Dostupni linkovi

Misija OEBS-a u BiH traži uklanjanje imena i ličnih podataka osoba koje se nalaze u samoizolaciji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Misija Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Bosni i Hercegovini je u izjavi za javnost podržala najnoviju odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kojom se naređuje momentalno uklanjanje imena i ličnih podataka osoba koje se nalaze u samoizolaciji i uzdržavanje od ovakvih praksi u budućnosti.

"Objavljivanje ovakvih informacija povlači ne samo pitanja koja se tiču povrede njihovog prava na privatnost, nego se zbog straha od javne izloženosti kod pojedinaca može pojaviti otpor ka prijavljivanju simptoma, što će otežati praćenje širenja virusa, čime se povećava i rizik po širu javnost. Misija OEBS-a u BiH ohrabruje sve svoje osoblje, kao i sve građane BiH, da u potpunosti poštuju zahtjeve vlasti usmjerene ka samoizolaciji, te da poštuju sve mjere usmjerene ka sprečavanju širenja virusa i zaštiti šire zajednice", navodi se iz Misije OEBS-a u BiH.

Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević kazala je 25. marta da će uputiti preporuke u vezi s izmjenama sankcija za one koji krše mjere samoizolacije.

Ona je kazala da je Štab preporučio kantonalnim inspekcijama i ministarstvima unutrašnjih poslova da u okviru provjera kršenja mjera izolacije pored prekršajnih naloga počnu primjenjivati stavke krivičnog djela protiv zdravlja i širenja zaraze i sprečavanje službene osobe u vršenju dužnosti.

"Sve ovo je već ranije definisano zakonom. Oni koji krše mjere izolacije dovode u pitanje i svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih", rekla je Milićević.

Ona je kazala da je potrebno javno objaviti ime, prezime i mjesto prebivališta onih osoba koje ne postupaju u skladu s propisanim mjerama.

Federalni štab civilne zaštite preporučuje kantonalnim, gradskim i općinskim štabovima za iznalaženje adekvatnog prostora za smještaj, odnosno izolaciju osoba koje krše mjere izolacije.

XS
SM
MD
LG