevažeći imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

Hotijeva vlada je 3. juna izabrana uz podršku 61 poslanika, tačno toliko glasova koliko je bilo potrebno za njen izbor.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda, koja je napisana na 65 strana, precizira se da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

Prema toj odluci, postupak izbora Vlade nije vođen u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila potrebnu većinu glasova u Skupštini Kosova.

"Sud smatra da je važno napomenuti da je kandidovanje Etema Arifija na parlamentarnim izborima, njegov izbor za poslanika i vršenje mandata poslanika – sve to nakon što je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na godinu i tri meseca zatvora – iznosi na videlo postojanje normativne nejasnoće i ozbiljnih nedostataka u institucionalnim mehanizmima Republike Kosovo, koji su nadležni da garantuju zakonitost i ustavni integritet izbornih procesa i parlamentarne delatnosti. Ova nejasnoća je vidljiva i iz odgovora koji su dati od strane odgovarajućih tela Skupštine i od CIK-a", navodi se.

Ustavni sud ističe da je se slične situacije moraju izbegavati u budućnosti, te da neophodna koordinacija nadležnih institucija kada je u pitanju trka na izborima i obavljanje poslaničkog mandata od strane lica osuđenih za krivična dela.

"Ovo je neophodno radi izbegavanja paradoksalnih situacija sa ustavnog gledišta, gde se jednoj osobi, nakon što je pravosnažnom sudskom odlukom osuđena, kao što je propisano relevantnim članovima Ustava i zakonima, dozvoljava da se kandiduje na parlamentarnim izborima, da bude izabran za poslanika, da mu se potvrdi mandat, kao i da nastavi da obavlja funkciju poslanika u Skupštini Republike Kosovo, čak i za vreme izdržavanja kazne zatvora. U međuvremenu, Ustav i relevantni zakoni su postavili jasne normativne barijere da se ne dozvoli licima, koja su osuđena zatvorom zbog izvršenja krivičnih dela, da budu izabrana za poslanika i da vrše mandat poslanika", piše u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Ustavni sud objašnjava da je glas poslanika Arifija nevažeći, te da je zbog toga vlada Avdulaha Hotija nelegitimna jer nije dobila potreban broj glasova, odnosno 61 glas poslanika u Skupštini Kosova.

Zbog toga je neophodno raspisivanje vanrednih izbora.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je obavila konsultacije sa predstavnicima političkih partija o određivanju datuma za nove izbore ali se čekalo objavljivanje pune odluke Ustavnog suda kako bi oni bili i zvanično raspisani.

Izbori moraju biti održani u roku od 40 dana od njihovog raspisivanja.

Predstavnici političkih partija su nakon tih sastanka naveli da bi izbori mogli da budu održani krajem januara ili početkom februara 2021.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG