Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu o aferi „Telekom“


Zgrada Telekoma, ilustrativna fotografija
Zgrada Telekoma, ilustrativna fotografija

Specijalno tužilaštvo je pokenulo istragu protiv bivšeg direktora Telekoma Olega Obradovića i nekadašnjeg člana uprave te kompanije Miodraga Ivanovića zbog sumnje da su sebi i drugima nezakonito pribavili dva miliona i 300 hiljada eura tokom privatizacije Telekoma Crna Gora.

Obradović i Ivanović su saslušani u Specijalnom tužilaštvu. Tokom ispitivanja su odgovorili na sva pitanja, ali i negirali zloupotrebu službenog položaja za koju se sumnjiče.

Branilac Obradovića i Ivanovića, advokat Zoran Piperović kaže da smatra da je ovaj postupak i trebalo pokrenuti.

„Prvi razlog je da Obradović i Ivanović konačno znaju „gdje su“ – da pred sudom dokažu da sa tim nemaju veze. Drugo, da se skine hipoteka i sa crnogorske države zato što trpi spoljnopolitički pritisak da se razriješi afera „Telekom“. Ovo je dobar i jedini način da se to raspravi jer sve stvari koje su ovako dubiozne, koje imaju i političke i krivično-pravne implikacije treba da se završe pred sudom ili u tužilačkoj istrazi.“

Branilac osumnjičenih nekadašnjih rukovodilaca Telekoma Crna Gora, advokat Zoran Piperović očekuje da će sve u korist njegovih klijenata biti okončano već u fazi tužilačke istrage, odnosno, da Tužilaštvo neće ni podići optužnicu.

„Prema onome što sam vidio i prema onome što znači dispozitiv, ne očekujem podizanje optužnice, jer da bi se do nje došlo treba da se dokaže glavna stvar – da li postoji šteta. Mislim da u Magyar Telekom-u nema štete, a ako nema štete, nema ni djela. Ukoliko se desi nešto nepredviđeno, a nadam se da neće, doći će do optuženja. Ako do toga dođe, mislim da ću uspjeti da odbranim svoje klijente, odnosno, da će oni u sudskom postupk biti oslobođeni optužbe.“

Iako se godinama sumnjalo da je prodaja CG Telekoma bila korupcionaški posao, dio stručne i političke javnosti koji se bavio ovim slučajem za to nije imao dokaza. Međutim, početkom 2012., je postalo sasvim izvjesno da ovaj aranžman predstavlja slučaj privatizacije zasnovan na korupciji na visokom nivou, a štetan po interese gradjana i države Crne Gore. Argumentacija za to se nalazi u objavljenom nalazu američke Komsije za hartije od vrijednosti i pristanku Deutsche i Magyar Telekom-a da plate skoro 100 miliona dolara da njujorški Okružni sud ne bi nastavio proces zbog malverzacija prilikom kupovine crnogorskog telekomunikacionog operatera.

Deutsche Telekom je, navodno, preko svoje podružnice Magyar Telekom crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije Telekoma Crna Gora isplatio mito u iznosu od 7,35 miliona eura, a u tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti napisano je da su podmićivanje u Crnoj Gori u ime Magyar Telekom-a omogućila tri direktora, od kojih su dva bili i članovi uprave Crnogorskog Telekoma nakon privatizacije, i to preko četiri lažna ugovora o konsultantskim uslugama ukupne vrijednosti sedam miliona i 350 hiljada eura.

Domaća javnost je u ovim navodima "prepoznala" tadašnje članove uprave CG Telekom-a Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića koji su negirali učešće u koruptivnim radnjama, baš kao i advokat Ana Kolarević, za koju je i njen brat Milo Djukanović rekao da je izvjesno da se na nju odnose navodi o "sestri visokog državnog funkcionera", koja je takodje umiješana u koruptivne operacije u procesu privatizacije Telekom-a.

Pravni zastupnik NVO MANS, advokat Veselin Radulović upravo primjećuje da istraga, prema raspoloživim informacijama, nije obuhvatila sva imena koja su se pominjala u ovoj aferi.

Radulović kaže – istraga je rezultat međunarodnog pritiska.

„Prije svega od strane SAD. Svi znamo da su u toj državi prikupljeni ključni i krucijalni dokazi koji su ukazivali na ozbiljne sumnje da je postojala korupcija pri privatizaciji Telekom-a. Problem jeste što naše Tužilaštvo sve ove godine nije reagovalo, ali je dobro da je pokrenuta neka vrsta istrage i da je to krenulo sa mrtve tačke. Ono što je malo čudno i nerazumljivo je da su samo ova dva lica: Obradović i Ivanović obuhvaćeni tom istragom. Problem je ako to ostane samo na njima. Čuli smo koga sve dokumenti i istrage vođene u SAD ozbiljno sumnjiče da je učestvovao u korupciji u tom poslu. Mislim da sva ta lica moraju biti obuhvaćena istragom.“

Afera Telekom je bila i predmet parlamentarne istrage, ali bez ikakvih rezultata jer je, zbog jednakog broja glasova vlasti i opozicije, usvojen tehnički zaključak bez pravne i političke težine.

XS
SM
MD
LG