Dostupni linkovi

Dodatne provere mogu da produže boravak Avganistanaca na Kosovu


Grupa Avganistanaca sa decom po dolasku u Prištinu, nakon čega su odvezeni u kamp Liya, oktobar 2021.
Grupa Avganistanaca sa decom po dolasku u Prištinu, nakon čega su odvezeni u kamp Liya, oktobar 2021.

Oko 200 Avganistanaca je smešteno u kamp Liya, koji se nalazi u okviru američke vojne baze na Kosovu Bondsteel kod Uroševca, na oko 40 kilometara od Prištine.

Većina njih su žene i deca pojedinaca koji prolaze kroz dodatan proces provere kako bi dobili neophodnu dokumentaciju da odu u Sjedinjene Američke Države (SAD).

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio izvor iz američke Vlade, koji je upoznat sa situacijom. On objašnjava da svi oni, pre nego što odu u SAD, moraju da prođu kroz proces bezbednosne provere, ali i da ispune određene zdravstvene kriterijume, uključujući imunizaciju.

"Do sada je oko 400 osoba koje su bile smeštene u kampu Liya zbog dodatnih procedura nastavilo put ka Sjedinjenim Državama", kaže ovaj izvor za RSE.

Od avgusta prošle godine na Kosovu je utočište našlo više od 1.300 državljana Avganistana a nakon što su talibani preuzeli vlast u njihovoj zemlji. Oni su na Kosovu smešteni privremeno, dok ne prođu proces provere za repatrijaciju u treće zemlje.

Veliki broj onih koji su stigli na Kosovo, odleteli su na druge destinacije (na fotografiji grupa Avganistanaca pri ukrcavanju na let po odlasku sa Kosova)
Veliki broj onih koji su stigli na Kosovo, odleteli su na druge destinacije (na fotografiji grupa Avganistanaca pri ukrcavanju na let po odlasku sa Kosova)

Veliki broj avganistanskih civila je već napustio Kosovo i uglavnom su se preselili u SAD. Avganistanci koji su bili smešteni na Kosovu su sarađivali sa NATO-om i drugim savezničkim snagama tokom njihovog prisustva u Avganistanu od 2001. do 2021.

Međutim, nekoliko njih se suočava sa rizikom da im se ne odobri preseljenje u SAD zbog njihove zabrinjavajuće prošlosti.

Iako nije preciziran tačan broj osoba koje prolaze kroz dodatni proces provere, iz Ambasade SAD na Kosovu navode da nastoje da sve te dodatne procedure završe u roku od godinu dana.

"Posvećeni smo tome da okončamo sve provere - ukoliko se zahteva - za relokaciju Avganistanaca koji su aktuelno predmet dodatnih provera na Kosovu u roku od 365 dana koji je Vlada Kosova velikodušno odredila", navodi se u odgovoru portparola američke ambasade u Prištini.

"Za pojedince koji neće moći da odu u Sjedinjene Države, sarađivaćemo sa međunarodnim partnerima kako bi identifikovali zemlje koje bi prihvatile te Avganistance", dodao je.

Nije precizirano u koje tačno zemlje bi ti avganistanski civili mogli da budu prebačeni.

Aerodrom Đakovica je do 2013. godine služio za podršku vojnim aktivnostima NATO misije.
Aerodrom Đakovica je do 2013. godine služio za podršku vojnim aktivnostima NATO misije.

Avganistanci ne žele da ostanu na Kosovu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova navodi da avganistanski civili, na osnovu potpisanog sporazuma sa SAD i NATO-om, na Kosovu mogu da borave najduže godinu dana.

"Do sada niko od avganistanskih državljana nije zatražio boravište na Kosovu", navode iz kosovskog MUP-a za RSE.

The Wall Street Journal je prošle nedelje izvestio, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, da "manje od deset Avganistanaca nije prošlo dodatne provere", zbog čega ne mogu da otputuju u SAD. Dodaju i da još oko 90 osoba smeštenih u kampu Bondsteel prolazi kroz iste procedure provere.

Ubrzavanje provera

Jedan od Avganistanaca koji je podvrgnut dodatnoj proveri pomagao je bivšoj analitičarki sa Bliskog istoka Džuliji Sirs (Julia Sirrs) 90-ih godina, dok je radila za Odbrambenu obaveštajnu agenciju SAD (DIA) u Avganistanu.

U razgovoru za RSE Sirs nije želela da otkrije o kojoj osobi se radi ali je istakla da bi američka administracija trebala da ubrza proces provere Avganistanaca, koji su evakuisani prošle godine.

"Razumem da se administracija (predsednik Joe Biden) Bajdena bavi s velikim brojem pojedinaca koji će biti procesuirani i da je Stejt department tokom prošle administracije imao veliki nedostatak osoblja. Verujem da sadašnji zvaničnici Departmenta rade na poboljšanju takve situacije, a angažovanje dodatnog osoblja bi trebalo da pomogne da se ubrzaju napori za proveru i preseljenje (Avganistanaca)“, kaže Sirs za Radio Slobodna Evropa.

Oko 135.000 Avganistanaca je pobeglo iz svoje države nakon što su talibani preuzeli vlast. Oni su privremeno smešteni u treće zemlje dok se ne završe zakonske procedure za njihov odlazak u Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje.

*****Priredila Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG