Dostupni linkovi

Korona odgađa svadbena veselja


Od planiranih 17 vjenčanja za prethodni vikend u Podgorici, održano ih je sedam
Od planiranih 17 vjenčanja za prethodni vikend u Podgorici, održano ih je sedam

Milena i Jovan su sa porodicom, kumovima i prijateljima 3. maja ove godine planirali veliku proslavu povodom vjenčanja. Sve je bilo spremno. Željena vjenčanica, muzika, prostor i sve ono što je potrebno da zabava bude potpuna.

Ali, stigao je virus korona, a sa njim i privremena mjera Vlade Crne Gore koja propisuje zabranu svih javnih okupljanja od 13. marta.

Milena, buduća mlada, za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori o tome kako je doživjela ove iznenadne promjene na koje nisu mogli da utiču.

„Budući da je ovakva situacija i da nismo sigurni do kada će trajati privremene mjere, odlučili smo se da svadbu pomjerimo za jesen. Sve je već bilo organizovano. To smo planirali od prošle godine ali ko je mogao da pretpostavi da će sve da bude ovako ozbiljno“, rekla je Milena.

„Malo smo razočarani jer smo se radovali što ćemo da okupimo prijatelje i porodicu, i to neke koje dugo nismo vidjeli a koji bi došli zbog naše svadbe“, poručila je ona.

Iako ne krije razočarenje, svjesna je ozbiljnosti situacije.

„Trenutno je najvažnije da se sve završi sa što manje posledica pa će biti prilika za slavlje“, poručila je Milena.

Matičari o trenutnom stanju

Matičar Milenko Jelenić rekao je da je broj zakazanih vjenčanja za prethodni vikend, 21. i 22. marta u glavnom gradu Crne Gore iznosio 17 ali da ih je većina, njih deset, otkazala.

„Tako da smo održali sedam vjenčanja. Sva vjenčanja su održana u službenim prostorijama-sali za vjenačanja. Procedura otkazivanja vjenčanja je jednostavna. Oni pozovu svog matičara kod kojeg su zakazali ili on njih, i dogovore se oko održavanja ili otkazvanja“, pojasnio je Jelenić.

Naglasio je da vjenčanje može biti samo u službenim prostorijama gdje mogu biti prisutni matičar, odbornik, mladenci i njihovi kumovi koji moraju imati zaštitnu opremu.

„Svi moraju imati zaštitne maske i rukavice, poštujući socijalnu distancu. Više osoba ne može biti prisutno u Sali za vjenčanje“, kazao je Jelenić.

Fotograf za vjenčanja fotografiše tek vjenčani par u Podgorici
Fotograf za vjenčanja fotografiše tek vjenčani par u Podgorici

Saglasan je da su mladenci sada u neugodnoj situaciji ali da su, s druge strane, shvatili ozbiljnost trenutne situacije. Ohrabruje ih da ne odustaju.

„Neki čak ni u ovim trenucima ne odustaju. Mora se poštovati uredba Vlade i trenutak u kojem se nalazimo i nadam se vrlo brzo da ćemo biti u prilici da odradimo vjenčanja kako inače radimo- u lijepom ambijentu i dobrom raspoloženju“, zaključio je Jelenić.

Povraćaj novca

Cijena za vjenčanje u Sali iznosi 20 eura, a 100 eura ukoliko mladenci žele da se vjenčaju u objektu u kojem prave proslavu.

Imajući u vidu da su zbog preventivnih mjera u borbi protiv korona virusa zabranjena vjenčanja u restoranima, mladenci koji su ranije uplatili taksu imaju pravo na povraćaj novca, za šta treba da se obrate Glavnom gradu.

Zabranjena i saučešća, sahrane u krugu porodice

Zbog situacije sa korona virusom, u Crnoj Gori su od 13. marta zabranjena sva javna okupljanja. To podrazumijeva i zabranu saučešća tako da se sahrane obavljaju u najužem krugu porodice. Kako nam je potvrđeno iz Javnog preduzeća Pogrebne usluge tu mjeru građani poštuju.

Crnogorski običaju nalažu da se u Crnoj Gori saosjećanje sa onima koji su nekog izgubili izražava fizičkim kontaktima – poljupcima, zagrljajima ili čvrstim rukovanjima.

Crna Gora: Ograničenja u prodavnicama, zatvorene škole, pozorišta, kafići
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Nedolazak na saučešće smatra se opravdanim u rijetkim slučajevima i nadoknađuje se kasnijim odlaskom u posjetu porodici pokojnika. Zato je broj ljudi koji prođu kroz kapelu, u normalnim okolnostima, velik.

U Crnoj Gori do sada su ukupno 52 osobe inficirane novim virusom korona, a pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 5.972 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG