Dostupni linkovi

Korupcionaške afere: Jednakost pred zakonom samo na papiru


Lazar Rađenovic
Lazar Rađenovic

Nakon spektakularnih serijskih hapšenja aktera budvanskih korupcionaških afera, veliki dio javnosti je iskazivao nadu da je Crna Gora, konačno, na putu uspostavljanja vladavine prava.

Međutim, samo nekoliko mjeseci kasnije, zbog lakoće i niske cijene nagodbi koje su neki od osumnjičenih postigli sa Tužilaštvom, ta očekivanja, mnogima, sada djeluju kao iznevjerena.

Nakon sina visokog funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista, Svetozara Marovića, Miloša, koji je iz pritvora izašao priznavši krivicu uz obavezu da odleži godinu dana zatvora i plati novčanu kaznu od 380.000, sada je i bivši gradonačelnik Budve, Lazar Rađenović, koji je umiješan u više afera višemilionske vrijednosti, izašao iz pritvora. I on je priznao krivicu, ali će morati da odleži dvije godine zatvora i plati novčanu kaznu od svega 30.000 eura.

"Bojim se da Tužilaštvo, nakon početnog entuzijazma i velikih očekivanja koja su građani imali od novih ljudi, sada se šalje poruka da se u Crnoj Gori, novcem može kupiti sve, pa i sloboda", kaže Dejan Milovac, zamjenik direktora NVO MANS.

"Sankcionisanje bi, pored sprečavanja vršenja novih krivičnih djela, trebalo i da javnosti pošalje poruku da javni funkcioneri u Crnoj Gori nijesu mimo zakona i da zakon važi za sve. Bojim se da se ovakvim nagodbama sa iznosima koji su - u odnosu na štete koje je samo Tužilaštvo procijenilo na više desetina miliona eura - smiješni, poručuje da jednakost pred zakonom važi samo na papiru, a da u praksi saobraćajni policajci, zbog nekoliko desetina eura mita, završe u zatvoru po godinu-dvije. Istovremeno, javni funkcioneri i njima bliski pojedinci, uz novac i moćne advokate mogu da izbjegnu višegodišnje zatvorske kazne i plaćaju samo dio štete", kategoričan je Milovac.

Bivši gradonačelnik Budve, Lazar Rađenović, navodno je zloupotrebom položaja, sa još desetak osumnjičenih, oštetio budvanski budžet za više od 20 miliona eura.

U "slučaju Jaz" za 2.100.000 eura u korist privatne firme Gugi komerc, u "slučaju TQ Plaza" za skoro osam miliona eura zamjenom ugovorenog poslovnog prostora u ovom objektu za mnogo manje vrijedan parking, u korist, opet privatne firme "Trejd junik".

Rađenović se sumnjiči da je umiješan i u malverzacije pri kupoprodaji državnog zemljišta u selu Prijevor iznad Jaza koji se nalazi iznad budvanske plaže Jaz koji je prodat po veoma niskoj cijeni.

Rađenović je do sada osuđen jedino za slučaj u javnosti poznat kao "Košljun" i to nepravosnažno na šest godina zatvora.

Niske cijene nagodbi Marovića i Rađenovića su smanjila očekivanja i nezavisnog opozicionog poslanika, Mladena Bojanića.

Mladen Bojanić
Mladen Bojanić

"Slušajući izjave specijalnog tužioca Milivoja Katnića, djelovao mi je kao beskompromisan borac protiv korupcije i kriminala, a imajući u vidu ove nagodbe, ne čini mi se da svoje riječi sprovodi u djelo. Ako sve bude ovako kako je krenulo, onda je to jasna poruka da se ne treba bojati tužioca. Ovo je samo podstrijek svima da ulaze u poslove u kakve su i do sada ulazili", ističe Bojanića.

Funkcioner opozicionog Demos-a, Zoran Miljanić, kaže da mu sada cijela akcija Tužilaštva izgleda kao fingirana.

"Sve ovo vidim kao mogućnost da se radi o dogovorenom 'sparingu' između Tužilaštva i počinilaca ovih teških krivičnih djela, jer je suma od 30.000 eura koje Lazar Rađenović treba da plati, u najmanju ruku, smiješna", navodi Miljanić.

Advokat Lazara Rađenovića je Vijestima rekao da u novčanoj kazni od 30.000 eura, u aferama vrijednih više desetina miliona eura, nema ničeg spornog:

"Okrivljeni Lazar Rađenović nije jedini okrivljen u tim krivičnim djelima. Postoji ih još na desetine. Nijednim dokazom nije potvrđeno da je Rađenović ostvario bilo kakvu protivpravnu imovinsku korist."

Zoran Miljanić iz Demos-a kaže da su ovakve nagodbe višestruko korisne za aktere korupcionaških afera.

"U slučaju promjene vlasti, za ova krivična djela neće biti moguće organizovati novo suđenje. Ispada da od države ukradete desetine miliona eura, a platite 30.000 eura. To je motiv i za ostale počinioce krivičnih djela da se bave ovakvim kriminalom", zaključuje Miljanić.

XS
SM
MD
LG