Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo čeka bolji trenutak za Interpol


Kosovo je 2010. i 2015. podnelo zahtev za članstvo u Interpolu

Tekst: Bekim Bislimi i Amra Zejneli

Dug proces formiranja novih institucija nakon prevremenih parlamentarnih izbora 11. juna, uticao je na to da Kosovo ne uspe da ispuni sve uslove za učlanjenje u Interpol, kažu vladini zvaničnici.

To je i bio razlog zašto je premijer zemlje, Ramuš Haradinaj, odlučio da odloži glasanje za prijem Kosova za sledeće zasedanje ove organizacije. Ove godine, Generalna skupština zaseda u Pekingu krajem septembra.

Haljilj Matoši iz Haradinajevog kabineta u izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da je do povlačenja Kosova došlo zato što nije uspeo da se osigura dovoljan broj glasova za njegovo članstvo.

„Interpol je organizacija koja se bavi terorizmom i međunarodnim kriminalom. Prema tome, mnoge zemlje podržavaju Kosovo u tom pravcu, ali nisu ispunjeni uslovi da se Kosovo izglasa većinom glasova. Prema tome, premijer je nakon konsultacija sa strateškim saveznicima doneo odluku da se to pitanje odloži za sledeće zasedanje“, ističe Matoši.

Ramuš Haradinaj odlučio da odloži glasanje za prijem Kosova u Interpol
Ramuš Haradinaj odlučio da odloži glasanje za prijem Kosova u Interpol

Tehnička Vlada Kosova Ise Mustafe je početkom avgusta usvojila inicijativu o učlanjenju Kosova u Interpol, a on je kazao da Kosovo ove godine ima dobre šanse zato što ima podršku.

Bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, Valjdet Hodža, ocenjuje da je odluka Ramuša Haradinaja bila ishitrena, te dodao da je Kosovo nakon podnošenja aplikacije preduzelo niz koraka ka ispunjenju tehničkih uslova, ali i u polju lobiranja kako bi se oslabilo lobiranje Srbije protiv članstva Kosova, računajući na podršku Rusije.

„Ovo je sada druga situacija, trenutna vlada je povukla aplikaciju i mislim da je to ishitren korak i loš pokazatelj kako vlada počinje rad povlačenjem pitanja, a ne radi na realizaciji obećanja na osnovu kojih je došla na vlast“, istakao je Hodža. On je dodao da je moguće da u prošlom mandatu nije bilo dobre koordinacije između nadležnih institucija, ali da je rad na tome tekao normalno.

Ipak, Matoši iz Haradinajevog kabineta tvrdi da je izgubljeno dosta vremena dok su se formirale nove institucije u septembru, a posledica toga je i izgubljeno vreme koje je moglo da se iskoristi za lobiranje za članstvo Kosova u Interpol.

„Nismo imali dovoljno vremena da stupimo u kontakt sa našim saveznicima i državama koje, praktično, nemaju neprijateljski stav“, naveo je on.

S druge strane, Ministarka pravde u Vladi Srbije, Nela Kuburović, izjavila je da će Srbija diplomatskim putevima preduzeti sve mere kako bi Kosovo ostalo van Interpola, sada i u budućnosti.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj je kazao da je učlanjenje Kosova u Interpol direktan doprinos borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma, i da je Republika Kosova spremna da preuzme odgovornost kao članica te organizacije.

Kosovo je inače 2015. godine drugi put podnelo zahtev za članstvo u Interpolu nakon prvog pokušaja 2010. godine.

Za sada, vezu između Kosova i Interpola ostvaruje misija UN-a na Kosovu, UNMIK, kojoj inače kosovske institucije oklevaju da se obrate zbog velikih kašnjenja povratnih informacija i birokratije. Poteškoće u komuniciranju i postojeća birokratija otežava Kosovu borbu protiv kriminala, terorizma, trgovine ljudima, krijumčarenje migranata i dr.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG