Dostupni linkovi

Srbiju plaše kosovske optužnice


Članstvo u INTERPOL-u pruža priliku za unapređenje policijskog rada: Bjeloš
Članstvo u INTERPOL-u pruža priliku za unapređenje policijskog rada: Bjeloš

Maja Bjeloš, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za “Zašto” objašnjava zbog čega je članstvo Kosova u INTERPOL-u važno za region, te i Srbiju.

  • Korist

Kosovo se suočava sa brojnim bezbednosnim problemima, poput trgovine drogom, malokalibarskim oružjem, pranjem novca, povratkom boraca sa stranih ratišta, ileganim migracijama i tako dalje. Ti bezbednosni problemi se prelivaju na ceo region. Saradnja između policija u regionu i saradnja sa INTERPOL-om može da doprinese rešavanju transnacionalnog organizovanog kriminala i drugih problema. Srbija i ceo region bi imali više koristi nego štete ukoliko bi se ovi problemi rešavali u saradnji sa kosovskom policijom i u okviru INTERPOL-a.

Članstvo u INTERPOL-u pruža priliku za unapređenje policijskog rada kroz pružanje pomoći u istragama, stručno usavršavanje i obuke policijskih službenika, zatim osigurava pristup podacima i bezbedan kanal za razmenu informacija i podataka.

  • Politički vs. javni interes

Sve što je u vezi sa Kosovom se u Srbiji politizuje pa čak i sekuritizuje, odnosno predstavlja kao bezbednosni problem. Političari u Srbiji se protive članstvu Kosova u INTERPOL-u, jer to vide kao statusno pitanje i priznanje suvereniteta Kosova. Pored toga, jedan od argumenata političara za protivljenje članstvu Kosova u INTERPOL-u je bojazan od podizanja optužnica protiv srpskih građana i mogućnost političkih progona. Potrebno je da se ova problematika sagleda iz ugla policijske profesije ali pre svega iz ugla građana, jer je građanima Srbije u interesu da država preduzme sve neophodne mere radi smanjenja organizovanog kriminala, sprečavanja trgovine drogom, ljudima i dr.

  • Briselski sporazum

Spoljna i unutrašnja politika Srbije nije dovoljno koherentna te se dešava da smo prihvatili međunarodne sporazume čije odredbe ne poštujemo i ne ispunjavamo u praksi u potpunosti. Takav je slučaj i sa Briselskom sporazumom koji u članu 14 predviđa da se dve strane obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju njihov napredak na putu ka EU. Iako se eksplicitno ne spominje u tekstu sporazuma, ova odredba se odnosi i na regionalno predstavljanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i institucijama. Srbija je do sada učestvovala u regionalnim inicijativama u kojima je Kosovo predstavljeno u skladu sa Rezolucijom 1244. Međutim, napredak u ovom domenu se može očekivati tek ukoliko obe strane budu primenjivale sporazum u celosti.

  • Domaći zadatak

Kosovo je 2015. godine drugi put podnelo zahtev za članstvo u INTERPOL-u. Postoji mogućnost da se rasprava o članstvu Kosova u ovoj organizaciji uvrsti u dnevni red zasedanja Generalne skupštine INTERPOL-a koja će biti održana u septembru u Pekingu. Male su šanse da Kosovo ove godine postane član INTERPOL-a, ali ne zbog toga što će Generalnom skupštinom predsedavati Rusi kako se piše u medijima poslednjih nekoliko dana. Kosovo mora uradi domaći zadatak koji podrazumeva uspostavljanje bolje međusektorske saradnje i koordinacije unutar Kosova radi priprema za članstvo, veću spremnost da se sa političkih izjava pređe na dela i pokaže politička odlučnost da se u praksi reše bezbednosne pretnje po građane Kosova i regiona. Pored toga, očekuje se promena vlasti u Prištini, te nije sigurno da li će nove vlasti imati dovoljno institucionalnih i diplomatskih kapaciteta da lobiraju za članstvo u INTERPOL-u.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG