Dostupni linkovi

Kosovo i vladavina prava odrediće ritam ka EU


Napredak u pregovorima, poseban fokus na vladavinu prava i dijalog s Kosovom
Napredak u pregovorima, poseban fokus na vladavinu prava i dijalog s Kosovom

Evropska komisija je ocenila da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s EU, ali da će sveukupni ritam pristupnih pregovora zavisiti posebno od toka promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.

U izveštaju Evropske komisije, koji je prvi put realizovan za period od godinu i po dana, navodi se da "Srbija treba da produbi angažovanje u dijalogu s Kosovom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energiji".

Takođe se ističe da je da je "s tim u vezi dobrodošla inicijativa srpskog predsednika (Aleksandra Vučića) za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu".

Dragan Đukanović, zamenik predsednika Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, ocenjuje da je ključni akcenat stavljen na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Akcenat na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom: Dragan Đukanović
Akcenat na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom: Dragan Đukanović

"Čini mi se da postoji već neka vrsta kontinuiteta očekivanja Evropske unije od Srbije u kontekstu pridruživanja, ali mislim da je i dalje akcenat na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom i poboljšanju, odnosno, ubrzavanju dijaloga Beograd-Priština u narednom periodu. Mislim da će to biti nešto na čemu će se i nadalje insistirati i rekao bih da se sve nekako realnijim čini da će to biti kraj 2018. godine", smatra Đukanović.

Uz ocenu da je "je izvestan napredak ostvaren u vladavini zakona", u izveštaju se navodi da "Srbija mora ojačati napore i dati opipljivije rezultate, naročito kad je reč o uslovima za slobodu izražavanja."

"Što se tiče delova izveštaja koji govore o slobodi izražavanja, kao i segmenta o ljudskim pravima i reformi pravosuđa, mislim da se ti zaključci u manjoj ili većoj meri podudaraju sa ranijim izveštajima Evropske komisije", ocenjuje Dragan Đukanović.

U delovima izveštaja o ekonomskom napretku, Komisija konstatuje da "ekonomske reforme u Srbiji daju rezultate, posebno u makroekonomskoj stabilizaciji", ali dodaje da su državne i privatne investicije nedovoljne, kao i da je neophodno da se poboljšaju uslovi privređivanja za mala i srednja preduzeća.

Komisija stavlja do znanja i da su "i dalje nedovoljne krupnije strukturne reforme državne uprave, poreskih vlasti i državnih preduzeća".

Takođe je poručeno da vlasti u Beogradu treba da "ojačaju nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema" i "ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

U pogledu napretka Srbije u regionalnom kontekstu, Evropska komisija poručuje da "Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu u poboljšanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG