Dostupni linkovi

Korona virus otkriva linije grešaka rasne nejednakosti u Britaniji i SAD-u


S antirasističkog prosvjeda u Londonu, 3. lipnja
S antirasističkog prosvjeda u Londonu, 3. lipnja

Piše: Michael Scollon

U Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji smrtnost od korona virusa među crnim ljudima bacila je novo svjetlo na dugogodišnje strukturalne i društvene nejednakosti, što predstavlja centralnu točku globalnih prosvjeda protiv socijalne nepravde.

Jedna od rijetkih jasnih stvari koja se pojavila iz magle pandemije korona virusa jeste da su ljudi crne boje kože i neke druge etničke manjine u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji izloženi većem riziku od umiranja od COVID-a 19.

Najnovije istraživanje temeljeno na prijavljenim podacima iz Sjedinjenih Država pokazuje da je stopa smrtnosti za crne Amerikance 2,4 puta veća od stope za bijelce, pokazala je istraživačka laboratorija APM.

U Britaniji, nedavni pregled vladine agencije Public Health England navodi da će prosječna osoba crnačkog, azijskog ili manjinskog etničkog podrijetla (BAME) dvostruko vjerojatnije umrijeti od korona virusa.

Iako nedostaju informacije, a faktori koji doprinose su brojni, promatrači navode dugogodišnje strukturalne i društvene nejednakosti kao glavne razloge za zapanjujuće rasne razlike kada je u pitanju život za vrijeme korona virusa – stvarnosti koja je našla svoje mjesto u tekućim prosvjedima protiv socijalne nepravde.

"Ovaj virus ukazuje na endemske nejednakosti koje se predugo zanemaruju", rekla je 2. lipnja visoka komesarka UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet.

"U Sjedinjenim Državama prosvjedi pokrenuti ubistvom Georgea Floyda ističu ne samo policijsko nasilje nad ljudima u boji, već i nejednakosti u zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju i endemsku rasnu diskriminaciju."

Univerzitet Johns Hopkins, američka ustanova koja stoji iza najviše citiranog globalnog broja korona virusnih infekcija i smrtnih slučajeva, preslikala je COVID-19 podatke o rasi u Sjedinjenim Državama.

Razlike utvrđene u podacima iz više od 40 država pokazuju kako bolest nerazmjerno utječe na manjinsko stanovništvo, posebno Afroamerikance, i naglašava razlike u socioekonomskom statusu.

U intervjuu koji prati podatke, Lisa Cooper, direktorica Johns Hopkins Centra za jednakost zdravlja, objasnila je neke temeljne dnevne stvari mnogih crnaca i drugih manjina, koji često žive u teško pogođenim urbanim područjima.

"Budući da brojne rasne i etničke manjine žive u siromaštvu, ovu pandemiju doživljavaju na drugačiji način", rekla je Cooper. "Na primjer, oni se oslanjaju na javni prijevoz ako sebi ne mogu priuštiti automobil, moraju češće kupovati osnovne potrepštine, jer ne mogu priuštiti zalihe robe, i nemaju zdravstveno osiguranje niti imaju pristup redovnoj medicinskoj brizi."

Na primjer, nedostatak pristupa osobnim vozilima može uticati na široke strategije za borbu protiv epidemije korona virusa, poput uspostavljanja drive-in testnih centara.

Zagreb: Drive-in korona test
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

I dok temeljne bolesti od kojih crnci pate više od bijelaca - poput astme, bolesti srca i pluća i drugih stanja koja bolesnike sa korona virusom stavljaju na veći rizik - mogu doprinijeti većoj stopi smrtnosti od korona virusa, promatrači vide društvenu nejednakost kao glavni uzrok tih bolesti.

Ideja da je genetika odgovorna za nejednakosti opisana je kao "pogrešna i štetna" uzimajući u obzir, između ostalih faktora, nedostatak genetske varijacije među rasama.

Udružene bolesti ili stanja koja mogu biti prisutna zajedno s primarnim uzrokom smrti mogu objasniti neke razlike, navodi se u recenziji koju je recenzirao medicinski časopis The Lancet u svibnju.

No, gledajući podatke dobivene od Sjedinjenih Država i Public Health England, koji su opisani kao "globalno relevantni primjeri", autori su napisali da "podržavaju socioekonomska i ekološka, a ne biološka objašnjenja." Biološka objašnjenja "su povijesno štetna za nauku i populaciju", dodali su.

"S obzirom na njihov doseljenički status nakon migracije ili po rođenju u zemlji, stanovništvo etničkih / rasnih manjina trebalo bi imati zdravstvene troškove jednake onim drugim", dodaje se u članku. "Nažalost, ovo nije blizu istine."

Stručnjaci su ciljano prikupili detaljne podatke - i više njih - kao jedan od načina rješavanja društvenih nepravdi utemeljenih na rasnoj kulturi, i time i COVID-a 19.

Pokret Black Lives Matter, središte stalnih prosvjeda, bez uvijanja traži više podataka o rasi kada je u pitanju korona virus.

"Ovaj virus za nas je poguban", napisao je pokret u aprilskom članku. "Mi smo bazični radnici koji vode naprijed državu. Mi smo raznosači pošte, dostavno osoblje, prijevoznici i bolnički radnici. Ne možemo samo ostati kod kuće."

Bachelet, UN-ov komesar za ljudska prava, također je izdvojio "razorni utjecaj" COVID-a 19 "na ljude afričkog porijekla, kao i etničke manjine u nekim zemljama, uključujući Brazil, Francusku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države".

"Tragedija je što COVID-19 otkriva ono što je trebalo biti očito", dodala je Bachelet. "Taj neravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti, pretrpan smještaj i raširena diskriminacija čine naše društvo manje stabilnim, sigurnim i prosperitetnim."

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG