Dostupni linkovi

Specijalni sud Kosova i za korupciju?


Kosovo planira da formiranjem specijalnog suda za korupciju stane na put ovoj pojavi. Jedan takav sud bi procesuirao predmete kojim se bavi Specijalno tužilaštvo Kosova koje postoji već deset godina. Poznavaoci ove oblasti kažu da je u pitanju samo politička igra i da Kosovu ne nedostaju kapaciteti već politička volja za borbu protiv ove pojave.

Prema poslednjem Izveštaju Evropske komisije o napretku, Kosovo je u ranoj pripremnoj fazi borbe protiv korupcije, pravosudna administracija je spora i neefikasna, a pravosuđe i dalje podložno političkom uticaju. U Izveštaju se navodi da je postignut određen napredak u borbi protiv ove pojave među osobama na visokim funkcijama, ali je korupcija i dalje široko rasprostranjena i glavni je problem u zemlji.

Na Kosovu je inače od februara u toku analiza oblasti vladavine prava, a ovaj proces bi na kraju trebao da doprinese osnaživanju zakonske države. Na analizi radi Upravni odbor kojim predsedava Ministarstvo pravde, a članovi su i predstavnici ministarstava finansija i unutrašnjih poslova, Sudskog i Tužilačkog saveta, ureda predsednika i premijera Kosova, te Univerziteta u Prištini.

Ministar pravde Abeljard Tahiri očekuje da će jedna od preporuka ovog razmatranja biti upravo formiranje specijalnog suda za korupciju, ali i terorizam, koji će se baviti procesuiranjem predmeta koji dolaze iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

"Kosovo već 10 godina ima Specijalno tužilaštvo, čiji je mandat borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, ali još nemamo sudije specijalizovane za procesuiranje ovih predmeta. Prema tome, sagledavamo mogućnosti da se formira jedan sud koji bi se zvao specijalni sud i koji će procesuirati predmete Specijalnog tužilaštva, kako bi bili efikasniji u kažnjavanju onih koji su uključeni u koruptivne afere ili terorizam", kazao je Tahiri za RSE.

On je dodao i da se tužioci na Kosovu neretko žale na to da sudije u osnovnim sudovima širom zemlje nisu uvek efikasni u tretiranju ovih osetljivih predmeta.

"Osnovni sud u Prištini je prenatrpan predmetima i radom i rezultati nisu bili onakvi kakve smo očekivali. Drugi sudovi, kao što su oni u Prizrenu i Mitrovici, imaju manje posla ali većina ovih predmeta su upravo u Prištini. Prema tome, smatramo da bi se formiranjem specijalnog suda i olakšao rad osnovnog suda, gde građani godinama čekaju na svoje predmete", dodaje on.

Očekuje se da će analiza oblasti vladavine prava završiti tek sredinom sledeće godine.

Idrizi: Sudije su nezadovoljne jer tužioci Specijalnog tužilaštva imaju određene beneficije
Idrizi: Sudije su nezadovoljne jer tužioci Specijalnog tužilaštva imaju određene beneficije

Predsednik Sudskog saveta Kosova Nehat Idrizi smatra da bi bilo dovoljno da se otvori specijalno odeljenje pri Osnovnom sudu u Prištini, koje bi procesuiralo predmete Specijalnog tužilaštva Kosova.

"Uz Specijalno tužilaštvo trebalo je da postoji i jedno specijalno odeljenje koje bi se bavilo njihovim predmetima. Nema logike da predmete Specijalnog tužilaštva Kosova tretiraju sudije Opšteg odeljenja ili Odeljenja za teške zločine. Sudije su nezadovoljne jer tužioci Specijalnog tužilaštva imaju određene beneficije, ali i poprilično veće plate, zbog čega se sudije osećaju neravnopravnim", komentariše Idrizi.

Inače, pored sudova, na Kosovu je postoji niz drugih institucija za borbu protiv korupcije, kao što su Agencija protiv korupcije, Nacionalni savet protiv korupcije pri Uredu predsednika, te specijalna jedinica (task-force) za borbu protiv korupcije pri Vladi Kosova.

Bivši direktor Agencije protiv korupcije Hasan Preteni kaže da Kosovu ne nedostaju ni zakoni ni institucije, već politička volja za borbu protiv ove pojave.

"Kosovo ima institucije, sudove i tužilaštva na tri nivoa. Samo formiranje Specijalnog tužilaštva Kosova je bio politički akt kako bi se navodno dokazalo svetu da se Kosovo bori protiv korupcije, a to tužilaštvo ni jedan specifičan predmet nije tretiralo. To tužilaštvo ima poseban budžet, veće plate, a u prošlogodišnjim optužnicama nije ni jedan visoki zvaničnik. Radi se o trošenju novca i iluzijama da se na Kosovu provodi borba protiv korupcije. Isti je slučaj sada i sa ovim specijalnim sudom. On je trebao da se formira pre 10 godina, ali sada, radi se samo o obećanjima koji služe dnevnoj politici", ocenjuje Preteni.

Preteni dodaje da Kosovu nedostaju i hrabri tužioci i sudije koji ne oklevaju da istražuju takve slučajeve.

"Siguran sam da informacije imaju, ali tužilaštvo okleva da pokrene slučajeve i u potpunosti je ispolitizovano i zavisi od dnevne politike", tvrdi Preteni.

Borba protiv korupcije među visokim zvaničnicima inače je jedan od poslednjih uslova EU za ukidanje viznog režima Kosovu, pored ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, što je nedavno urađeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG