Dostupni linkovi

Beograd poručuje Srbima da ne prihvate popis na Kosovu koji ne sprovodi UN


Članovi Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i ministar za Kosovo u vladi Srbije Goran Bogdanović pozvali su danas Srbe na Kosovu da ne pristanu na popis ukoliko ga na cijeloj teritoriji Kosova i Metohije ne organizuju Ujedinjene nacije.

Bogdanović je na sednici Odbora naveo da Srbija ne može prihvatiti popis stanovništva i domaćinstava, koji u organizaciji Prištine počinje 1. aprila, ukoliko ga u svim djelovima Kosova ne u kojima Srbi žive ne sprovode UN.

"Stav Vlade Srbije je jasan. UN mogu da vrše popis po Rezoluciji 1244 a kosovske institucije ne", kazao je Bogdanović i dodao da je od predstavnika međunarodne zajednice dobio upozorenje da "Albanci pripremaju krađu u namjeri da smanje broj Srba koji tamo žive".

"Mi to ne možemo prihvatiti, to je stav Vlade Srbije", rekao je Bogdanović i dodao da su svi međunarodni predstavnici sa kojima je razgovarao prihvatili da UN organizuju popis samo na sjeveru Kosova.

Ministar je ipak rekao da je svjestan da će na popis, koji će biti oržan od 1. do 15. aprila, ipak pristati dio Srba koji je ušao u prištinske institucije.
XS
SM
MD
LG