Dostupni linkovi

Oduzimanje nezakonito stečene imovine: Kriminalci i mršavi rezultati


Disco Municipium, Pljevlja, vlasništvo Darka Šarića
Disco Municipium, Pljevlja, vlasništvo Darka Šarića

Oduzimanje nezakonito stečene imovine je u Crnoj Gori aktuelizovano novim vladinim Prijedlogom zakona koji reguliše ovu oblast. Međutim, kao i u prethodnim slučajevima u vezi konkretnih rješenja nema saglasnosti, a dio političke javnosti i NVO sektora sumnja i u iskrenu političku volju da se u zakon ugrade najefikasnija rješenja.

Oduzimanje imovine kriminalcima, sasvim izvjesno, predstavlja veoma važnu komponentu u borbi države protiv korupcije, organizovanog i kriminala uopšte i snažan udarac samim kriminalcima koji su najčešće unaprijed spremni da će kad-tad odležati koju godinu, pa im to pada mnogo teže od same zatvorske kazne.

Najbolji primjer na kom se vidi efektivnost oduzimanja nezakonito stečene imovine je Singapur koji je ranije bolovao od veoma raširene korupcije.

Jednostavnim formiranjem zaista nezavisnog antikorupcijskog tijela, korupcija je brzo i efikasno istrijebljena tako što je svako ko je uhvaćen u tom dijelu, bez obzira koliko bogatstvo imao, preko noći postajao socijalni slučaj. Oduzimala mu se, ne samo nezakonita, već i naslijeđena i ostala zakonito stečena imovina, a prvi na udaru je bio potpredsjednik države.

Nakon toga, vrlo brzo je svima postalo jasno da se korupcija ne isplati.

Crna Gora već godinama ima zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, ali su rezultati do sada bili veoma mršavi.

Azra Jasavić
Azra Jasavić

„Sasvim je jasno da nije bilo političke volje. Na osnovu pitanja koja sam dostavljala potpredsjedniku Vlade, nekadašnjem ministru pravde, Dušku Markoviću jasno je da su rezultati poražavajući. Prije svega, nije bilo pravosnažnih presuda za korupciju i organizovani kriminal na visokom nivou, a nije ih ni moglo biti jer nije bilo kvalitetnih optužnica. Ako ne pribavite kvalitetne dokaze, onda je sigurno da optužnice moraju pasti“, komentariše funkcionerka opozicionog Pokreta za promjene Azra Jasavić.

Trenutno je u skupštinskoj proceduri vladin Prijedlog novog zakona koji reguliše ovu oblast, ali ponovo nema saglasnosti.

Pravni savjetnik NVO MANS Veselin Radulović smatra da vladin tekst sadrži ozbiljne nedostatke.

„Neka rješenja su povoljnija za lica na koja bi se primjenio institut proširenog oduzimanja imovine. Konkretno, usvojeno je rješenje koje zahtijeva niži standard da ta lica u postupku oduzimanja imovine moraju da dokažu vjerovatnim da je porijeklo predmetne imovine zakonito. I laicima je jasno da je lakše dokazati da je neka imovina vjerovatno zakonita nego da odgovarajućim dokazima to i dokažu“, konstatuje Radulović.

Funkcionerka Pozitivne Azra Jasavić kaže da će njena partija djelovati amandmanski:

„Smatramo da je veoma važno da se imovina koja je nezakonito stečena oduzme od kriminalaca i da se uloži, prije svega, u opremanje Tužilaštva koje radi u neadekvatnim uslovima, odnosno, poboljšanje rada pravosuđa i otvaranje novih radnih mjesta.“

Šarićeva kompanija i autoput

Pored novog zakonskog teksta, ova materija je dospjela u fokus pažnje javnosti zbog medijske informacije da je na izgradnji prvog dijela autoputa Bar-Boljare angažovana firma prvostepeno osuđenog, narko bosa Darka Šarića - “Mat company”.

Iz kineske kompanije “China Road and Bridge Corporation” (CRBC) u četvrtak je saopšteno da su zabrinuti zbog informacije da se među podizvođačima na izgradnji autoputa nalazi i firma Darka Šarića “Mat company”, te da Šarićevu kompaniju nijesu angažovali i da sa njom nemaju nikakav ugovor.

Međutim, odgovor na ovo pitanje vjerovatno leži u činjenici da se imovina ne može uzeti prije pravosnažne presude, a do tada njom upravlja država koja je građevinske mašine Šarićeve kompanije iznajmila drugom preduzeću koje je angažovano kao podizvođač.

Tek, u slučaju pravosnažne presude, nezakonito stečena imovina se trajno oduzima, dok u slučaju oslobađajuće presude ona mora biti vraćena sa, kada se radi o firmama, svom dobiti koju je u međuvremenu ostvarila.

U međuvremenu, funkcioner Demokratske partije socijalista Milorad Vuletić je ocijenio da predloženi zakonski tekst tu pravnu oblast uređuje mnogo preciznije, kvalitetnije i jasnije, nego do sada, a pravni savjetnik NVO MANS, Veselin Radulović kaže da ne postoji politička volja da se usvoje konkretna i efikasna rješenja koja bi se beskompromisno primjenjivala.

„Mislim da je nedostatak političke volje očigledan. Podsjetiću da je nedavno postojala inicijativa da se uvede kao krivično djelo uvede 'nezakonito bogaćenjen. Vidjeli smo da Vlada nema namjeru da to uradi. Oni su, čak, eksplicitno saopštili da se time neće baviti što, čini mi se, samo po sebi govori o nedostatku političke volje", napominje Radulović.

XS
SM
MD
LG