Dostupni linkovi

Bh. državljani se vraćaju iz Italije


Aerodrom u Sarajevu
Aerodrom u Sarajevu

Vijećeministara Bosne i Hercegovine danas je na telefonskoj vanrednoj sjednici donio Odluku o evakuaciji državljana Bosne i Hercegovine iz Republike Italije i za te namjene odobrio 50 hiljada KM iz tekuće budžetske rezerve.

U saopštenju se navodi da će za povratak svih državljana BiH koji se, prema evidenciji Ministarstva inostranih poslova BiH, trenutno nalaze u Italiji, u narednih dan - dva biti obezbijeđen čarter let na relaciji Sarajevo – Rim – Sarajevo. Među državljanima BiH koji se nalaze u Italiji, najbrojniji su mladi košarkaši koji su u Italiji pohađali školu sporta.

Nakon slijetanja u Sarajevo, svi putnici će, prema preporukama zdravstvenih institucija, biti upućeni u karantin u mjesto koje je u skladu sa njihovim mjestom prebivališta.

˝Zadužuje se Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine da pripreminadležnim tijelima spiskove državljana koji će doputovati u Bosnu i Hercegovinu sa njihovim mjestom prebivališta u Bosni i Hercegovini radi upućivanja istih u karantine˝, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite jedonijetanaredba kojom se naređuje Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Federalnom ministarstvu zdravstva radi donošenja rješenja o stavljanju u karantin i određivanju prostora za karantin povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiranog za 27. mart 2020. godine.

XS
SM
MD
LG