Dostupni linkovi

Učestali incidenti u srpskim sredinama na Kosovu


Automobil Policije Kosova, fotoarhiv
Automobil Policije Kosova, fotoarhiv

Učestali incidenti u srpskim sredinama na Kosovu rezultat su prekida dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, odnosno najava o ulasku u konačnu fazu ovog procesa koji podrazumeva i određeni kompromis, kažu albanski i kosovski stručnjaci. A mediji imaju, dodaju oni, posebnu odgovornost u načinu izveštavanja o tim događajima.

"Priština buldožerima ugrožava Visoke Dečane", "Kamenovanje srpskih kuća", "Nasilje na Kosovu ne prestaje", "Užas na Kosovu – Albanci napali srpsku decu"... neki su naslovi srpskih medija poslednjih dana nakon niza incidenata koji su se desili u srpskim sredinama na Kosovu.

Policija Kosova ih ne karakteriše kao etnički motivisane i svako krivično delo je krivično delo bez obzira ko ga učini.

U ponedeljak je Policija ipak ocenila da je bezbednosna situacija u zemlji mirna i stabilna, "uz povremene incidente različitih priroda", dodajući da su relevantne institucije učinile sve kako oni ne bi uticali na opštu bezbednost.

"Osnovno pravo svakog građanina jeste da živi i deluje slobodno, bez straha, bez obzira na starosnu dob, pol, versku ili etničku pripadnost...", navodi se u saopštenju prosleđenom medijima.

Kosovski analitičar i stručnjak za medije Imer Muškoljaj smatra da srpski mediji preteruju kada izveštavaju o incidentima na Kosovu.

"Ako se desi neki incident, onda je to incident pre svega, a ne etnički ili politički motivisan. Treba da se vodi više računa kako se izveštava o ovakvim slučajevima pošto se to odnosi onda na međusobne odnose između zajednica na Kosovu. Dakle, srpski mediji trebaju da budu veoma pažljivi prilikom izveštavanja", ukazuje Muškoljaj.

Analitičar Muškoljaj dodaje da je ovakav način izveštavanja pod uticajem dijaloga Kosova i Srbije koji bi trebao da se nastavi ovog meseca u junu.

S obzirom da se radi o konačnoj vazi, dodaje on, obe strane pokušavaju da dobiju više, odnosno očekuje se neki kompromis, a ovakvi incidenti "idu u korist" tom kompromisu.

"Što je bliže kraj dijaloga, jezik na koji mediji na srpskom izveštavaju postaje oštriji. To je za mene rizično. Ne kažem da ne treba da se ne izveštava ako se nešto desi u srpskim sredinama, ali pre svega to treba da bude na korektan i profesionalan način i da se ne da neka politička ili etnička boja", ističe Imer Muškoljaj.

"Dve strane znaju da će kompromisa biti, tako da i Priština i Beograd te Kosovo i Srbija, ali pre svega i mediji na albanskom i srpskom, ipak trebaju da izveštavaju korektno. Mislim da ti incidenti imaju direktan uticaj na kompromis koji će se desiti, da se ljudima nekako ne kaže istina, već kad se kompromis desi, da to ne bude bolno nego što bi moglo da bude da se prethodno nije izveštavalo na ovakav način", zaključuje Muškoljaj.

'Policija da odmah rasvetli slučajeve'

I Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture smatra da su "međuetnički incidenti" rezultat prekida dijaloga, odlaska EULEX-a, ali i neefikasnosti Policije Kosova. On navodi da su se međuetnički odnosi na Kosovu u poslednjih meseci znatno pogoršali.

"Srpska strana kaže da su to međuetnički incidenti, a albanska strana kaže da to nisu. Naravno da kosovskoj strani ne ide u prilog da kaže da su to međuetnički incidenti... Policija je ta koja bi trebala da rasvetli odmah te slučajeve. Ako se slučaj odmah rasvetli, onda nema mesta za prejudiciranjem da li je međuetnički ili nije", kaže Radaković.

Dušan Radaković navodi da sa obe strane postoji režimski mediji koji pokušavaju da na određeni način spinuju događaje ali ipak, dodaje, postoje slučajevi u kojima se po slici vidi šta se dešava, kao što je bio slučaj u Dečanima.

Inače, Eparhija raško-prizrenska reagovala je zbog izgradnje puta Dečane – Plav, navodeći da je nadležno kosovsko ministarstvo započelo radove uprkos tome što je, prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama, najstrože zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, među kojima je i manastir Visoki Dečani.

Iz kosovskih institucija su rekli da put ne prolazi kroz zaštićenu zonu i da se manastir ne dovodi u opasnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG