Dostupni linkovi

Srbi na severu Kosova ignorišu popis


Mitrovica, foto: Amra Zejneli
Mitrovica, foto: Amra Zejneli
Popis stanovništva na Kosovu završava se u petak, a tokom prvih 10 dana, popisano je oko milion i po stanovnika, kažu zvaničnici.

Iako se u većem delu Kosova popis privodi kraju, na severu ovaj proces još uvek nije počeo.

Ministar Javne administracije Mahir Yagcilar, izjavio je da će vremenski rok za održavanje popisa na severu biti produžen, te da se trenutno ulažu maksimalni napori sa Evropskom komisijom, UNOPS-om i ostalim donatorima kako bi se pronašla mogućnost da se popis održi i u severnom delu Kosova.
Oliver Ivanović

„Razgovori o održavanju popisa na severu su još uvek u toku. Ja bih želeo da popis sutra počne, i mi smo spremni za to. Ali važnije je da bude rezultata. Sa našim donatorima želimo da realizujemo ovaj proces sa učešćem građana. Važno je da bude popisa i da bude kontakta između popisivača i građana“, kazao je Yagcilar.

Sa druge strane, Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije, kaže za RSE da će biti teško da se postigne bilo kakav sporazum o učešću Srba sa severa na popisu kojeg sprovode kosovske institucije, i to iz više razloga.

“Srbija će organizovati svoj popis i sigurno je da će Srbi pre svega da se odazovu tom pozivu. Druga stvar je da je većinsko ili apsolutno raspoloženje na severu da se ima što manje kontakata sa predstavnicima kosovskih institucija, i to je dominantno mišljenje. Uzajamno nepoverenje je do te mere duboko da se ne veruje ničem što dolazi iz Prištine, a uzimajući u obzir naše istorijsko iskustvo koje je dosta negativno, opravdano se sumnja da bi podaci dati na takav način mogli da budu manipulisani”, kaže Ivanović.

Ne želimo da izađemo na osnovu procena

On je međutim dodao da je UNOPS poželjan partner u ovom procesu, jer je agencija UN-a. Sve što dolazi iz New Yorka za Srbe je prihvatljivo, ali kako navodi, poprilično je kratko vreme da se proces dobro priremi.

Radoš Mihajlović, podpredsednik opštine Leposavić na severu Kosova, navodi da bi se Srbi odazvali popisu samo ukoliko on bude bio organizovan od strane UNMIK-a.

“Mislim da na severu niko neće da izađe na popis koji organizuje Priština. Ovim načinom oni žele da nas otuđe od 250,000 Srba koji su u Srbiji i to bilo nerealno stanje stanovništva na Kosovu. Mi prihvatimo da UNMIK organizuje pravi i realan popis na čitavom Kosovu i Metohiji. To je što je za nas prihvatljivo, sve ostalo nije”, kaže Mihajlović.

Ministar Yagcilar međutim navodi da i u slučaju da Srbi sa severa ne učestvuju u popisu, ovaj proces neće biti neuspešan, ali, iskoristiće se svaka mogućnost da se on održi.

„Na osnovu dosadašnjih razgovora i statističke prakse, ne verujem da rezultati neće biti prihvaćeni. Uradićemo neke procene. Zavod za statistiku ima procene o tom delu, ali ne želimo da izađemo sa rezultatom na osnovu procena“,
kazao je Yagcilar.

Svi rezultati popisa sakupiće se u Zavodu za statistiku Kosova preko Centralne popisne komisije, koji će se na kraju poslati EUROSTATU.
XS
SM
MD
LG