Dostupni linkovi

Vozaču autobusa trideset dana pritvora u Hrvatskoj


U saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj poginulo je 10 državljana Kosova, od kojih je pet iz Đakovice, 25. jul 2021.
U saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj poginulo je 10 državljana Kosova, od kojih je pet iz Đakovice, 25. jul 2021.

Vozaču kosovskog autobusa određen je 30-dnevni istražni zatvor zbog opasnosti od bega, rečeno je iz Županijskog državnog tužilaštva po završetku ispitivanja vozača u utorak, 27. jula u Slavonskom Brodu.

"Sudac istrage je odredio pritvor, odnosno istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog eventualne mogućnosti napuštanja Republike Hrvatske, odnosno bijega. On se samo izjašnjavao o istražnom zatvoru, nije davao nikakav iskaz", rekao je novinarima zamenik županijske državne tužiteljke Franjo Kopunić.

Kako je saopšteno iz Županijskog državnog tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je vozač autobusa (52) počinio krivično delo izazivanje saobraćajne nesreće, odnosno da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom, nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba te je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu sa južne strane.
“Tom je prilikom došlo do izletanja autobusa i prevrtanja na desnu bočnu stranu pri čemu je smrtno stradalo deset osoba” saopšteno je.

Kopunić je na pitanje kako je u preliminarnom saopštenju iznesena teza da je vozač bio umoran i nesposoban za vožnju ako se na ispitivanju branio šutnjom, rekao da to proizlazi iz načina počinjenja kaznenog dela, tragova pneumatika te svih ostalih okolnosti koje su utvrđene uviđajem.

Potvrdio je da će u rešenju o provođenju istrage biti zatraženo detaljno veštačenje autobusa.

Sudac istrage Mile Doldo je naglasio da Hrvatska ima određene ugovore sa Kosovom, ali da među njima nije ugovor o izručenju državljana protiv kojih se vode kazneni postupci.

“On je državljanin Republike Kosovo, Hrvatska ima neke ugovore s Kosovom, ali nema ugovor o izručenja svojih državljana protiv koji se vode kazneni postupci. Postupak će se voditi u Hrvatskoj, ali postoji mogućnost da će se voditi i na Kosovu. Takav prijedlog mora doći od države", rekao je novinarima sudac istrage Soldo.

Deo putnika izašao iz bolnice, deo ostaje na lečenju

Grupa od 22 putnika iz autobusa koji se u nedelju prevrnuo na autoputu kod Slavonskog Broda, otputovala je 27. jula u Osijek, a odakle je organizovan njihov let za Prištinu.

Uz povređene u Slavonskom Brodu, koji se leče u Opštoj bolnici "Dr Josip Benčević", ostao je i deo članova njihovih porodica, potvrdila je direktorka Crvenog krsta Slavonskog Broda Mirjana Matanović, prenela je agencija Hina.

"Posao zbrinjavanja ljudi smeštenih u Slavonskom Brodu nakon nesreće nije završen. Takođe, imamo organizaciju smještaja i odlaska preostalih putnika. Oni će napustiti Slavonski Brod narednih dana i nedelja. Već smo dogovorili let iz Zagreba za tri putnika koji će napustiti bolnicu 29. jula ", rekla je Matanović.

Ona je navela da su 27. jula i tela poginulih prevezena na Kosovo.

U saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 25. jula ujutru, poginulo je 10 osoba, a preko 40 je povređeno kada je autobus sa kosovskim registarskim tablicama, koji je saobraćao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština, iz još zvanično neutvrđenih razloga sleteo sa puta.

Ministar Mehaj je poručio da će onima koje otpuštaju iz bolnice, ali i drugim putnicima koji nisu bili povređeni, biti obezbeđen vazdušni prevoz sa aerodroma u Osijeku.

U autobusu je bilo ukupno 67 putnika i dva vozača.

Na Kosovu je 26. jul bio Dan žalosti.

XS
SM
MD
LG