Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom i Zakon o budžetu


Skupština Kosova usvojila je u nedelju posle ponoći i rezoluciju o dijalogu sa Srbijom. U rezoluciji stoji da samo Vlada Kosova ima mandat da vodi političke razgovore sa Beogradom.

Skupština je 11. marta na zahtev opozicione Demokratske partije Kosova vanredno zahtevala a u vezi odnosa Kosova i SAD nakon odbijanja premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) da ukine taksu od 100 odsto na robu iz Srbije, a kako ni se pružila šansa za nastavak dijaloga.

Na istoj sednici koju je sazvala opozicija vladajuće partije pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova predložile su rezoluciju o dijalogu, što je opoziciona Demokratska partija Kosova odbila da podrži. Na kraju te rasprave nije bilo kvoruma za izglasavanje rezolucije.

S toga su vladajuće partije na sednici koja je bila posvećena drugom čitanju budžeta izglasale da se u dnevni red uvrsti i glasanje rezolucije, koja je na kraju prošla. Toj sednici nije prisustvovala opozicija.

U rezoluciji stoji da je Kosovo posvećeno političkim razgovorima sa Srbijom koji će rezultirati recipročnim priznanjem, da se državni suverenitet i teritorijalni integritet ne mogu ugroziti i da niko nema pravo da o tome pregovara, kao i da samo Vlada Kosova, na osnovu odluke Ustavnog suda, ima mandat da vodi te pregovore sa Srbijom.

Usvojen budžet za 2020.

Skupština Kosova je u noći između subote i nedelje usvojila i budžet za 2020. godinu. Zakon je razmatran ubrzanom procedurom na zahtev šefa vladajućeg pokreta Samoopredeljenje, Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi), a zbog korona virusa koji se pojavio i na Kosovu.

Opozicija nije učestvovala u glasanju, a u toku rasprave pre prvog čitanja optužila je vladu da je “masakrirala budžet” i da želi da iskoristi situaciju korone virusa a kako bi budžet prošao.

Budžet za 2020. iznozi 2,3 milijarde eura, i predviđa porast od 4,2 odsto.

Kosovo je u 2020. ušlo bez budžeta jer u vreme kada je trebao da se usvoji nova vlada još nije bila formirana.

XS
SM
MD
LG