Dostupni linkovi

Kosovo dobilo preporuku za prijem u UNESCO


Izvršni savjet Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu u Parizu
Izvršni savjet Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu u Parizu

Izvršni savjet Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) dao je preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Konačna odluka će biti donesena na Glavnoj konferenciji idućega mjeseca.

Vlada Kosova izrazila je nadu da će se ova odluka potvrditi i na Generalnoj konferenciji UNESCO-a koja zaseda u novembru, za šta će biti potrebna dvotrećinska većina od 195 zemalja članica.

Iz Vlade su saopštili da ova podrška Kosovu dokazuje da je euroatlantska agenda Kosova proces koji svakim danon jača. Od ove odluke imaće koristi svi gradjani, bez obzira na versku i etničku pripadnost, a ona će unaprediti i suživot koji se godinama gaji, navodi se u saopštenju Vlade.

Sjednica održana u srijedu, 21. listopada, bila je za kratko prekinuta, jer su predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, zatražili odlaganje sjednice, ali je predsjednik Izvršnog savjeta, Mohamed Sameh Amr, inače egipatski ambasador, zahtjev odbio navodeći da je inicijativa zakasnjela.

Izvršni savjet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale nezavisnost Kosova. Zahtjev za prijem Kosova u UNESCO formalno je podnijela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja. Medju članicama izvršnog savjeta od zemalja s prostora nkedašnje Jugoslavije trenutno su Makedonija i Crna Gora.

Kosovski šef diplomacije Hašim Tači na svom je Twitteru napisao da je 27 članica glasalo za, a 14 bilo protiv i 14 suzdržano. Odluka se na Izvršnom savjetu donosi većinom glasova.

U prijedlogu prihvaćene odluke navodi se da "Kosovo prihvaća temelje UNESCO-a i da je spremno ispunjavati obaveze koje proističu iz članstva, te će sudjelovati u troškovima agencije".

Zamjenik kosovskog šefa diplomacije Petrit Seljimi, ranije je izjavio da su kosovski zvaničnici dali UNESCO-u pisane garancije da ni na koji način neće mijenjati nazive spomenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu.

Trenutno su četiri spomenika na Kosovu na listi kulturne baštine UNESCO-a, - Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška.

Konačnu odluku o članstvu Kosova donosi Generalna konferencija UNESCO-a koja zasjeda od 3. do 18. studenoga.

Nju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Palestina, je najmladja članica UNESCO-a i to od 29. novembra 2012, iako nije članica Svjetske organizacije.

XS
SM
MD
LG