Dostupni linkovi

Korupcija u Crnoj Gori sistemska, a ne povremena pojava


Mito i korupcija, ilustracija

U Crnoj Gori je korupcija sistemska pojava. Ministarstvo pravde je nezadovoljno ativnostima dijela institucija koje treba da se bore protiv korupcije, a međunarodni faktor od Crne Gore očekuje konkretne rezultate u borbi protiv visoke korupcije.

Ovo su stavovi koji su se mogli čuti na Nacionalnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u Podgorici, na kojoj je ponovljeno da još uvjek nema sudskih presuda u oblasti visoke korupcije.

Koruptivne aktivnosti koristi organizovani kriminal, radi pokušaja stvaranja prohodnosti do centara odlučivanja zarad političkog i ekonomskog uticaja.

Zoran Pažin
Zoran Pažin

Zbog toga je važno, u borbi protiv korupcije primijeniti institute zapljene i oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelima, saopštio je Ministar pravde Zoran Pažin koji je istakao da nije zadovoljan radom dijela crnogorskih institucija koje imaju zadatak da se bore protiv korupcije, a požalio se i na rezultate.

"Nisam zadovoljan, kao ministar pravde na koji način se koriste ovi instituti u praksi. Rezultati u ovom dijelu su mršavi i ne mogu se ocjeniti zadovoljavajućim. Druga stvar sa kojom nisam zadovoljan je proaktivan pristup tužilaštva u gonjenju krivičnih djela korupcije, osim Specijalnog tužilaštva. Očekujem proaktivni pristup i od ostalih organizacionih jedinica tužilaštva kada je u pitanju krivično gonjenje, posebno korupcija", kaže Pažin.

Na Nacionalnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala održanoj u organizaciji MANS-a, nevladine organizacije koja je do sada podnijela preko 500 krivičnih prijava za korupciju, ministar pravde Zoran Pažin je čestitao ovoj organizaciji na hrabrosti u borbi protiv korupcije ukazujući da su značajni slučajevi korupcije otvoreni zahvaljujući aktivistima MANS-a.

Izvršna direktorka ove organizacije, Vanja Ćalović, je kazala da je korupcija u Crnoj Gori sistemska, a ne povremena pojava.

Vanja Ćalović
Vanja Ćalović

"Korupcija nije samo sporadična i povremena pojava već je problem koji je zarobio Crnu Goru. Mediji i civilni sektor godinama objavljuju dokaze, da korumpirane i kriminalne mreže imaju uticaj i veze sa javnim funkcionerima i to u ključnim institucijama, posebno u izvršnoj vlasti. Riječ je o veoma moćnim grupama sa velikim interesima, pa je tu vrstu korupcije teško dokazati i protiv nje se teško boriti", ističe Ćalović.

Međunarodni faktor je svjestan svih mana i nedostataka borbe protiv korupcije u Crnoj Gori. O tome govore mnogi izvještaji kao i posljednji Evropske komisije, u kome se kaže da je korupcija i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i razlog je za zabrinutost.

"Sadašnji rezultati u borbi protiv korupcije, naročito korupcije na visokom nivou, i dalje su ograničeni. Krivično gonjenje i presude za krivična djela vezana za korupciju uglavnom se tiču na korupciju na nižem i srednjem nivou. U većini slučajeva kazne su ispod zakonom propisanog minimuma i do danas nema pravosnažnih presuda za korupciju na visokom novu", navodi Mitja Drobnič, šef delegacije EU u Crnoj Gori.

Sjedinjene Države i Evropska unija će i dalje pomagati i podržavati institucije Crne Gore u borbi protiv korupcije.

Zbog efekata koje izaziva korupcija, kao što je slabljenje demokratije, pravosuđa i vladavine prava, borba protiv korupcije treba da bude prioritet u svakoj zemlji pa i Crnoj Gori.

O nivou korupcije u Crnoj Gori, odnosno kakva je percepcija tog problema u javnosti, sa građanima je razgovarala Lela Šćepanović:

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG