Dostupni linkovi

Hoće li Srbi ponovo bojkotovati popis na Kosovu?


Popis planiran za jesen
Popis planiran za jesen

Četiri opštine na severu Kosova, nastanjene većinskim srpskim stanovništvom, trebale bi se podvrgnuti popisu stanovništva na jesen, s obzirom da je taj deo bojkotovao popis 2011. godine.

Zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave, Bajram Gecaj, navodi da je zakonodavstvo po tom pitanju razmotreno, i da se ove godine popis treba obaviti.

Srpski predstavnici u kosovskim institucijama pak smatraju da uslova za tako nešto još uvek nema.

Slavko Simić, predsednik poslaničkog kluba Srpske liste, kaže da su gradonačelnici severnih opština preneli srpskim poslanicima da ne postoje bezbednosni i socijalno-ekonomski uslovi da se izmenjeni zakon sprovede na terenu.

Srpsko stanovništvo na Kosovu bojkotovalo popis 2011. godine
Srpsko stanovništvo na Kosovu bojkotovalo popis 2011. godine

Gradonačelnici inače trebaju biti članovi Opštinske komisije za popis, kako predviđa zakon.

„Još uvek ne postoje bilo kakvi signali da je moguće održati popis stanovništva na severu. Znamo da se na osnovu broja stanovnika kreira i budžetska godina, ali gradonačelnici i svi relevantni politički predstavnici sa severa bili su izričiti da ne postoji mogućnost da se implementira ovaj zakon“, kaže Simić.

Gecaj, međutim, navodi da, bez obzira na stav srpskih rukovodioca, popis treba da se sprovede ove godine, te, kako navodi, to bi pitanje takođe rešilo i problem određivanja opštinskih budžeta, na šta utiče broj stanovnika.

On dodaje da su kosovske institucije neprestano radile na kreiranju sigurnog ambijenta za popis, te da je to bio i raniji zahtev samih srpskih predstavnika.

„Videćemo kako će se razvijati situacija. Zakon je usvojen, popis treba da se desi ove godine. Ako se zaista ustanovi da nema volje za popis, onda je moguće da se on i ne desi. Prema tome, potrebno je da vodimo razgovore sa opštinskim predstavnicima kako se ovaj popis ne bi obavio samo reda radi, već stanovništvo treba da se odazove i učestvuje u njemu“, kaže Gecaj.

Za Simića, formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom, proces u stagnaciji, bio bi znak za srpsku zajednicu da zvanična Priština vrši napore za pomirenje i izgradnju uzajamnog poštovanja.

„Verujte mi da usled nepomeranja sa mrtve tačke za formiranje Zajednice srpskih opština, još uvek ne postoje uopšte signali građana da su raspoloženi za izlazak na popis stanovništva“, kazao je Simić.

Popis stanovništva održan u aprilu 2011. godine pokazao je da na Kosovu živi 1.7 miliona stanovnika. Od tog broja 92.93 posto su Albanci, a ostatak su ostale zajednice, kao što su Srbi, Bošnjaci, Turci i RAE zajednica (Romi, Aškalije i Egipćani).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG