Dostupni linkovi

Politika u bh. košarci?


Zastava Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine
Zastava Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine

Zbog kršenja propozicija Prvenstva BiH u košarci, nesuglasica i loše komunikacije između klubova u vezi nominacije i zakazivanja utakmica, što je dovelo do toga da generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan donese odluku o prekidu državnog prvenstva, 15. januara je Upravni odbor Košarkaškog saveza održao vanrednu sjednicu.

Problem je nastao nakon što je utakmica između Košarkaškog kluba (KK) Igokea i Omladinski košarkaški klub (OKK) Spars Realway, koja je trebala biti odigrana proteklog vikenda, prolongirana na zahtjev Igokee zbog odigravanja meča ABA lige (košarkaška liga srednje i jugoistočne Evrope).

Međutim, Spars nije prihvatio novi termin, utakmica nije odigrana.

Da li je prvenstvo nastavljeno?

Na kraju su se u problem uključili komesar takmičenja Siniša Jakovljević, koji je Igokei htio pripisati pobjedu zbog nedolaska Sparsa, i generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan, koji je donio odluku o prekidu prvenstva.

Stvar smiruje Upravni odbor, koji je na vanrednoj sjednici donio odluku o normalizaciji odnosa i nastavku prvenstva.

„S ciljem da se ne prave dodatne tenzije odluka o privremenom prekidu takmičenja je stavljena van snage, te se nalaže klubovima da već narednog vikenda nastave takmičenje u Ligi 12 prvenstva BiH prema rasporedu takmičenja“, navodi se između ostalog u odluci Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Upravni odbor je istakao da je svima jasna važnost regionalnih liga, ali da je domaće prvenstvo prioritet. Sporna utakmicu između Igokee i Sparsa, kako se navodi u odluci upravnog odbora, odigrat će se u novom terminu koji dva kluba usaglase i dostave komesaru takmičenja.

Glavni i odgovorni urednik portala Sport centar Hajrudin Prolić u Facebook rubrici Zašto? Radija Slobodna Evropa ocjenjuje da je otkazivanje prvenstva i održavanje vanredne sjednice nešto do sada neviđeno u domaćoj, ali i evropskoj košarci.

Za nastali problem je, smatra on, najviše odgovoran ignorantski odnos kluba Igokea prema državnom prvenstvu i savezu.

RSE: Dakle, smatrate da se ova priča zbog određenih beneficija, koje je Igokea uživala u prethodnom periodu, negdje i mogla očekivati. Da li možemo reći da ova priča ima svoju pozadinu?

Prolić: Igokea već neko vrijeme ima neki ignorantski stav prema domaćem prvenstvu, e sad, tu dolazimo i do one političke note, svi znamo ustvari da porodica Dodik stoji u vlasničkoj strukturi samog kluba, i uz te političke poluge praktično se ucjenjuju i drugi klubovi iz Republike Srpske, koji su prošle sezone, kada je također bio jedan problem s Igokeom, stali na stranu Igokee, čak zaprijetili bojkotom. I Igokea nastupa dakle ne samo kao jedan klub, nego kao predstavnik svih klubova iz manjeg entiteta, i praktično prijeti ustvari isključivanjem kompletnog entiteta iz Košarkaškog saveza, odnosni svih klubova koji dolaze iz manjeg entiteta.

RSE: Kako mislite da bi se ova priča mogla završiti, da li bi ona u konačnici mogla imati pozitivne ili negativne implikacije na bh. košarku?

Prolić: Možda je i dobro da se ovo konačno desilo, jer ove stvari treba izvesti na čistac, svi klubovi trebaju biti tretirani na isti način, imati iste obaveze prema Košarkaškom savezu i istu odgovornost prema takmičenju pod krovom Košarkaškog saveza BiH. S druge strane, u Košarkaškom savezu sjede i ljudi iz Republike Srpske i to bi moglo dovesti do eskalacije. U ovom trenutnku zaista je teško predvidjeti šta bi se moglo desiti, međutim, mislim da ključ leži isključivo u rukama svih ostalih klubova. Ako oni budu dovoljno hrabri, karakterni i ako budu željeli da rade u interesu bh. Košarke ovo se može odvijati jako pozitivno. S druge strane, ako se desi ono čemu svjedočimo na našoj političkoj sceni, ako dođe do daljeg popuštanja jednom klubu, ovo bi se zaista moglo jako nesretno završiti.

RSE: Koliko je u interesu Igokei da ostane u bh. savezu i učestvuje na državnom prvenstvu?

Prolić: Nijedan klub ne može funkcionisati na međunarodnoj sceni bez matičnog saveza. U Igokei očito smatraju da im je dovoljna ABA liga, međutim, oni ni u ABA ligi ne mogu igrati bez Košarkaškog saveza BiH. Savez izdaje registracije za igrače, igrači domaćeg prvenstva ne mogu dobiti ni izlazna pisma bez košarkaškog saveza. Dakle, Igokei i ostalim klubovima iz Republike Srpske trebao bi biti isključivi interes da rade za bh. Košarku i da ispunjavaju sve obaveze koje im nametne Košarkaški savez BiH, pogotovo u situaciji kada ABA liga sve manje pruža neke ozbiljne garancije, kada je sve bliže u opciji da ostane i bez tog jednog mjesta u Euroligi, zbog čega će, ja vjerujem, doći do urušavanja tog regionalnog projekta.

XS
SM
MD
LG