Dostupni linkovi

Neizvesna sudbina avganistanskih izbeglica na Kosovu


Deca iz Avganistana se igraju u američkoj vojnoj bazi na Kosovu Bondstil, 27. oktobar 2021.
Deca iz Avganistana se igraju u američkoj vojnoj bazi na Kosovu Bondstil, 27. oktobar 2021.

Kosovske vlasti ali i vlasti iz Sjedinjenih Država (SAD) još uvek nisu saopštile da Avganistancima, koji su smešteni na Kosovu, neće biti dozvoljeno da se presele u SAD, piše The Wall Street Journal.

Od avgusta prošle godine na Kosovu je utočište našlo više od 1.300 državljana Avganistana, nakon što su talibani preuzeli vlast u njihovoj zemlji.

Smešteni su u kampu Bechtel-Enka i u američkoj vojnoj bazi na Kosovu – Bondsteel (Bondstil). Oba kampa nalaze se na teritoriji opštine Uroševac, na oko 40 kilometara južno od Prištine.

Na Kosovu su smešteni privremeno, dok ne prođu proces provere za repatrijaciju u treće zemlje.

U utorak, 24. maja, The Wall Street Journal je izvestio da je Stejt department neke od Avganistanaca počeo da obaveštava da im neće biti dozvoljen ulazak u SAD.

Taj list je naveo da 22 Avganistanca prolaze kroz proces provere ali da je njih 16 ove nedelje obavešteno da su njihovi zahtevi za odlazak u SAD odbijeni.

Razlog za tako nešto je što su otkrivene neke "diskvalifikujuće informacije" o njima, ali nije precizirano o kakvim informacijama se radi.

U slučaju ostalih šest avganistanskih civila, odluka još uvek nije doneta.

Kosovo se sporazumom sa SAD obavezalo da će prihvatiti avganistanske civile na godinu dana.

Međutim, The Wall Street Journal piše da se još ne zna šta će biti sa Avganistancima koji su smešteni na Kosovu, odnosno da li će ih prihvatiti neka druga zemlja imajući u vidu da taj sporazum ističe ovog leta.

"Ono što je zabrinjavajuće za SAD, možda nije za neku drugu zemlju", rekao je jedan američki zvaničnik, aludirajući na mogućnost da bi neka druga zemlja mogla da prihvati Avganistance koji borave na Kosovu, piše The Wall Street Journal.

Ćutnja kosovskih i američkih vlasti


Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova sa upitom šta će se desiti sa Avganistancima koji borave na Kosovu, ukoliko im bude onemogućeno da odu u SAD, te da li se vode razgovori o mogućnostima da se njihov boravak na Kosovu produži. Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Odgovor nije stigao ni iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, niti američkog Stejt departmenta.

Prethodno je u martu jedan visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao novinarima da niko od Avganistanaca, koji eventualno ne prođu proces provere, neće ostati na Kosovu.

"Na Kosovu će boraviti 365 dana, ne duže od toga. U slučaju da je potrebno više vremena, naći ćemo za njih drugo mesto, koje bi bilo prihvatljivo za sve strane, ukoliko do tada ne mogu da odu u SAD. Sporazum koji imamo sa Kosovom predviđa da oni neće ostati na Kosovu", rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je u februaru ove godine navelo da avganistanski civili, na osnovu potpisanog sporazuma sa SAD i NATO-om, na Kosovu mogu da borave najduže godinu dana.

"Do sada niko od avganistanskih državljana nije zatražio boravište na Kosovu", poručili su tada iz kosovskog MUP-a za RSE.

Većina Avganistanaca je već otišla sa Kosova, uglavnom u Sjedinjene Države.

Prva grupa Avganistanaca napustila Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


Početkom februara ove godine izvor iz američke Vlade je za RSE naveo da je oko 200 Avganistanaca smešteno u kamp Liya, koji se nalazi u okviru američke vojne baze na Kosovu Bondsteel kod Uroševca.

A The Wall The Wall Street Journal piše da se sada u toj bazi nalazi oko 70 Avganistanaca.

Priredila: Sandra Cvetković

XS
SM
MD
LG